LA JORNADA ELECTORAL DEL 27-S

La premsa internacional destaca la victòria de l'independentisme en les eleccions catalanes

'The Financial Times' subratlla que el triomf no és total i 'Le Figaro' parla de "desafiament a Espanya"

'Le Monde' es pregunta si Catalunya anirà ara cap a la secessió i apunta a les eleccions generals

’Finantial Times’, sobre el 27-S

’Finantial Times’, sobre el 27-S
Lanàlisi de Le Figaro del resultat del 27-S.
L’anàlisi de ’Le Monde’ sobre les eleccions del 27-S.
Informació sobre les eleccions catalanes a ’The Guardian’.
El britànic ’The Times’.
The New York Times, sobre els resultats del 27-S.
’The Washington Post’, sobre les eleccions catalanes.

/

3
Es llegeix en minuts

La premsa internacional s'ha fet ressò dels resultats de les eleccions catalanes del 27-S tant en les seves edicions digitals com en paper destacant la victòria de l'independentisme, encara que introduint matisos segons el mitjà de què es tracti. És el cas, per exemple, del britànic 'Financial Times', que apunta que malgrat el triomf de les forces independentistes, la victòria no és total. A continuació, repassem alguns dels enfocaments de mitjans com 'The New York Times', 'The Washington Post', 'The Guardian', 'The Times', 'Le Figaro' (dels pocs que porten el tema a la seva portada de paper), 'Le Monde', 'Libération', 'La Stampa', 'Il Corriere della Sera', 'Die Belt', 'Der Spiegel', 'Bild' o les cadenes BBC o Al-Jazira.

'The Financial Times'

Titula 'Els partits independentistes guanyen a Catalunya però no aconsegueixen la victòria total', i apunta que encara que el moviment independentista ha obtingut una victòria històrica, aquesta és "incompleta" perquè, encara que tindran majoria d'escons al Parlament, no sumen una majoria de vots.

'The Guardian'

El diari britànic ha fet un intens seguiment a través de la seva web, on assenyalava que els comicis són un "quasi referèndum". Titula la seva informació 'Els separatistes guanyen les eleccions i proclamen que el resultat és un 'sí' a la ruptura'. El rotatiu assenyala que "Espanya es prepara per a una crisi política alhora que els resultats donen ales als plans d'independència de la coalició independentista".

'The Times'

El diari considera que "Catalunya vota per trencar el 1017" i destaca que les eleccions han sigut un "referèndum 'de facto" en què s'havia de votar 'sí' o 'no'. I fent una lectura en clau britànica, apunta que "la victòria dels independentistes a Catalunya donarà un nou ímpetu per a un segon referèndum d'independència a Escòcia".

'Le Figaro'

És dels pocs diaris que porten el tema a la portada de paper amb el titular 'Els catalans es comprometen amb la independència'. El diari francès considera que Catalunya presenta un "desafiament a Espanya" i analitza que la situació pot derivar en una "escalada de tensió entre Barcelona i Madrid". En aquest sentit, augura que "les institucions catalanes i centrals lliuraran en els pròxims mesos una batalla judicial permanent".

'Le Monde' parla d'"àmplia victòria dels independentistes" en unes eleccions "presentades com un plebiscit". El rotatiu francès planteja una pregunta: "¿Catalunya es dirigeix cap a la secessió?", i subratlla que encara que els independentistes reivindiquen la seva superioritat en escons, aquesta posició "suscita molts interrogants". I en aquest sentit apunta que "els independentistes han obtingut majoria d'escons, però no de vots. Així que la victòria dels independentistes no es pot interpretar com si fos un 'sí' en un referèndum d'autodeterminació: una majoria de catalans no ha votat per ells". El diari augura un increment de la tensió entre Madrid i Barcelona les pròximes setmanes i apunta a les eleccions generals del desembre com a possible element per desencallar el conflicte: "Un nou govern podria intentar negociar una altra sortida a la crisi política entre Madrid i Barcelona".

'The New York Times'

'Els separatistes catalans guanyen amb una estreta majoria', titula el diari novaiorquès, que destaca que les eleccions es van presentar com un plebiscit de secessió i apunta que el resultat "intensificarà el camí de Catalunya cap a la independència tot i la ferma oposició de Mariano Rajoy". I explica que les forces independentistes s'han donat 18 mesos per declarar un estat propi.

'The Washington Post'

Notícies relacionades

El diari recull la crònica elaborada per l'agència de notícies AP i apunta que 'Les forces pro secessió guanyen les eleccions a Catalunya'. El rotatiu explica que les forces independentistes tenen majoria al Parlament, cosa que obre la porta, assenyala, a un possible xoc amb el Govern central per la independència.

No han sigut els únics mitjans a recollir els resultats del 27-S. També ho han fet l'agència Reuters, la BBCAl-Jazira,   Radio Canada o 'The Times of Israel'.