DEBAT SOBRE ECONOMIA I SOBIRANISME

Precampanya 27-S, acte 1

Mas es presenta com a independentista dialogant enfront de la petició del Cercle que eviti accions unilaterals - Accentua el to social en un debat amb l'ombra de Colau present

3
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / SITGES

«La legitimitat del sistema d'economia de mercat no està en la rendibilitat, sinó en la capacitat que mostri per donar oportunitats a tothom». Ho va dir el president del Cercle d'Economia, Antón Costas, i va marcar l'accent social del debat amb el president Artur Mas, a qui va plantejar qüestions espinoses per a CiU com la corrupció, la democratització dels partits i la petició que la qüestió sobiranista es resolgui sense unilateralismes ni independència.

I Mas va tenir una especial habilitat per acceptar el repte i donar per inaugurada la precampanya electoral del 27-S. Primer element, davant del públic empresarial que omplia la sala: el risc de no votar opcions com CiU sinó altres per condicionar és que aquestes altres acabin guanyant. Ergo, «val més concentrar el vot», perquè un dels problemes de cara al futur serà el de la governabilitat en un mapa molt més fragmentat, esmicolat.

Segon missatge clar: sí, CiU s'ha passat a l'independentisme, però tinguin present els empresaris i els grans poders financers que qui podrà «canalitzar» millor aquest camí secessionista serà qui, com la federació nacionalista, mantindrà en tot moment oberta la via negociadora. I no serà, com altres, «intransigent». Aquí va entrar sense embuts en la venda del producte, enfront dels d'ERC i la CUP. «Donat que algú haurà de portar-ho, millor que els que hi hagi tinguin clares algunes idees. Jo sóc escèptic respecte que l'Estat prengui la iniciativa, mani qui mani, per aportar solucions, però no sóc intransigent. Altres potser seran no només escèptics sinó radicalment intransigents», va apuntar. És a dir, els va dir als empresaris que del debat sobiranista no se'n salvaran, però que, posats a assumir-lo, no tinguin por («no ha afectat la recuperació econòmica», va insistir) i votin per CiU perquè l'independentisme de Mas és tranquil i pactista. De fet, una de les preguntes la va fer un votant de CiU moderat no independentista que es preguntava què havia de fer. «Votar-nos», va respondre de seguida somrient el líder nacionalista.

Mas sap que el 27-S haurà de competir amb altres independentismes i ja marca territori amb aquests elements: malgrat tot, el de seguir sent un home d'Estat. Davant la proposta de Costas de solucionar el contenciós amb Espanya sense ruptura i sense solucions unilaterals, Mas va carregar les culpes a l'immobilisme del Govern del PP i va reiterar la crida a la calma: «No oblidarem mai la necessitat de ser dialogants, seure a la taula, i tenir la mentalitat que tots hi han de sortir guanyant».

L'altre fantasma que sobrevola i sobrevolarà les pròximes eleccions, com ja va passar en les municipals i autonòmiques, és la nova política, de marcat accent progressista.

Justícia social

Notícies relacionades

I donat que el Cercle es proposa debatre sobre cohesió, Mas es va posar la jaqueta de la justícia social, en sintonia amb el que ara CDC pretén sub-ratllar en la seva refundació interna, i va demanar «que els beneficis de la recuperació no es distribueixin de forma tan poc equitativa com els sacrificis de la crisi». I va afegir un missatge dirigit al món econòmic: «És una responsabilitat compartida, és fàcil carregar la responsabilitat als poders públics, que tenen un poder relatiu». El president va anar encara més enllà i va proposar «val més sortir junts de la crisi que anar a buscar el benefici molt ràpid d'alguns». De seguida va aclarir que no està en contra que les empreses tinguin beneficis, sinó que avisava que el conflicte social esclata quan arriba la recuperació i la gent té la sensació que a ells no els toca. És allò de la metàfora de l'autopista i el túnel. Quan la retenció deixa tots els conductors igualment aturats al túnel, el problema és relatiu. El cabreig arriba quan els d'un carril segueixen aturats mentre l'altre comença a fluir i sortir de la foscor. Mas va defensar les seves polítiques socials perquè tot i l'«ofec» financer de l'Estat baixa el fracàs escolar i creixen les ajudes a la Renda Mínima o a la vivenda.

I és que el fantasma de la victòria d'Ada Colau va sobrevolar la sala. Mas va admetre el cop rebut per CiU a Barcelona i l'àrea metropolitana. I no va desaprofitar l'ocasió per llançar el missatge de la por davant els empresaris. Ho va fer defensant el contracte amb el World Mobile Congress perquè també dóna feina «a cambrers, taxistes i operaris». Va ser hores després que Colau garantís el seu suport a la pròrroga del contracte.