EL DEBAT SOBIRANISTA

L'alcalde de Dublín defensa que Catalunya "mereix la independència"

"Entenem totalment el sentiment del poble català perquè sabem el que és ser tractats com a ciutadans de segona", diu Christy Burke

L’alcalde de Dublín mostra el seu suport al procés sobiranista. / ACN

1
Es llegeix en minuts

L'alcalde de Dublín, Christy Burke, ha expressat el seu suport a les eleccions del 27-S i a la intenció de la Generalitat de convertir-les en unes plebiscitàries, ha defensat que Catalunya "mereix la independència". "Entenem absolutament el posicionament, la visió i els sentiments del poble català perquè sabem el que és ser tractats com a ciutadans de segona", ha afirmat Burke en una entrevista després de reunir-se amb una delegació del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat).

Burke ha reivindicat el poder de les eleccions per conèixer la voluntat dels ciutadans. "Les urnes són meravelloses", ha dit l'alcalde de la capital d'Irlanda abans d'afegir: "No tinc cap dubte que els catalans les faran servir i que la democràcia s'imposarà".

El dirigent ha exposat el cas d'Irlanda, que, el 1918, va utilitzar el recurs de les plebiscitàries en el marc d'unes eleccions del Regne Unit com a via cap a la independència, i ha ofert l'ajuda del país als partits sobiranistes catalans. "Espero que Catalunya pugui tirar endavant com ho va fer Irlanda. Estic convençut que Irlanda podrà ajudar els vostres líders a fer possible un país decent i independent a través de l'autodeterminació".

L'EXPERIÈNCIA DEL SINN FÉIN

En aquest sentit, ha subratllat que Catalunya té "accés" a "grans negociadors" d'Irlanda per impulsar el procés. "L'experiència d'amics com el Sinn Féin Gerry Adams pot ser molt valuosa", ha insistit l'alcalde, que fins al 2009 era membre d'aquesta formació nacionalista però que des d'aleshores és independent.

Burke ha comparat el cas català amb el d'Escòcia. "Se'ls va ignorar durant anys però quan el tema es va convertir en una qüestió política d'alta volada i quan els escocesos van exigir el seu dret a fer un referèndum d'independència, ho van aconseguir", ha recordat abans d'assenyalar que "els ulls i les orelles d'Europa estaran molt atents". Per això, l'alcalde dublinès ha demanat a Mariano Rajoy que prengui exemple de David Cameron i que autoritzi el referèndum.

Notícies relacionades

"Espero que el Govern espanyol l'autoritzi i permeti als catalans exercir el dret bàsic a la llibertat i a l'autodeterminació", ha dit.