Iceta diu a Mas que assumeixi que el seu plebiscit ha fracassat

El PSC considera «tot un èxit» mantenir-se com a tercera força

El líder socialista destaca que el 'sí' a la independència no arriba al 50%

Iceta, ahir a la nit, després de saber-se els sondejos a peu d’urna.

Iceta, ahir a la nit, després de saber-se els sondejos a peu d’urna. / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / BARCELONA

La intervenció de Miquel Iceta, que formalment va ser un discurs de felicitació a la força que ha aconseguit una majoria «que els atorga la responsabilitat de governar Catalunya», va ser ahir a la nit sobretot una altra cosa. Una advertència que considera que els resultats obtinguts són una derrota de l'intent que els catalans plebiscitaran el full de ruta independentista i que exigirà al president de la Generalitat, Artur Mas, que ho reconegui així i governi «des del respecte a la llei i a les altres opcions amb representació parlamentària». «Als qui van plantejar aquestes eleccions com un plebiscit comptant amb una majoria a favor de la independència, els hem de dir que no ha sigut així, i espero que siguin conscients que el sí no ha arribat al 50%», va exposar.

D'entrada, en la fase de l'aritmètica bàsica, Iceta va recordar que la representació parlamentària de Junts pel Sí és clarament inferior a la que van sumar CiU i Esquerra en l'anterior legislatura. I que es pot considerar «tot un èxit» que el PSC segueixi sent la tercera força parlamentària. El descens de suport electoral (del 14,43% al 12,73%, i pràcticament el mateix nombre de vots absoluts) és menys cridaner que el que reflecteix la pèrdua de 4 dels 20 escons del 2012, un per circumscripció, i en qualsevol cas molt menor a les previsions demoscòpiques que van arribar a situar el partit en la frontera dels 10 escons l'estiu passat.

SEGONS A L'HOSPITALET

A la ciutat de Barcelona, per exemple, el PSC ha mantingut pràcticament estable el nombre de vots, però ha sigut substituït per C'S com a segona força, un sorpasso que ha sigut encara més dolorós a l'Hospitalet, on amb els mateixos resultats que el 2012, C's ha substituït els socialistes, victoriosos en les últimes municipals, com a primera força. Una situació que a Santa Coloma s'ha evitat, però només per un miler de vots de diferència. Es tracta d'un moviment que fonts socialistes avaluen com una reacció de rebuig al que s'ha percebut com una pressió social de l'independentisme.

Segons Iceta, els resultats del PSC són «tot un èxit» si es té en compte que el partit s'ha enfrontat a «un context de màxima polarització, després d'haver patit una dramàtica escissió [en recorda els successius abandonaments de dirigents històrics que s'han identificat progressivament amb Junts pel Sí] i la competència de formacions emergents». El candidat del PSC va destacar que s'ha aconseguit «revertir una situació que alguns havien definit com a terminal, amb enquestes que ens atorgaven fins a vuit i nou diputats».

Notícies relacionades

Però després de la comptabilització dels resultats en ve la gestió. I sense entrar encara en el pols que pot suposar la investidura de Mas, sí que ho va fer en què fer amb la proposta independentista. «No hi ha cap altra sortida a l'encaix de Catalunya amb la resta d'Espanya que no passi pel diàleg, la negociació i el pacte que hem defensat», va remarcar el dirigent del PSC. «Entre la ruptura i l'immobilisme reiterem la nostra proposta, amb el suport dels socialistes de la resta d'Espanya, d'una reforma constitucional federal que aconsegueixi revertir aquesta situació», va afegir Iceta.

Finalment, el primer secretari dels socialistes va allargar la mà al candidat de Junts pel Sí a la presidència, Artur Mas, a qui va proposar que «si està disposat a treballar de manera conjunta i acordada, pot comptar amb el PSC».