JxSí s'aferra a la majoria en escons i ofereix diàleg

Junqueras, més eufòric, anuncia que Catalunya inicia el camí a la secessió

Mas dóna valor a la victòria del 'sí' i promet a l'Estat una via de «concòrdia»

Rovira, Forcadell, Mas, Romeva i Junqueras, al Mercat del Born.

Rovira, Forcadell, Mas, Romeva i Junqueras, al Mercat del Born.

4
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

Durant tota la campanya electoral, els dirigents de Convergència admetien que no era el mateix guanyar per 62 que per 66 escons i que no és el mateix tenir o no tenir majoria en vots... I ahir va tocar gestionar els 62 escons i un percentatge de vots alt però que no va arribar a la meitat. Una victòria clara i rotunda si es tractés només d'unes eleccions, sí, però un resultat insuficient per al plebiscit que Junts pel Sí va plantejar, perquè fa a la coalició d'Artur Mas, Oriol Junqueras i les entitats sobiranistes dependre en bona mesura de la CUP i ni amb l'esquerra anticapitalista guanyen en vots.

L'escenificació de la victòria va ser de satisfacció continguda i va donar pistes de què pot passar a partir d'ara. Mentre el líder d'ERC va parlar en clau de nit històrica per a Catalunya i va sostenir que la victòria també era en vots, Mas es va mostrar més contingut. No va pronunciar la paraula independència i, al mateix temps que reivindicava que la victòria és prou mandat democràtic per «tirar endavant el projecte», assumia que queda «molta feina» per fer i prometia administrar l'escenari amb sentit de «cohesió» a Catalunya i oferint «concòrdia» a la resta de l'Estat, Europa i el món. I també va apuntar: «Sabem en quines condicions hem guanyat».

ESCENARIS NO CARTOGRAFIATS

Romeva es va unir a la línia de la satisfacció continguda. Va reivindicar la victòria amb la mà estesa: «Aquest país el construirem fins i tot amb els que no són a la llista però volem que hi siguin». I ahí es va acabar la compareixença davant unes desenes de seguidors que no presentaven precisament cares d'eufòria. La conclusió a CDC és que s'esperaven més escons i no es preveia una participació tan alta. Tan alta que obria les portes a escenaris no cartografiats, sobre què votarien els ciutadans que aquesta vegada sí que han anat a les urnes.

En qualsevol cas, a partir d'avui mateix, CDC i ERC, juntament amb els independents i les entitats sobiranistes hauran de fer molta política i exercitar a fons el significat de la paraula pacte. La victòria no és aquell resultat rotund i inequívoc que Mas havia reclamat en les seves intervencions durant la campanya. La majoria en vots, la que fins i tot l'exdiputat de la CUP David Fernàndez havia dit que era necessària, es va quedar lluny. I Junts pel Sí haurà de negociar i potser posar en pràctica el que Mas va dir a l'agost: si no hi ha un resultat rotund, el procés haurà d'agafar un ritme diferent.

Valgui un moment de la nit com a metàfora del que va passar a Junts pel Sí. Eren les 21.50 hores, quan l'escrutini va deixar Junts pel Sí amb 62 escons. Es va fer el silenci al carrer, al davant de l'escenari a la façana del Born Centre Cultural, mentre que a les pantalles gegants s'emetia l'eufòria a la seu de Ciutadans. Una dona va començar a animar els congregats amb crits d'«¡in-inde-independència!».

EL PREU DE LA CUP

Fins ahir, fonts del Govern donaven per fet que la CUP recolzarà la investidura de Mas per dues raons. En primer lloc, perquè si no ho fes seria considerada responsable de bloquejar el camí cap a la independència. I, a més a més, perquè la proporció d'escons entre Junts pel Sí i la força anticapitalista és de 6 a 1, aproximadament. Una altra cosa és el preu que posin els d'Antonio Baños a la investidura. Cal recordar que al míting central, la posició de la CUP va ser clara: pla de xoc social, declaració d'independència, inici del procés constituent i elecció d'un president «de consens». Tot plegat, a més, en aquest ordre.

Un dels pocs moments d'eufòria del vespre va ser la projecció en pantalla de l'enquesta a peu d'urna de TV-3. Es va desfermar l'eufòria i els crits d'«¡in-inde-independència!», i minuts més tard els congregats van cantar Els segadors.

 

Notícies relacionades

La primera valoració sobre l'enquesta de TV-3, la dels directors de la campanya, va donar pista de la contenció amb la qual es van anar paint les dades. El conseller de Presidència, Francesc Homs, va parlar de la «majoria sobiranista a favor de la independència» al Parlament, evitant referències al resultat en vots. El dirigent de CDC va subratllar l'èxit de la participació. Superior, va dir, a la que es va registrar a Catalunya en el referèndum de la Constitució.

Una de les satisfaccions morboses dels seguidors de Junts pel Sí va ser la de xiular a Unió quan apareixia aquest partit en pantalla. Fins i tot van cridar «botiflers» als portaveus democristians quan van sortir a comentar el sondeig.