COMISSIÓ D'INVESTIGACIÓ AL PARLAMENT

Bustos minimitza el 'cas Mercuri' i veu una mà negra en contra seu

L'exalcalde de Sabadell només admet errors en el desviament d'unes factures a la FMC

Tots els grups tret del socialista li critiquen la quantitat de càrrecs que «va col·locar»

3
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / BARCELONA

Manuel Bustos va tornar ahir al Parlament del qual va ser diputat durant dues legislatures per rendir comptes sobre la seva imputació en nou de les 33 causes obertes pel cas Mercuri davant la comissió d'investigació sobre el frau fiscal i la corrupció (comunament anomenada comissió Pujol, però que alguns partits van aconseguir que s'ampliés amb altres escàndols). L'exalcalde de Sabadell va obrir la seva intervenció distribuint als grups un dossier amb les seves rèpliques al sumari judicial i, en resum, va oferir dues grans al·legacions: que la investigació sobre ell s'ha magnificat perquè no està implicat ni assenyalat en cap operació de corrupció urbanística i que hi ha una mà negra per part de l'«establishment», que no veia bé que algú «de fora de Catalunya» (ell és de Pedralba, València) fos alcalde.

L'exregidor va sostenir que va ser l'anomenat estil Bustos -amb «sortides de to» i actuacions «extravertides»- el que va poder provocar la seva imputació. ¿Per què? Perquè aquesta manera de comportar-se va fer que es poguessin malinterpretar les converses telefòniques que se li van gravar. I és que aquest va ser segons ell un dels principals problemes; que la seva imputació es va basar en unes punxades telefòniques i frases que es poden treure de context. És més, va assegurar que es va queixar a l'exconseller d'Interior Felip Puig que l'estaven espiant i va demanar una escombrada de casa seva per descartar escoltes malintencionades. Novament la teoria de la mà negra.

JA CONDEMNAT A 16 MESOS / Amb més contundència que en altres sessions, tots els grups tret del PSC van evidenciar que no es creien ni una paraula. «Indústria de la corrupció»; «artesans de la corrupció» i «fer de Sa-badell el seu propi cortijo» van ser algunes de les perles que els diputats li van llançar a Bustos. Tots li van recordar la quantitat de familiars seus i de membres del partit que «va col·locar» a dit a l'ajuntament i dues màcules de les quals no es va poder escapar. Una és que ell, el seu germà Francisco i l'exdiputat del PSC Da-niel Fermández ja han sigut condemnats a 16 mesos de presó per tràfic d'influències al pressionar l'alcaldessa de Montcada i Reixac per col·locar un excàrrec del tripartit. I una altra, que va carregar a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) 5.000 euros en factures d'àpats i compres totalment privades. Sobre la primera màcula, l'exalcalde va avisar que han recorregut, mentre que de la segona sí que va admetre que va poder cometre «errors amb el filtre d'alguns tiquets». En concret, en 29 rebuts, entre ells alguna mariscada i el pagament d'unes vambes per a un nen.

Notícies relacionades

En la compareixença prèvia a la de Bustos, el seu germà Francisco, que és assessor del PSC a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, va abundar en la tesi que es van tergiversar les converses telefòniques, i va acusar els Mossos de confondre -en una causa separada per la qual ell està imputat- la federació de municipis amb la federació del PSC del Vallès Occidental sud. També va justificar que un partit busqui gent de la seva confiança per a certs càrrecs, mentre que en la sessió vespertina l'exdiputat Fernández va compartir al·legació amb els Bustos i va defensar que «es va recomanar» un càrrec a Montcada perquè creien que era de «lliure designació» i ignoraven que hi havia un procés de selecció.

CARLES VILARRUBÍ / Al marge del cas Mercuri també va comparèixer l'empresari i vicepresident del Barça Carles Vilarrubí. Aquest, que va ostentar càrrecs de responsabilitat en governs de CiU, va explicar que va pagar 20.000 euros a Jordi Pujol Ferrusola perquè li localitzés uns terrenys que no va acabar comprant i on pretenia posar instal·lacions hípiques. També va comentar que va compartir un negoci sobre aparcaments amb el primogènit de l'expresident l'any 1993 i va defensar la legalitat d'aquestes accions.