estratègies de l'esquerra alternativa

Podem obre ara la porta a teixir una aliança amb ICV de cara al 27-S

Ubasart no exclou els ecosocialistes ni altres forces d'un pacte però reclama «cares noves»

Iniciativa aplaudeix el canvi de criteri encara que evita d'entrada avalar Fachin com a candidat

4
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / JOSE RICO / BARCELONA

L'èxit de Barcelona en Comú i els bons resultats a les localitats de l'àrea metropolitana on van concórrer amb altres partits diumenge passat els han assenyalat un camí. «Confluència», en diuen. I encara que ahir la secretària general de Podem, Gemma Ubasart, va afirmar que «no es poden calcar» projectes perquè les realitats són diferents, sí que va evidenciar que estan disposats a modular la seva estratègia inicial de cara a les eleccions del 27-S. Tant ella com el líder estatal del partit, Pablo Iglesias, descartaven fa unes setmanes l'opció d'aliar-se amb ICV i EUiA en les eleccions al Parlament. Ara, en canvi, la màxima dirigent del partit lila a Catalunya ja no tanca la porta als ecosocialistes ni a altres forces de l'esquerra alternativa. «La nostra proposta no inclou ni exclou a ningú», va comentar en roda de premsa.

El viratge no és menyspreable, però s'ha d'entendre com una «mà estesa» que es podria retirar en qualsevol moment. La mateixa Ubasart va recordar que l'impuls d'una «aliança social per al canvi» i d'«articular una candidatura àmplia» parteix d'una proposta d'Albano Dante Fachin. Aquest activista és per ara l'únic candidat a les primàries que se celebraran entre l'1 i el 10 de juny per elegir el cap de llista de Podem en les autonòmiques, tot i que encara li pot sortir algun rival perquè hi ha de termini fins al 3 de juny per presentar candidatura. Per a aquest procés intern, no obstant, Fachin compta amb l'aval de la cúpula del partit, que veu de «sentit comú» el seu plantejament, a la vegada que subratlla que la força lila hauria de ser ben visible en una hipotètica «confluència».

LES SIGLES / Tot i que ho va acompanyar d'un «a priori», Ubasart va explicar que les sigles del partit han d'estar presents en les paperetes del 27-S (cosa que no exclou la possibilitat d'un Podem-altres partits). Però aquest no despunta com un dels obstacles més difícils de salvar. Més espinosa, almenys per a Iniciativa, resulta la reclamació que en aquest projecte hi hagi una «forta presència de lideratges socials, de gent normal fent política» i, sobretot, de «cares noves» que demostrin que no es tracta d'«una sopa de sigles o de pactes entre cúpules». De la mateixa manera que els ecosocialistes van renunciar a anar els primers a la llista de Barcelona en Comú per afavorir Ada Colau, les negociacions per al 27-S podrien incloure aquesta possibilitat, entre molts altres factors. Ara bé, pas a pas, «els processos es defineixen dinàmicament», va advertir la líder de Podem.

Tot està per parlar, encara que hi ha un punt de partida que va plantejar Ubasart que no desafina gens amb les tesis d'Iniciativa. Més que unes plebiscitàries sobre la independència, les del 27-S seran unes eleccions «en què es confrontaran dos models: el de les polítiques dels de dalt, de l'austeritat, de la corrupció i el finançament il·legal» i el de «la Catalunya de la democràcia». La mateixa idea que han defensat els ecosocialistes, que no van amagar la seva satisfacció davant la nova estratègia de Podem, a qui han invitat en nombroses ocasions a forjar l'aliança que ara proposen.

La coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, va mostrar una total predisposició a negociar i va prometre que el seu partit sabrà ser «generós». S'haurà de veure si ho és tant com a Barcelona, on els ecosocialistes van sacrificar el seu líder municipal, Ricard Gomà, per afavorir la confluència. Seguint el mateix patró, ¿renunciarien ara Joan Herrera o la mateixa Camats per allò de les «cares noves»? Fonts de la cúpula van assegurar que és prematur parlar de noms, però van advertir que ara mateix Podem «no té més poder que ICV». En públic, Camats va recordar que el seu partit haurà de celebrar primàries per elegir els seus candidats, i va evitar avalar Fachin com a cartell electoral. «Es pot combinar la pluralitat amb la unió», es va limitar a dir.

La cúpula estatal de Podem també va veure amb bons ulls l'estratègia d'aliances proposada per Ubasart per a Catalunya, però va insistir a descartar la fórmula per a les eleccions legislatives. El secretari d'organització, Sergio Pascual, va assegurar a aquest diari que el plantejament d'Ubasart és «en clau autonòmica» i que als comicis generals Podem concorrerà amb marca pròpia i sense aliances, seguint el que es va aprovar a l'assemblea ciutadana de Vistalegre (Madrid) el novembre passat.

Notícies relacionades

Per la direcció del partit, el tauler català és més complex i Podem ha de mantenir llaços estrets amb altres actors polítics i socials, informa Iolanda Mármol. No obstant, malgrat les múltiples ofertes que ha rebut apel·lant a la unitat de l'esquerra, com la del líder in pectore d'IU, Alberto Garzón, i tot i l'èxit a Madrid i Barcelona de llistes d'unitat popular, Podem no es planteja variar la seva estratègia de cara a les eleccions al Congrés. Almenys, per ara.

Amb comptades excepcions, la força lila ha pogut comprovar que a la majoria de municipis de Catalunya i de la resta d'Espanya en què es va presentar diumenge passat en aliança amb altres forces va obtenir millors resultats que allà on va concórrer en solitari. Una victòria al Parlament de Catalunya -«estem en disposició d'aconseguir-ho», va dir Ubasart- podria portar alguns dirigents a replantejar-s'ho.