comissió pujol

Francisco Bustos tira pilotes fora al Parlament sobre la seva implicació en el 'cas Mercuri'

L'exregidor de Sabadell atribueix a un error dels Mossos una de les imputacions, recorrerà la resolució que el condemna en una altra i recorda que la tercera està arxivada

3
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / BARCELONA

Francisco Bustos, exregidor i germà de l'exalcalde de Sabadell, ha intentat aquest dilluns restar transcendència a la seva imputació en tres de les 33 peces de l'anomenat 'cas Mercuri'. En la seva compareixença a la comissió d'investigació parlamentària sobre el frau i la corrupció política, l'exregidor ha atribuït a una "confusió dels Mossos" i a una mala realització del judici el fet que se l'investigui per un cas i que ja se l'hagi condemnat per un altre. La tercera causa "ha quedat arxivada".

Bustos, el seu germà Manuel i l'exdiputat del PSC Daniel Fernández van ser condemnats a un any i quatre mesos per tràfic d'influències per intercedir davant l'alcadessa de Montcada i Reixac perquè enxufés un càrrec del tripartit. Segons ha declarat l'exregidor a la Cambra catalana, han presentat un recurs al Tribunal Suprem perquè consideren que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya "no ha tingut en compte les proves de la defensa". Ha admès que va parlar sobre aquella situació de Montcada amb els seus companys i que entén que es busquin càrrecs de confiança tan afins com sigui possible, però ha negat que exercís "pressions", cosa que ha derivat en una allau de retrets per part dels diputats d'ERC, ICV-EUiA i el PPC. Els tres grups l'han acusat de col·locar persones per amiguisme i li han recordat una llarga llista de familiars i persones afins al PSC que van aconseguir un lloc de treball a Sabadell només per 'enxufe'.

LA "CONFUSIÓ" DELS MOSSOS

Sobre una segona imputació, relacionada amb la suposada malversació de fons públics i el desviament de diners de la Federació de Municipis de Catalunya, Bustos ha afirmat que els Mossos es van confondre de federació a l'interpretar les converses telefòniques que se li van intervenir. Ha assegurat que els Mossos van interpretar que es parlava de la FMC quan en realitat es parlava de la Federació del PSC del Vallès Occidental, de la qual ell era el responsable.

Sobre la tercera causa, relacionada amb la concessió urgent d'una llicència d'obres per solucionar uns problemes amb el clavegueram d'una vivenda i amb la participació de gent pròxima a Bustos en els treballs, l'exregidor ha assegurat que aquella investigació està arxivada, però no s'ha estalviat nous atacs dels grups. De nou, han acusat els germans Bustos de moure els fils tot el que passava a Sabadell al seu gust. "Això seu és una indústria de la corrupció, una enciclopèdia", ha dit Oriol Amorós (ERC). "Vostès eren uns subhasters de la contractació pública", li ha deixat anar Joan Mena (ICV-EUiA). "Han actuat en un municipi com si fos un 'cortijo", ha afegit Carlos Carrizosa (Ciutadans).

MÉS DURS AMB EL PSC QUE AMB ALAVEDRA I PRENAFETA

La majoria dels parlamentaris han atacat Bustos amb molta més contundència que com ho van fer la setmana passada amb els ex alts càrrecs del Govern de Jordi Pujol Macià Alavedra Lluís Prenafeta. També s'ha produït un fort xoc entre partits: després que el republicà Amorós acusés els Bustos de moure fils i de tenir total coneixement d'on i com es col·locava gent del PSC en diferents llocs de l'Administració, el diputat del PSC David Pérez ha contraatacat apuntant directament cap a Esquerra i el cas de contraban de tabac pel qual ha sigut condemnat l'exconseller Jordi AusàsJordi Ausàs. "¿Vostè creu que l'estraperlo o el contraban (d'un coreligionari) l'ha de saber el màxim responsable polític d'un partit?", li ha preguntat Pérez a Bustos, però amb el focus apuntant a ERC. "No teniu vergonya. És miserable", s'ha regirat el republicà Amorós.

Notícies relacionades

No ha sigut l'únic xoc amb els socialistes. Carlos Carrizosa (Ciutadans) els ha acusat d'exercir d'"advocat de la defensa" i els ha animat a aplicar el seu "dret a no preguntar", mentre que la diputada de CiU Meritxell Borràs, que sempre ha passat de puntetes quan s'ha preguntat a càrrecs o excàrrecs de CiU, també ha transitat per la mateixa argumentació acusant el PSC de voler tapar els Bustos. En el cas concret de Francisco, aquest ha afirmat que està suspès de militància amb els socialistes però ha reconegut que treballa d'assessor del PSC a l'Àrea Metropolitana de Barcelona mentre espera que li designin un lloc com a mosso d'esquadra que és.

LA SAMARRETA DE DAVID FERNÀNDEZ

Un altre detall de la jornada ha sigut la samarreta que portava el president de la comissió, David Fernàndez (CUP). Aquest ha dirigit la sessió amb una samarreta amb el lema de Crida per Sabadell, la plataforma que ha sigut molt dura contra l''estil Bustos' i de la qual forma part el seu partit a Sabadell, que ha obtingut quatre regidors en les últimes eleccions municipals.