Aguirre demana acabar amb els "mentiders" i les "mentides insistents" en política

"¡Què més voldria jo que ser la Thatcher espanyola!", assegura la candidata del PP a l'Ajuntament de Madrid, al mateix temps que fa gala del seu liberalisme

La dirigent conservadora alaba ara Botella: "Ha sigut una gran dona darrere d'un gran home"

La presidenta del PP madrileny i candidata a l’alcaldia de la capital, Esperanza Aguirre, aquest dilluns en un esmorzar informatiu.

La presidenta del PP madrileny i candidata a l’alcaldia de la capital, Esperanza Aguirre, aquest dilluns en un esmorzar informatiu. / JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts

La presidenta del PP de Madrid i candidata a l'alcaldia de la capital, Esperanza Aguirre, ha advertit aquest dilluns que a la política espanyola "hi ha hagut i hi ha massa mentiders mentides acceptades com a veritats impossibles", i ha instat a acabar d'una vegada amb "tanta mentida i tanta disfressa".

Durant un esmorzar organitzat per Nueva Economía Fórum, Aguirre ha ressaltat que tenen "bastanta raó" els que creuen que la política és el "regne de la mentida", i ha lamentat que hi hagi hagut i hi segueixi havent "massa mentiders" que "es disfressen" perquè no es coneguin les seves idees, "quan les té", o que circulin "massa mentides acceptades com a veritats". Com a exemple d'aquestes "greus" mentides, ha citat la "repetició insistent" que la transició no va ser democràtica i que això invalida la Constitució, que tots els catalans van estar contra Franco en la guerra civil, que tots els que estaven contra Franco eren demòcrates o que la Segona República va ser un règim idíl·lic.

Segons la dirigent conservadora, també es pot observar aquesta tendència en l'actual campanya electoral, en què "sense grans esforços" es pot observar com n'és de difícil "saber el que pensen de veritat alguns polítics", i ha citat el cas de Podem com el més "significatiu". Així, ha recordat que la candidata d'Ahora MadridManuela Carmena, diu que no és de Podem, però Podem sí diu que és d'ells. "¿Quina és la veritat?", s'ha preguntat.

Segons ella, "s'ha d'acabar amb tanta mentida i tanta disfressa dels polítics", i ha assegurat que ella sempre ha parlat clar i no ha tingut inconvenient a mantenir debats ideològics amb els adversaris i fins i tot amb els membres del seu propi partit. Això és el que ha permès, ha seguit explicant, que els ciutadans sàpiguen què votaran, davant els que volen "caure bé a tothom", que són "mentiders o demagogs". "I d'aquests dos tipos n'hem tingut bastants durant els últims anys".

LA THATCHER ESPANYOLA

En aquest punt, ha insistit que ella mai ha "canviat de jaqueta". "Vaig arribar a la política liberal i segueixo liberal", ha assenyalat després de desmarcar-se d'aquells que li volen penjar l'etiqueta d'"ultraliberal" o de "neoliberal", un neologisme inventat per "les restes del naufragi comunista". És, a més, el vocable que van començar a utilitzar "els progres" per no fan servir la paraula liberal, que està "plena de connotacions positives".

"Van procurar que neoliberal s'unís a l'extrema dreta. Vaig entrar com a liberal sense prefixos i ningú trobarà una declaració o decisió meva amb la més mínima paraula de complaença a posicions d'extrema dreta", ha assegurat. Per això ha apuntat que s'equivoquen els que intenten desacreditar-la dient que és la Thatcher espanyola. "¡Què més voldria jo!", ha exclamat.

ELOGI DE BOTELLA

Durant la seva intervenció, Aguirre ha hagut d'afrontar preguntes sobre la seva relació amb l'actual alcaldessa, Ana Botella, i les seves discrepàncies, després que aquest diumenge el marit de la segona, José María Aznar, sortís a defensar-laJosé María Aznar. L'alcaldable ha reconegut el "mèrit impressionant" de gestió en anys "tan difícils".

"Ana ha sigut aquella gran dona que està darrere d'un gran home... Ana ha ajudat en tot moment el Partit Popular, ha ajudat José María i després ella, en la seva pròpia carrera política, crec que a l'Ajuntament de Madrid  ha fet una feina excel·lent", ha dit.

DE 319 A 79 DIES

D'altra banda, Aguirre ha tret importància al fet que la secretària general, María Dolores de Cospedal, li comuniqués el 6 de març que seria la candidata quan quedaven 79 dies per a la cita electoral, molt lluny dels 319 que quedaven quan Aznar, llavors president del Govern i del partit, li va comunicar el juliol del 2003 que seria la candidata a la comunitat en els comicis de maig del 2003.

Notícies relacionades

Aquesta "quarta part del temps", que per a alguns podria veure's com "un desavantatge", a ella no la va espantar perquè tenia experiència a l'ajuntament (13 anys al consistori, tant com a regidora a l'oposició com al Govern, on va arribar a ser primera tinenta d'alcalde). De l'ajuntament és d'on més ha après de política.

"Vaig aprendre que fer política és escoltar els ciutadans, que els grans plans, que poden estar bé, no serveixen si no serveixen als problemes dels ciutadans", ha remarcat. "Per això no em va espantar ser candidata amb 79 dies d'antelació", ha assegurat.