TRÀFIC D'INFLUÈNCIES

Un any i quatre mesos de presó per a Daniel Fernández i els Bustos

Els condemnats demanen la suspensió de militància del PSC al saber la sentència

Manuel Bustos.

Manuel Bustos.

2
Es llegeix en minuts
ALBERT SEGURA
SABADELL

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat a un any i quatre mesos de presó l'exsecretari d'organització del PSC Daniel Fernández, l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos i el seu germà i fins ara regidor Francisco, per un delicte de tràfic d'influències. La sentència també imposa una multa de 60.000 euros per a cada un i els inhabilita durant 4 anys, 6 mesos i un dia. A l'alcaldessa de Montcada i Reixac, María Elena Pérez, el TSJC la condemna a 7 anys d'inhabilitació per a càrrec públic. Tots ells van demanar ahir la suspensió de militància del PSC.

La resolució correspon a la peça número 5 del cas Mercuri, en relació amb la contractació irregular a l'Ajuntament de Montcada i Reixac d'una exalt càrrec de la Generalitat en època del tripartit. Es tracta de la primera sentència que es coneix del cas, i, segons l'acusació, estableix un precedent per a sentències futures. Els fets investigats van passar entre abril i maig del 2010 i es van destapar perquè Manuel Bustos tenia el telèfon intervingut. Aquest hauria ordenat a Pérez que alterés un concurs públic i contractés Carmina Llumà, exsecretària general de Política Territorial de la Generalitat.

En la sentència, que destaca que els Bustos i Fernández van actuar per «abordar-la, assetjar-la i convèncer-la» de manera reiterada, es recorda que el procés de selecció s'havia de desenvolupar davant un tribunal tècnic, i Pérez tan sols havia de designar la candidata més ben valorada, sense potestat per influenciar en la decisió final. Davant les pressions s'hauria vist obligada a forçar el canvi de l'informe de l'empresa assessora per incorporar-hi Llumà. El text reflecteix que els acusats eren «plenament conscients» que «estaven infringint les regles del procés públic de selecció».

Notícies relacionades

El president del TSJC, Miguel Ángel Gimeno, va emetre el seu vot particular per discrepar sobre la condemna de Fernández. Considera que la sentència dóna per provada una trucada telefònica entre aquest i Pérez que no va influir en el desenllaç final perquè es va produir després que l'alcaldessa modifiqués la qualificació de Llumà.

RECURS / Després de conèixer la sentència, els condemnats van demanar la suspensió de militància del PSC.  Francisco Bustos deixarà el seu càrrec de regidor i Pérez no optarà a la reelecció. La portaveu del PSC, Esther Niubó, va explicar que van prendre la decisió per «no perjudicar el partit», a l'espera del posicionament del Suprem, si bé «la justícia i la sentència han sigut clares». Manuel Bustos va anunciar ahir que recorrerà. Al seu compte de Facebook, va considerar la sentència  «totalment desproporcionada».