COMITÈ FEDERAL SOCIALISTA

Sánchez presenta el PSOE com l'única "alternativa" al PP

El líder de l'oposició obvia Podem i sosté que Rajoy "té clar que perdrà"

Susana Díaz rebutja de nou recolzar el secretari general com a candidat a la Moncloa

Sánchez diu que el PSOE és l’esquerra que pot derrotar el PP. / AGUSTÍN CATALÁN / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / MADRID

Pedro Sánchez ha obert aquest dissabte el comitè federal del PSOE, el primer després de la victòria del partit a les eleccions andaluses del 22 de març, amb un rotund atac al PP. El secretari general ha carregat contra el Govern per la desocupació, l'augment d'impostos, les retallades, la corrupció i l'ús “partidista” d'institucions com els tribunals i l'Agència Tributària. Els comicis de la setmana passada, en què els socialistes van aconseguir el 35,43% dels vots (van treure nou punts als conservadors i 16 a Podem), mostren, segons Sánchez, que el PSOE és l'única “alternativa” al PP. 

“El PP ha governat en contra del 90% de la població”, ha sostingut el líder socialista, i “des del 22 de març té clar que perdrà les eleccions”. Primer, les autonòmiques i municipals del 24 de maig. Després, ha continuat, les generals, que previsiblement tindran lloc al novembre.

ELOGIS A ANDALUSIA

No és clar que Sánchez encapçali la lluita per la Moncloa. El secretari general s'ha bolcat en elogis als socialistes andalusos i Susana Díaz, la presidenta de la Junta i dirigent més poderosa del seu partit. “Ens en sentim orgullosos”, ha dit.

A l'altre costat, no obstant, hi ha trobat fredor. Díaz, que al no aconseguir majoria absoluta haurà d'arribar a acords amb l'oposició, fa temps que deixa clar que no recolza el secretari general com a candidat a la Moncloa. Aquest dissabte, al comitè federal (el màxim òrgan del partit entre congressos, on s'aprovaran les llistes per al 24 de maig i els programes marc municipal i autonòmic), ho ha tornat a demostrar. Preguntada pel futur de Sánchez com a aspirant a la presidència del Govern, l'andalusa s'ha limitat a recordar que el PSOE celebrarà primàries obertes als simpatitzants el 26 de juliol i que ella serà “neutral”.

“No intervindré en aquest procés, perquè em vull mantenir neutral perquè els militants i simpatitzants, per primera vegada en un partit, exerceixin amb llibertat la seva voluntat”, ha dit. Tant si Díaz decideix presentar-se a aquestes eleccions internes (ella insisteix que la seva “prioritat” és Andalusia) com si finalment recolza Sánchez o un altre candidat, la posició d'Andalusia serà fonamental, i probablement desequilibrarà la balança, ja que és la comunitat amb més nombre de militants socialistes.

SUPORT D'ICETA

Notícies relacionades

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha donat el seu inequívoc suport a Sánchez perquè sigui el pròxim cap de l'Executiu. Després de la victòria andalusa, que ha trencat la dinàmica de derrotes socialistes i ha canviat l'estat d'ànim del partit en un any ple de convocatòries electorals, el secretari general, ha dit Iceta, “està més a prop de ser president del Govern; si fem les coses bé, serà imparable”.

A diferència d'altres ocasions, Sánchez ha obviat les crítiques a Podem, partit al qual no ha citat ni una sola vegada durant el seu llarg discurs. “Les nostres propostes són ambicioses, però realistes. No proposarem el que vol sentir la gent. Proposarem el que puguem complir”, ha dit en referència a l'organització que lidera Pablo Iglesias.