EL DEBAT SOBIRANISTA

Mas fa una crida a les entitats sobiranistes a sumar-se a una llista única i s'ofereix a no encapçalar-la

El president apel·la a la societat civil perquè "compti" amb ell i li assigni "el paper que faci falta" en una candidatura que doni la victòria al 'sí-sí'

Artur Mas, durant l’acte de Molins de Rei. / ANNA MAS / VÍDEO: ACN

3
Es llegeix en minuts
PILAR GARCÍA / MOLINS DE REI

Artur Mas ha iniciat aquest dissabte la seva campanya del 27-S amb una crida clara a les entitats sobiranistes per unir forces i aconseguir així el triomf del 'sí-sí' a les pròximes eleccions. Després d'assumir que no incorporarà altres partits sobiranistes a la seva candidatura, el president de la Generalitat ha convidat la societat civil a organitzar-se en una candidatura que s'ofereix a no encapçalar perquè, després del 27 de setembre, Catalunya camini cap a l'Estat independent "No penseu en una llista del president. Penseu, si és necessari, en una llista amb el president", ha dit.

En un acte al Foment Cultural i de les Arts de Molins de Rei, el president ha apel·lat al "protagonisme" que han d'"assumir" l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI): "Fem la unitat des de la societat civil, des de les entitats sobiranistes". El líder de Convergència també s'ha ofert, com ja va fer en la seva conferència del novembre a l'Auditori Fòrum de Barcelona, a no situar-se al capdavant d'aquesta suma de forces: "Puc oferir-me perquè es compti amb mi i se m'assigni el paper que faci falta". "Crec que es pot comptar amb Convergència", ha puntualitzat.

EMERGENTS I ERC

Mas ha al·ludit al triomf dels anomenats partits emergents --Podem i Ciutadans-- a les eleccions municipals i autonòmiques del 24-M per subratllar la importància que el món sobiranista "faci pinya" per aconseguir els seus objectius a les eleccions anunciades, i encara no convocades, per al 27 de setembre. "Ara que som a la recta final, faig una apel·lació directa a les entitats sobiranistes i a la societat civil perquè acceptin estar amb nosaltres", ha dit. "Si no surt", ha afegit, "seguirem treballant".

En diverses ocasions, Mas ha fet referència al cop de porta d'ERC a la seva primera oferta de concórrer en una llista conjunta "de país" als comicis. "Quan parlo d'unitat, estic convidant la societat civil i el món sobiranista a donar una empenta (al procés cap a l'Estat propi) en la recta final (…) No em refereixo als partits polítics. Això ja es va intentar i va ser rebutjat". Mas s'ha referit també al fet  que "el turbo del procés ha baixat" per apuntalar la seva invitació a sumar forces. "La il·lusió és el gran motor del canvi", ha dit.

EL 'SÍ ES PUEDE'

En la seva intervenció en el que el president ha presentat a l'inici com una conferència, "no un míting" --tot i les constants consignes independentistes del públic--, Mas ha carregat contra Barcelona en Comú, la força que, amb Ada Colau al capdavant, li ha arrabassat l'alcaldia a CiU a Barcelona, i, de passada, contra Podem, per la seva "indefinició" respecte a l'aposta per la independència de Catalunya. "El 'sí se puede' que es va sentir a la plaça Sant Jaume té molt poc a veure amb el sobiranisme [...] Té a veure amb altres coses que no menyspreo, però no amb la llibertat, l'autogovern i la independència".

El líder de CDC no es vol mostrar al marge de la lluita de què fan bandera aquestes candidatures, la de la justícia social, i ha assenyalat que, precisament, els sobiranistes volen separar-se d'Espanya per poder ser un país més pròsper. "Totes les persones que defensen la independència defensen la justícia", ha dit. "El sobiranista", ha afegit, "té clar en la seva ànima, el seu cor i el seu cervell que les finalitats són aquestes. No és un sobiranisme de cartró pedra, teòric. És la posada al servei de la millora de condicions de la vida de tota la població".

UNA AUTONOMIA "AMPUTADA"

Notícies relacionades

A més, el líder convergent ha recordat que els sobiranistes treballaran per millorar la vida de tots els catalans, també els que són partidaris de no trencar amb l'Estat espanyol. Segons Mas, fiar-ho tot a les forces que fan bandera només de la lluita social, només pot portar Catalunya a continuar patint "una autonomia retallada, disminuïda, imputada i ofegada". "Així no s'aconseguirà la justícia social de Catalunya ni tot allò que es pugui abordar des d'un punt de vista de projecte de país", ha dit.

Mas ha sigut rebut amb una gran ovació a l'arribar al recinte, al crit d"'in-inde-independència" i "Mas, president, Catalunya independent". Unes consignes que, acompanyades de forts aplaudiments, s'han repetit al llarg de l'acte, que ha reunit centenars de persones. La presentació ha anat a càrrec de l'alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals i, per finalitzar, han pujat a l'escenari els màxims dirigents de Convergència mentre tot l'auditori cantava l'himne d''Els segadors'.