LES ESTRATÈGIES DELS PARTITS

La CUP avisa que el 27-S la victòria ha de ser també en vots

CDC i ERC creuen que obtenir una majoria de diputats ja és suficient

Iceta veu possible un pacte PSOE-C's després de les generals per desbancar el PP

El diputat de la CUP David Fernàndez durant l’entrevista. / ACN

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Gerro d’aigua freda a les expectatives de Convergència i Esquerra, que contemplen que el 27-S, la victòria, en cas d’obtenir-la, es calculi només basant-se en els diputats aconseguits i per tant sense que sigui imprescindible guanyar també en vots. El portaveu de la CUP, David Fernàndez, en una entrevista a l’ACN, va deixar clar que en unes plebiscitàries es compten tant escons com vots i que la llista guanyadora ha de ser-ho en els dos casos. Fins i tot va fixar un mínim del 55% de vots sobiranistes per legitimar el procés cap a la independència.

Les declaracions de Fernàndez tenen especial importància perquè si la llista de Junts pel Sí no aconsegueix la majoria absoluta (68 diputats) és més que probable que hagi de trucar a la porta de la CUP, que es convertirà així en decisiva a l’hora d’investir un president i acordar un programa de govern.

Mentrestant, Unió intenta buscar el seu espai en aquesta llarga precampanya. En un acte a Llofriu (Girona) juntament amb el líder d’UDC, Josep Antoni Duran Lleida, Ramon Espadaler, va sub­ratllar que el seu partit no entén els pròxims comicis «com unes simples eleccions plebiscitàries de si o no».

EL FESTEIG 

Per la seva part, el ­primer secretari del PSC, Miquel Iceta, no descarta un pacte entre PSOE i Ciutadans després de les generals si és necessari per ­desbancar el president del Govern central, encara que ahir va sub­ratllar que la seva prioritat és que els socialistes aconsegueixin guanyar les eleccions.

«El PSOE ha aconseguit una centralitat que l’habilita per arribar a acords amb altres forces polítiques», va afirmar en unes declaracions a Europa Press, en què va recordar que els socialistes –que també han pactat amb el partit d’Albert Rivera a l’Ajuntament de Lleida– ja governen amb Ciutadans a Andalusia.

Notícies relacionades

Iceta va reivindicar la capacitat per establir acords amb altres partits, i va afegir que, a més de fer-ho amb C’s, el PSOE ha pactat amb Podem en altres autonomies com Castella-la Manxa, Extremadura, Aragó i Balears.

Ciutadans ahir va presentar la candidatura de Barcelona per al ­27-S,­ en què destaquen el periodista i advocat Fernando de Páramo; Sonia Sierra, número dos a l’Ajuntament de Barcelona, que deixarà la seva acta; el secretari d’Acció Política, Antonio Espinosa; o el secretari d’Organització, Fran Hervías. De totes maneres, el nom més destacat és el de Susana Beltrán, professora universitària de Dret Internacional i fins ara vicepresidenta i una de les fundadores de Societat Civil Catalana, entitat contrària a la independència.