Iglesias obre el partit perquè s'hi incorporin altres sectors després de l'èxit de Colau i Carmena

El líder dóna llibertat a Gemma Ubasart perquè triï la fórmula per competir a Catalunya

Podem entén que el PSOE ha canviat de to i dóna per fet que hi pot haver acords

La nostra posició no ha canviat, els que han deixat de dir que no pactaran amb el populisme són altres, ha dit Pablo Iglesias. / periodico

3
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / MADRID

Més ambigüitat és difícil. El secretari general de PodemPablo Iglesias, ha explicat aquest dijous, en la seva primera roda de premsa després de les eleccions del 24-M, que el seu partit té la voluntat de convertir-se en el "paraigua" que aglutini sota el seu nom forces que provinguin de diferents àmbits. "No ens podem convertir en un partit més", ha reivindicat, "ens hem de convertir en una referència per a molts sectors que potser no volen estar a Podem".

Iglesias ha fet aquesta reflexió després de destacar que el partit ha après molt de l'èxit de les candidatures d'unitat popular liderades per Ada Colau Manuela Carmena, i ha suggerit veladament que Podem podria recollir aquest mateix esperit d'integració a les generals, però no ha sigut explícit. Malgrat que la compareixença ha durat una hora, el màxim dirigent de la força morada no ha concretat aquesta idea, encara que ha assenyalat que a la Comunitat de Madrid ja es va posar en marxa una fórmula similar, quan els diputats crítics d'IU de l'entorn de Tania Sánchez es van incorporar individualment a la llista de Podem a les eleccions autonòmiques, sense arrossegar la seva marca anterior. Iglesias també ha advertit que el seu partit no pot perdre de vista que el partit ha de ser un "espai perquè arribin companys que estan en altres llocs".

UBASART MANA

En aquest context d'apostar per la suma de forces, Iglesias ha mostrat tot el seu suport a la petició de la secretària general a Catalunya, Gemma Ubasart, que ha apel·lat a una "aliança social i política" per concórrer als comicis autonòmics. Iglesias ha admès que el terreny polític català és extremadament complex i "ple de matisos", i ha destacat que els dirigents de Catalunya són els que tenen "més informació per entendre aquests espais". Des de la direcció a Madrid sempre s'ha reconegut que la complexitat a Catalunya requerirà una fórmula que podria ser diferent de la utilitzada a la resta de l'Estat, i amb aquesta actitud el líder ha reafirmat la intenció de respectar el que es decideixi a la secretaria autonòmica. "Podem serà protagonista i com es concreti dependrà d'Ubasart", ha insistit. Aquest divendres, Ubasart i Iglesias es reuniran a Madrid, amb la resta de responsables dels territoris.

MISSATGE A GARZÓN

Preguntat per la possibilitat d'algun tipus d'aliança amb IUcom reclama el líder d'aquesta coalició, Alberto GarzónAlberto Garzón, Iglesias ha sigut rotund. Ha negat la possibilitat que hi hagi cap tipus de coalició de cara als comicis generals. "La unitat popular no té res a veure amb amb acords entre partits ni planxes de salvament per a ningú. Cadascú ha d'assumir les conseqüències de les polítiques que ha portat a terme", ha afegit.

PACTES AMB EL PSOE

El secretari general ha assumit que hi ha un cert canvi de plantejament des de les files socialistes i ha explicat que amb aquesta nova actitud espera arribar a acords amb el número u del PSOEPedro Sánchez. "Abans Pedro Sánchez no em trucava i ara sí", ha afirmat, i ha explicat que les converses "són reveladores que l'actitud ha canviat" a les files del PSOE.

Notícies relacionades

Iglesias ha tornat a ratificar que Podem no entrarà a participar en governs que encapçali aquesta força i només ha matisat que aquesta decisió podria ser diferent a l'Aragó, on Pablo Echenique es veu en condicions de demanar la presidència, i a la Comunitat Valenciana, territori on es mostra més favorable un acord amb Mònica Oltra, de Compromís, que amb el candidat socialista, Ximo Puig. "Que no s'ofengui", li ha demanat a Puig, "això no vol dir que jo decideixi res a València".

AGUIRRE ÉS PERFECTA

El cap de files de Podem també ha analitzat la campanya i ha admès que, a més del magnetisme de Manuela Carmena (Ara Madrid), els bons resultats a la capital són deguts a la polarització potenciada per la candidata popular, Esperanza Aguirre. S'ha dit d'ella que ni estant a sou de Podem ho hauria fet millor i ha ironitzat: "Només li puc demanar que segueixi així".