DEBAT D'INVESTIDURA

"'Buying'" a Podem al Parlament andalús

Teresa Rodríguez retreu l'actitud dels diputats durant el seu discurs, que considera "pitjor que a l'institut"

LÍDERS DE GRUPS 3 A dalt, el president del PP andalús, Juan Manuel Moreno, durant la intervenció de Díaz. Sobre aquestes línies, Juan Marín (C’s) i Teresa Rodríguez (Podem).

LÍDERS DE GRUPS 3 A dalt, el president del PP andalús, Juan Manuel Moreno, durant la intervenció de Díaz. Sobre aquestes línies, Juan Marín (C’s) i Teresa Rodríguez (Podem). / EFE / JULIO MUÑOZ

2
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

Els diputats dels partits tradicionals del Parlament andalús han intentat fer de la seva veterania un avantatge, provocant que l'arribada dels representants de Podem i Ciutadans --inexperts en aquest camp-- no hagi sigut tan idíl·lica com esperaven. Són tàctiques de polític experimentat per desconcentrar l'adversari, però alguns dels comentaris s'acosten al "'bullying' d'institut", segons ha criticat aquest dijous la secretària general de Podem a Andalusia i portaveu a la Cambra, Teresa Rodríguez.

Els comentaris amb desdeny, xiuxiuejos i les interpel·lacions en veu baixa, fins i tot els insults, estan a l'ordre del dia a totes les cambres de representació, reconeixen alguns diputats. Però en algunes es distingeixen amb més nitidesa, com passa a Andalusia, on les bancades es distribueixen en un passadís en forma d'"U" molt tancada i queden a molt escassa distància del faristol des d'on es fan les intervencions. D'aquesta forma, Rodríguez va poder sentir amb total claredat els 'piropos' que li van llançar els que prestaven atenció (perquè molts es van dedicar a mirar el mòbil sense ni tan sols atendre el seu discurs) des de les dues bancades, socialista i popular, ja que IUCiutadans i el seu grup queden just davant.

"CALLA, BONICA"

"No tens ni pu... idea", "calla, bonica" o "¡apa, vinga!!" van ser algunes de les intervencions que va haver d'aguantar i que van provocar que, a més de comparar la situació amb l'institut en què exercia de professora, demanés ajuda al president del Parlament, que a la petició de silenci hi va afegir un "no interpel·li vostè ses senyories". A l'acabar la intervenció, hi va haver alguna diputada que li va dir: "acostuma-t'hi, això no ha sigut res", a la qual cosa la líder de Podem va respondre: "¿i per què he d'acostumar-m'hi?".

En una entrevista a Radiocable, la diputada de Podem insistia que li van comentar que "és el normal". "Però si jo ho hagués sabut hi hauria anat una mica més preparada per enfrontar-me a aquest 'bullying', que semblava 'bullying' d'institut". I explicava el seu esforç per aconseguir que els seus alumnes a l'institut respectessin a classe de llengua i oratòria els torns de paraula i els plantejaments de l'altre encara que no coincidissin amb ells, una cosa que ha trobat a faltar entre ses senyories.

"AL·LÈRGIA ALS CANVIS"

Notícies relacionades

Així, va lamentar que en "el màxim organisme de debat d'un territori" passi "exactament el contrari". Al seu compte de Twitter, Rodríguez va advocar dimecres per canviar una actitud que a les xarxes socials, poc després, va atribuir al fet que "la vella política té al·lèrgia als canvis". "No els agraden, els molesten, no poden evitar-ho, els pica", va escriure.

"Sembla que entre els que fa temps que treballen junts es donen aquests espais d'informalitat i de falta d'educació i cert desgavell", va retreure a la ràdio. I va afegir: "sembla que un s'ho ha de passar bé al ple rient-se de l'últim que arriba, de l'última ocurrència del que ha vingut o de l'acudit que porta sa senyoria".