PREACORD PER A LA CONFLUÈNCIA D'ESQUERRES

Catalunya sí que es pot es llança com l'única alternativa a Mas

ICV, EUiA i Podem veuen «continuïtat» en una llista sobiranista «que es disfressa»

La candidatura continua sense cap de cartell i pendent de Procés Constituent

Els impulsors de Catalunya sí que es pot, ahir, rere la pancarta amb la marca de la confluència d’esquerres per al 27-S.

Els impulsors de Catalunya sí que es pot, ahir, rere la pancarta amb la marca de la confluència d’esquerres per al 27-S. / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
PILAR GARCÍA / BARCELONA

Catalunya sí que es pot va polaritzar ahir la precampanya del 27-S a l'autoproclamar-se l'alternativa a una llista, la pactada per CDC i ERC, que suposaria un altre Govern «per i per als de dalt». Els impulsors de la candidatura de confluència d'esquerres, integrada per ICV, EUiA i Podem i pendent de la decisió de Procés Constituent, van confrontar el seu model, d'una Catalunya «mestissa» i «de les classes populars», al de «continuïtat» que encarna la llista unitària per la independència. Les tres forces van presentar el preacord obtingut sense tenir encara un cap de cartell.

Els impulsors de la confluència d'esquerres catalana, que ha sigut el mirall de l'acord de Podem i ICV per a les eleccions generals, no van voler donar per fet el rebuig del conegut economista i activista Arcadi Oliveres, cofundador de Procés Constituent, a encapçalar la llista. Encara que havia transcendit que la seva intenció no és involucrar-se fins a aquest punt en el projecte, les dirigents d'Iniciativa i de Podem Dolors Camats i Gemma Ubasart, respectivament, van preferir deixar la incògnita en stand by. «Esperem que s'hi pugui incorporar», va apuntar la coordinadora nacional dels ecosocialistes, restant importància a la falta de candidat amb un «no ens ve d'un dia». «És ell qui ho haurà de dir», va dir, per la seva banda, la secretària general del partit lila.

ASSEMBLEA GENERAL / Totes dues van expressar la seva confiança que l'organització de la monja Teresa Forcades s'acabi afegint a la marca que ha agafat el nom de la consigna dels indignats del 15-M. De fet, van explicar que Procés Constituent ha participat en la redacció de la Declaració pel canvi social i polític a Catalunya, presentat ahir a la premsa a l'antiga fàbrica Fabra i Coats del barri de Sant Andreu. De totes maneres, la plataforma ha ajornat la seva decisió fins dissabte, dia 26, en assemblea general.

Camats, Ubasart i també el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, van insistir en els seus discursos en la idea que el projecte està només en la fase inicial i continua «obert» a altres forces amb les mateixes sensibilitats. Van convidar així la plataforma de Forcades a unir-se a ells per desactivar a les urnes una candidatura «que es camufla i es disfressa», segons Camats, però que dirigeix Artur Mas. «És la candidatura de la continuïtat, hi hagi qui hi hagi de número 1, 2, 3 i, especialment, en el 4». Així va al·ludir al fet que sigui precisament un exeurodiputat del seu partit, Raül Romeva, el cap de la llista de CDC, ERC i les entitats independentistes, si bé serà l'actual president, malgrat anar al número 4, qui governarà si guanyen.

Notícies relacionades

DRET A DECIDIR / El document consensuat esmenta explícitament Mas, el qual, apunta, «parla d'independència, però en realitat buida de contingut la sobirania de Catalunya i la posa en mans del poder financer». I veu «compatible» una «república catalana» tant amb «un horitzó independentista» com amb «un de federalista o confederalista». Els partits van subratllar el seu compromís amb un referèndum que resolgui el conflicte català i que van desvincular del 27-S, unes eleccions que plantegen no com a plebiscitàries, sinó com l'oportunitat de canviar un Govern que «retalla amb l'excusa de la crisi».

L'acte va comptar amb el suport de l'escriptora Najat El Hachmi i els periodistes Antonio Franco i Josep Maria Balcells, aquest últim exdiputat del PSC-CpC al Parlament.