CRONOLOGIA D'UNA CIMERA
Del vent de popa al temporal
Mas va amenaçar de no convocar el 27-S per convèncer les entitats i ERC de la llista única amb polítics
Entre els molts factors que van determinar el desenllaç de la batalla de Lepant, el 1571, el canvi del vent, de nord-oest a oest, va ser més que decisiu. Oriol Junqueras va anar a la cimera de dilluns convençut que la seva aposta per la llista civil sense polítics comptava amb el suport de la CUP, l'ANC, Òmnium (que de fet va ser la promotora de la idea) i l'AMI. A l'hora de la veritat, quan la reunió de partits i entitats va començar, el vent de popa que, calculava ell, el podia portar enlaire, es va convertir en un temporal frontal. En una reunió prèvia, Mas havia forçat el canvi de posició de les entitats. Cal recordar que si bé el secretariat de l'ANC havia votat a favor de la proposta de Junqueras, el seu president, Jordi Sànchez, era públic que s'hi oposava. I el que va ser a la reunió amb Mas va ser Sànchez i no el secretariat de 60 persones. L'ara que va utilitzar Mas per generar aquest canvi de vent va ser l'amenaça de no convocar eleccions el 27-S.
Per tant, Mas i les entitats van defensar la llista única amb polítics. És a dir, la llista única de sempre. La de tota la vida. La del 25 de novembre. De fons, sempre, l'amenaça de no convocar el 27-S.
Sortida de la CUP
Veient el panorama, la CUP va sortir corrent. I ERC es va quedar sense saber què fer. Atemorits de pensar com s'entendria en la ciutadania que ells també se n'anessin -la famosa por a l'entorn mediàtic de CDC- i la repercussió que aquesta lectura tindria a les urnes, Junqueras i Marta Rovira decideixen continuar.
Les entitats es van aixecar i van deixar els adversaris negociant. Repartiment 60%-40% tant dels llocs de les llistes (independents a part), com de les conselleries del pròxim Govern. Caps de llista de la societat civil i aquests, malgrat que al tancament d'aquesta edició encara no estaven tancats, sí que hi havia un cert grau d'acord en el sentit que tinguessin un perfil més o menys esquerranós o, com a mínim, pròxim a Esquerra. Perfils que no provocaran repulsió en l'entorn metropolità.
El programa electoral, a més a més, es pactarà en peu d'igualtat entre CiU i ERC i tindrà un fort accent social, cosa que encaixa no només amb el que defensa Esquerra, sinó també amb els moviments últims de Mas, que va posar Neus Munté, consellera de Benestar Social, com a vicepresidenta.
I posats a reobrir carpetes en principi ja tancades, com la de la llista única, es va obrir, una altra vegada, la del full de ruta. És a dir, detallar tot el procés a la independència situant el punt de ruptura amb la legalitat espanyola.
Convergència Eleccions Catalunya ERC - Esquerra Republicana de Catalunya Oriol Junqueras Artur Mas Independència de Catalunya
- Novetats en el format RTVE pren mesures amb 'La familia de la tele': separa Aitor Albizua i Inés Hernand de María Patiño i elimina el cor d'un dels seus blocs
- incident als voltants de l’estadi Detinguda la dona que va atropellar 15 aficionats de l’Espanyol
- Seguretat Social El Govern central vol facilitar que els jubilats combinin la seva pensió amb un ‘minijob’
- Radiografia d’un campió La Lliga de la revolució de Flick
- Treballadors de la DGAIA van alertar el 2023 del risc en les fugues de menors
- Racons emblemàtics de Catalunya L'increïble poble de conte a menys de 40 minuts de Manresa
- Aliança amb Silicon Valley Els Estats Units llancen una campanya contra la Unió Europea per la seva regulació dels gegants tecnològics
- Indemnització L’Audiència Nacional reconeix una indemnització de 232.500 euros a Rosell pel temps que va estar a la presó
- Col·loqui de Diario de Noticias i Prensa Ibérica Illa: «Fomentar l’eusquera o el català no és anar contra el castellà, és protegir el patrimoni de tothom»
- Natura L'espectacular poble de conte a només 30 minuts de Vic