Rabell elogia la Via Lliure tot i la «manipulació» de Mas

Iglesias rebutja que Podem se sumi a un front antiindependentista

Sí que es Pot insisteix que el referèndum concita més suport social que la secessió

Albiach, Vendrell, Rabell, Lienas, Herrera i Camats, en l’ofrena de Sí que es Pot a Rafael Casanova.

Albiach, Vendrell, Rabell, Lienas, Herrera i Camats, en l’ofrena de Sí que es Pot a Rafael Casanova. / CARLOS MONTAÑÉS

2
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / BARCELONA

Artur Mas no deixa de repetir gairebé diàriament que els diputats que obtingui Catalunya Sí que es Pot computaran en el bloc del no a la independència, és a dir, al mateix sac que els escons del PSC, el PPC i Ciutadans. Però en la Diada més electoral de la història, el candidat de la coalició esquerrana, Lluís Rabell, va marcar distàncies amb les altres forces no independentistes amb un gest als manifestants de la Via Lliure. Un gest en forma de «forta abraçada» i assegurant que si aquest Onze de Setembre no hagués sigut un dia de campanya, ell també s'hauria enfundat la samarreta del punter. Ara bé, també va mantenir el seu convenciment que «molta més gent» a Catalunya és partidària d'un referèndum que de la independència.

Conscient que, segons els sondejos, quatre de cada 10 votants d'ICV-EUiA el 2012 no garanteixen avui el seu suport a la marca que els ecosocialistes comparteixen amb Podem, Rabell va exalçar la mobilització, va reconèixer el seu «èxit» i va sostenir que amb Sí que es Pot sempre es podrà comptar perquè el país «conquisti unit els seus drets nacionals». No obstant, va tornar a justificar la seva absència a la manifestació pel caire electoralista amb què la va revestir el president a l'aliar-se amb les entitats sobiranistes per crear una llista unitària: «Mas ha utilitzat la seva potestat presidencial per manipular una jornada que és de tots i convertir-la en un acte propagandístic per a la seva campanya de reelecció».

Sí que es Pot va optar per no celebrar cap míting en la Diada i els seus actes de campanya es van cenyir a l'ofrena institucional a Rafael Casanova, una visita vespertina a les festes del Bellvitge, a l'Hospitalet, i una altra cita tradicional de l'esquerra alternativa cada 11 de setembre: l'homenatge a Salvador Allende. Va ser allà on l'aspirant a la Generalitat va repetir la seva crida diària a abstencionistes i indecisos, invocant en un context tan singular els valors de l'expresident xilè i la seva «fidelitat a la justícia social»: «La Catalunya treballadora que vibra amb Allende necessita tenir una forta representació al Parlament perquè és la que pot obrir una sortida democràtica al carreró sense sortida».

Notícies relacionades

IGLESIAS INSISTEIX / El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va reforçar des de Madrid l'estratègia de Rabell amb el compromís explícit que el seu partit no se sumarà «en cap cas» a una aliança antiindependentista amb PSC, PP i Ciutadans davant Junts pel Sí perquè la marca lila advoca per la «fraternitat». I va aprofitar la Diada per tornar a reivindicar el dret a decidir dels catalans.

Iglesias està alliberant la seva agenda per augmentar la seva presència a Catalunya aquestes dues setmanes. Ja són 12 els actes que compartirà amb Rabell, la majoria a l'àrea metropolitana on hi ha la gran borsa d'indecisos i desmobilitzats.