REBUIG A L'ELECCIÓ DE LA PRESIDENTA ANDALUSA

Díaz tampoc té assegurada la investidura en la segona ronda

Ciutadans marca la pauta i anuncia el 'no' també en la votació de divendres

Podem reclama «fets verificables i no gestos» per donar el seu suport al PSOE

2
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

Punt mort. Quan les posicions semblaven haver-se acostat i feien creure que la investidura de la socialista Susana Díaz com a presidenta de la Junta d'Andalusia estaria feta a finals de setmana, tant Ciutadans com Podem han tornat a enrocar-se en les seves negatives i han endurit els seus plantejaments. Un canvi de postura que s'entén en clau interna pels rebutjos que en les respectives bases havia provocat la insinuació d'una possible abstenció.

El Parlament andalús es va ajustar ahir al guió en primera volta i va dir no a la investidura de Díaz, que necessitava la majoria de la Cambra i es va quedar només amb els vots socialistes. Però els gestos del PSOE denotaven el nou rumb que agafen les negociacions per a la segona volta. Al matí, van assistir a un discurs de mà estesa per part de Ciutadans, d'«ajuntar esforços amb acords puntuals» i «no trencar res sinó sumar». El líder de C's a Andalusia, Juan Marín, va animar als canvis «profunds» anunciats el dia abans per Díaz, però al cap d'uns minuts, a l'acabar la seva intervenció, posava fre a les esperances del PSOE i feia un pas enrere tot remarcant el no en segona volta si no s'acceptaven les seves condicions.

I és que durant el discurs de Marín, el seu líder nacional, Albert Rivera, va reclamar de nou que el PSOE-A firmi el decàleg anticorrupció al qual es va comprometre el cap de setmana. S'anava a fer públic aquestes dies amb tota la pompa, però la firma es va estancar segons sembla per part dels socialistes. Rivera va insistir que el pacte havia d'entrar en vigor així que es firmés i que requeria la renúncia per escrit als seus escons a les Corts dels expresidents imputats pel cas dels ERO Manuel Chaves i José Antonio Griñán. C's es va fer valer així en un escenari que l'està contaminant i que pot tenir conseqüències el 24-M. Per això es mostra desconfiat i reclama fets per exhibir davant el seu electorat.

Notícies relacionades

En el mateix escenari hi ha Podem. Teresa Rodríguez va agrair els gestos. «Ens agrada la lletra i la música, però s'ha d'esperar a veure com s'executa», va dir, reclamant «fets verificables i no gestos». I va insistir en les seves reclamacions respecte als desnonaments i a la reducció de càrrecs de confiança.

Podem reconeix que alguns dels seus membres poden «estar dubtant» si abstenir-se o no, però sap que les seves bases prefereixen esperar que, finalment, sigui el PP qui assumeixi la responsabilitat de mantenir el sistema del 1978 i cedeixi encara que sigui després de les eleccions municipals. En aquesta línia, el líder del PP andalús, Juan Manuel Moreno Bonilla, es va erigir com a alternativa de facto amb el seu propi discurs d'investidura, amb fins a 146 propostes que espera negociar amb un PSOE-A que fins ara ha sigut «com un mur».