La solució estava a la cantonada

Xavi estava sorprès perquè el treball a pilota aturada no es reflectia en el marcador. Contra el València va ser clau per sostenir l’equip en el segon lloc. Quinze córners i dos gols de Lewandowski.

La solució estava a la cantonada

MARCOS LÓPEZ

3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

El Barça estava espès a la segona meitat contra el València. I això que jugava amb un més. El joc blaugrana estava obstruït fins que va trobar a la cantonada la via per sobreviure a la tempesta de Montjuïc. Va necessitar, això sí, que la pilota s’aturés. Quan la pilota es va aturar, l’equip de Xavi va respirar alleujat perquè va detectar la debilitat del rival, aprofitant, a més, que estava sota els pals Jaume Domènech, el porter suplent (1,85 metres), per l’expulsió de Mamardashvili, el gegant georgià, que mesura 1,99.

Va detectar bé el Barça aquest desequilibri en el joc aeri valencià –hi havia 14 centímetres de diferència entre els seus porters– per marcar dos gols de córner, arrencant un somriure de complicitat de Xavi amb els seus ajudants, sobretot amb Sergio Alegre, l’encarregat de dissenyar les jugades d’estratègia. Dos gols després d’un córner des de la banda esquerra (serveix Gündogan, remata de cap Lewandowski) per desbloquejar un partit incòmode.

Són ja nou gols aquesta temporada, el millor registre, que supera els vuit gols que va aconseguir el Barça d’Ernesto Valverde la temporada 2017-2018. I durant les tres últimes jornades (Joao Félix contra el Cadis, Christensen contra el Madrid i Lewandowski contra el València a Montjuïc) ha sumat quatre gols, prova d’aquesta inesperada fertilitat blaugrana. "Hem vist que treballar aquestes accions dona els seus fruits", va apuntar Sergi Roberto, que ha recordat, a més, el gol que va anotar també Christensen al Parc dels Prínceps després de la sortida d’un altre córner.

La llibreta de Sergio

"Tenim llançadors de molt nivell, com Gündo o Rafa", va dir el capità en al·lusió a l’excapità del City i Raphinha, "que posen la pilota on ho treballem perquè allà tenim gent com el Robert", va afegir amb referència a Lewandowski. "Tot això és mèrit del Sergio, amb ell treballem l’estratègia", va remarcar Sergi Roberto posant en valor la figura de Sergio Alegre, el tercer entrenador del Barça, la persona que es va emportar Xavi de Catar, després de compartir banqueta a l’Al-Sadd de Doha.

Allà es van conèixer ells professionalment. El vincle personal neix moltíssim abans. Alegre, que havia exercit d’ajudant de Félix Sánchez en les seleccions inferiors de Qatar fins a arribar a l’absoluta en què van aconseguir la Copa d’Àsia, va començar la seva carrera com a entrenador al Terrassa. Fa gairebé 30 anys. Va passar el 1995 i Joaquim Hernández, pare de Xavi, li va donar l’oportunitat d’entrar en el futbol base del club català per dirigir a l’aleví A. "Hem treballat molt aquestes jugades, tant Sergio com tot l’staff. Fan un treball extraordinari, tant en atac com en defensa", va precisar amb orgull Xavi.

L’estranyesa de Xavi

Notícies relacionades

Al tècnic, no obstant, no el sorprèn el nou registre. "L’estrany és que no marquessin més gols abans perquè tenim uns tiradors molt bons. Gündo les posa molt bé, molt bé. El mateix Rafa, fins i tot Lamine, Pedri, de vegades, Frenkie… Són tiradors extraordinaris i aquestes accions cada vegada cobren més importància en el futbol modern", va recalcar Xavi, que va atalaiar el canvi. A la primera part, i amb només cinc córners, el Barça ja va avisar. Córner des de la dreta de Gündogan i cop de cap d’Araujo al pal esquerre de Mamardashivili. Només en va llançar cinc en els primers 45 minuts. Va doblar la seva aposta a la segona meitat: 10 córners. I li va sortir de meravella amb aquests dos gols del polonès.

I el Barça se sosté en el segon lloc quan la pilota s’atura. Ha llançat 209 córners a la Lliga i ha anotat nou gols, despertant un davanter que vagava moix per Montjuïc. Ni un xut del polonès a la primera meitat. Ni a porteria. Ni tampoc fora. Estava desconnectat el nou. Però a la segona meitat, i amb el València amb 10, Lewandowski va fer cinc xuts, cinc a porteria, i tres gols. A pilota aturada tots: dos córners i una falta.