CANVI POLÍTIC A LA CAPITAL DE CATALUNYA

Les vuit promeses de Colau

Les mesures de suport social a les rendes més baixes, l'augment del control de l'activitat turística i la lluita contra la corrupció són els eixos fonamentals dels projectes per a Barcelona

Ada Colau, al centre d’atenció dels periodistes.

Ada Colau, al centre d’atenció dels periodistes. / QUIQUE GARCIA (AFP)

4
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Ada Colau Barcelona en Comú han guanyat les eleccions municipals a Barcelona. El triomf ha sigut tan ajustat com preveien les enquestes i evidencia la importància de la renda mitjana dels barris en l'orientació del vot. Els barris amb rendes mitjanes més baixes han votat Barcelona en Comú. El programa electoral de la formació liderada per Ada Colau mostra la sensibilitat especial amb els col·lectius més desafavorits. El programa presentat dibuixa alguns dels elements bàsics que han conquistat l'electorat. Aquestes són algunes de les promeses electorals que l'alcaldable de Barcelona més votada vol complir. 

1- HABITATGE

Barcelona en Comú planteja mesures en consonància amb les propostes de la PAH, moltes de les quals són presents en la llei aprovada pel tripartit però que no s'han arribat a aplicar. L'objectiu és localitzar pisos buits i incentivar la cessió o el lloguer en cas de petits propietaris, amb ajudes a la rehabilitació o assegurances davant possibles impagaments. En cas que els pisos buits siguin de bancs o fons d'inversió, el que es plantejarà és una sanció administrativa.

El lloguer social també està en l'objectiu, tant intermediant amb propietaris o reservant-ne el 30% de les noves construccions a la ciutat, i les cooperatives de vivenda, a través de l'accés a crèdit o facilitant els tràmits administratius. El parc d'habitatge social que proposen ampliar hauria de servir per donar resposta als desnonaments, que pretenen reduir amb mediació.

2- MODEL TURÍSTIC

Colau contempla reforçar les inspeccions i el control dels pisos turístics perquè compleixin la legalitat, i potenciar l'ús de vivenda com a residència. Una preocupació és posar fi als problemes que el turisme genera als espais públics, cosa que es traduirà en la reducció en nombre i extensió de les terrasses, a favor d'espais públics l'ús dels quals no siguin de pagament.

3- TRANSPARÈNCIA I CORRUPCIÓ

L'espina dorsal de la política anticorrupció de Barcelona en Comú és la creació d'una Oficina Municipal Anticorrupció. Aquesta oficina gestionarà denúncies anònimes que puguin arribar per part tant de ciutadania com de treballadors de l'ajuntament. L'oficina actuarà també com a òrgan de control de les contractacions, selecció de personal i concessió de subvencions.

El codi ètic presentat en campanya va proposar limitar els sous base dels regidors a 2.200 euros al mes, limitar els mandats a dos o tres, renunciar als cotxes oficials i prohibir les 'portes giratòries'.

4- OCUPACIÓ

El pla de Barcelona en Comú per a la capital catalana passa per descentralitzar el funcionament de  Barcelona Activa perquè pugui actuar amb una visió més pròxima a les necessitats dels barris. El foment de la creació d'empreses se centraria en la rehabilitació energètica i urbana; la prevenció i gestió sostenible de residus, el suport i reforç del teixit comercial de proximitat, l'atenció i cura a les persones, especialment a la infància, gent gran i persones amb dependència; i el foment de l'economia cooperativa i la seva actualització tecnològica.

En l'àmbit del comerç, Colau pretén que a final del mandat el 30% dels diner públic destinat al petit comerç sigui gestionat des dels districtes. Una de les propostes més curioses de Colau ha sigut reduir o eliminar el trànsit de la Diagonal per convertir aquesta avinguda en un eix verd de la ciutat. 

5- LLUITA CONTRA LA POBRESA

Creació d'ocupació, garantir drets socials, revisió de projectes "contraris al bé comú" i "acabar amb els privilegis" dels representants són les principals promeses de Colau. L'accés a l'habitatge, alimentació, serveis bàsics i a una renda municipal complementària també són promeses de la campanya. La municipalització del servei d'aigua també és una de les promeses estrella. Una de les propostes crida especialment l'atenció; la creació d'una moneda local. Molt de moda en algunes ciutats europees, la moneda hauria de permetre transaccions entre veïns, però molts dubten que es pugui portar a terme.

6- EDUCACIÓ

Colau esmena la política d'educació infantil de Trias i es compromet a avançar cap a la gratuïtat de les matrícules. També pel que fa a l'escolarització de 0 a 3 anys Colau ha garantit que la gestió dels centres serà sempre directa --a diferència de les externalitzacions de Trias--. L'oferta de places públiques s'organitzarà en funció de la demanda. Els menjadors de secundària es tornaran a obrir.

7- TRANSPORT

Notícies relacionades

El programa de Colau proposa repensar el sistema tarifari del sistema de transport. L'actual T-12, la targeta gratuïta per a menors de 14 anys, passarà a ser T-16. Els descomptes per a persones en atur i amb rendes inferiors al salari mínim interprofessional s'ampliaran. També hi haurà una tarifa plana per a la mobilitat en tres zones, amb un cost mensual de 50 euros i que serveixi per a Metro, Rodalies, Bus, Ferrocarrils de la Generalitat i Tramvia, incloent-hi el servei de Bicing i cotxe compartit.

8- SEGURETAT CIUTADANA

Barcelona en Comú pretén reorganitzar la Guàrdia Urbana per evitar duplicitats amb els Mossos. Colau ha promès derogar directament l'Ordenança de Civisme, acabar amb les batudes racistes i instal·lar càmeres a totes les comissaries de la Guàrdia Urbana “per garantir que es respecten els drets de les persones".