Fernández Díaz relaciona una entitat de CDC amb el gihadisme

El ministre sosté que Nous Catalans «capta» radicals per a la causa sobiranista

La Generalitat critica en bloc el dirigent del PP i Convergència reclama que dimiteixi

3
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / BARCELONA

Quan l'any 1991 José María Aznar va alçar el dit per situar Alejo Vidal-Quadras al capdavant del PP català en substitució de Jorge Fernández Díaz, van ser molts els companys de files que ho van interpretar com un càstig a aquest últim per les seves (massa) bones relacions amb dirigents de CiU. Un quart de segle després, l'actual ministre de l'Interior s'ha convertit en un dels principals arcabussers en contra del Govern d'Artur Mas i el procés sobiranista que lidera. En una nova andanada, el dirigent popular va tornar a fer una altra filigrana a l'acusar la Fundació Nous Catalans, vinculada a Convergència, d'haver volgut «captar» islamistes radicals per al secessionisme, cosa que «té els seus riscos».

No és la primera vegada que Fernández Díaz submergeix el debat sobiranista en terrenys pantanosos. Al marge d'informes policials apòcrifs contra dirigents nacionalistes, dels repetits comentaris sobre que hi ha famílies que no es parlen per culpa del pols independentista o de secundar el PP català quan va equiparar la seva situació al patiment del PP a Euskadi pel terrorisme d'ETA, el ministre va profetitzar el mes juliol passat que una Catalunya independent seria «terreny adobat» per al terrorisme internacional i el crim organitzat.

Un any abans, el 2013, el titular d'Interior ja havia vinculat el salafisme amb la Fundació Nous Catalans arran del cas de Noureddine Ziani, exdirector de l'Espai Catalanomarroquí de l'entitat vinculada a CDC, que va ser expulsat d'Espanya per «amenaçar la seguretat de l'Estat». I va ser precisament aquell episodi el que va recuperar ahir a El Matí de Catalunya Ràdio, poc després que es conegués l'última operació contra el salafisme, per transitar pel mateix límit.

«Arran del procés independentista recordo que, a la Fundació Nous Catalans, s'intentava captar molta d'aquesta gent [islamista radical] i fer proselitisme d'aquesta comunitat amb el fet de la independència», va deixar anar Fernández Díaz. «En comptes de col·laborar en la integració normal a la nostra societat [...], el que s'intentava mitjançant aquesta fundació era una cosa diferent, i al marge de la unió de comunitats islàmiques d'Espanya», va afegir.

«IRRESPONSABLE» / La resposta del Govern de la Generalitat va ser rotunda. La presidenta en funcions, Joana Ortega, va qualificar d'«imprudents, irresponsables i impresentables» les declaracions del ministre, a qui va acusar de tenir una «falta de criteri absoluta». També el president Mas, de viatge als Estats Units, va contestar al dirigent conservador demanant que no s'«estigmatitzi» el món musulmà i recordant-li que a Catalunya hi ha islamistes radicals «com a tots els països de la UE», i en aquests països «no hi ha debat sobiranista» ja que «no els fa falta perquè tenen les eines per espavilar-se per si mateixos».

A més a més, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va remarcar a RAC-1 les diferències insalvables entre el terrorisme i el moviment independentista -«que es mou en els paràmetres més absoluts del civisme, la democràcia i el respecte»- i va assegurar que a Catalunya no hi ha més salafisme que en altres llocs. El ministre havia dit que el «risc» a Catalunya és més probable.

Notícies relacionades

PETICIÓ DE COMPAREIXENÇA / Les declaracions de Fernández Díaz són «frívoles» i «monstruoses», va prosseguir Àngel Colom, president de la fundació qüestionada. «A Nous Catalans som els primers a lluitar contra el gihadisme», es va defensar. També va anunciar que CiU demanarà la compareixença del ministre al Congrés perquè doni explicacions, però aquest, lluny d'acovardir-se, va tornar a insistir en les seves tesis poques hores després. «Sé molt bé què estic dient, sé que independentisme no és gihadisme en absolut, però sé molt bé també que amb això no s'hi juga i que fer proselitisme amb determinades persones per incrementar la causa de l'independentisme no és precisament una activitat recomanable ni prudent», va etzibar en un acte a Madrid.

CDC tampoc s'acovardeix. «Les acusacions de Fernández Díaz a Nous Catalans de connivència amb el gihadisme són impresentables. Enèsima raó per tornar a demanar la seva dimissió», va tuitejar el seu número dos, Josep Rull. Les peticions convergents perquè el ministre deixi el càrrec són directament proporcionals als atacs d'aquest al sobiranisme.