DEBAT DE L'ESTAT DE LA NACIÓ

Rajoy i Sánchez afronten avui l'últim cara a cara de la legislatura

El president anunciarà noves mesures de caràcter social i el cap de l'oposició rebaixarà el triomfalisme del Govern

La discussió sobre l'abast de la recuperació econòmica estarà marcada per la precampanya electoral

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

L'hemicicle del Congrés serà aquest dimarts a partir de les 12.00 hores testimoni de l'últim debat de l'estat de la nació de la legislatura. L'esdeveniment polític més important de l'any, que en aquesta ocasió estarà marcat més que mai per la imminència i l'abundància de cites amb les urnes (amb les eleccions andaluses al març, les autonòmiques i locals al maig, les catalanes al setembre i les generals a finals d'any). El debat es podrà seguir en directe des de la web d'EL PERIÓDICO.

Mariano Rajoy i Pedro Sánchez se la juguen, per tant, en una conjuntura on les enquestes indiquen que el PP podria perdre el seu immens poder, mentre que el PSOE fa aigües per l'empenta de Podem. L'estat del bipartidisme serà, per tant, posat en qüestió a dins i fora del Congrés, perquè Pablo Iglesias ja ha anunciat que dimecres donarà la rèplica als partits grans en un acte a Madrid.

El president del Govern ha preparat el seu discurs al llarg de l'últim cap de setmana, amb ajuda de l'oficina econòmica i de la vicepresidenta. La seva intervenció, que durarà al voltant d'una hora i mitja, segons fonts governamentals, se centrarà a fer un repàs dels primers tres anys de legislatura i anunciar un paquet de mesures en tres àmbits, econòmic, social i de la justícia. En paraules de Soraya Sáenz de Santamaría, ara "toca" tornar a les classes mitjanes l'"esforç" que han fet i la "solidaritat" que han tingut "en qualsevol racó d'Espanya".

En coherència amb l'estratègia que el Govern ha desenvolupat fins ara, és previsible que Rajoy faci valer que gràcies a les seves reformes, Espanya ha esquivat el rescat i comença a disfrutar de la recuperació econòmica, i tot plegat sense desmuntar l'Estat del benestar.

RECTA FINAL DE LEGISLATURA

Fonts de l'Executiu descarten que els seus anuncis hagin de tenir un caràcter electoralista i asseguren que, tot i que només queden uns mesos perquè s'acabi la legislatura, hi haurà temps per tramitar-los en forma de lleis i arribar fins i tot a pactes amb el PSOE, si decideix sumar-s'hi. Aquest enfocament contrasta amb l'estratègia esbossada pel PP, ja que el portaveu de campanya, el diputat Pablo Casado, no va tenir cap problema a reconèixer dilluns que el debat de política general serà el "punt de partida" de l'any electoral que afronta Espanya.

La qüestió territorial també serà abordada pel president, seguint de nou, el mantra que el Govern espanyol ha ajudat els catalans 'abandonats' per Artur Mas, que, segons el PP prefereix centrar els recursos econòmics a fomentar la independència de Catalunya. Rajoy reivindicarà a més la importància que Espanya continuï unida i es respecti la Constitució i les lleis.

SÁNCHEZ, A REBAIXAR EL TRIOMFALISME

Sánchez, per la seva part, arriba al debat amb la necessitat de marcar un perfil propi i de convèncer amb les seves crítiques i propostes, no solament la ciutadania, sinó també el seu propi partit, tenint en compte el seu feble lideratge. Segons els seus col·laboradors, el secretari general del PSOE s'ocuparà de rebaixar el previsible triomfalisme de Rajoy i de demostrar que la recuperació no arriba als nivells de què presumeix el president, alhora nque denunciarà, en el seu primer debat de l'estat de la nació, que la crisi ha deixat el llast de "la desigualtat, l'augment de la pobresa i la dilapidació de drets".

El dirigent socialista s'ha recolzat en Alfredo Pérez Rubalcaba, reconegut per la seva oratòria, per preparar el discurs, en què no faltarà una defensa de la reforma de la Constitució en clau federal, ni propostes de regeneració democràtica.

"Basarà el debat en dos eixos: en economia i ocupació i en drets i llibertats. Les alternatives es basen en una recuperació justa i en una política neta", ha avançat aquest dilluns el portaveu parlamentari socialista, Antonio Hernando, que ha demanat al cap de l'Executiu que s'abstingui de fer noves promeses perquè no seran creïbles després de "tantes mentides i incompliments" durant el seu mandat.

ELS PETITS, TOTS CONTRA EL GOVERN

En el debat també s'estrenarà el candidat d'IU a la presidència del Govern, Alberto Garzón, que, igual que Sánchez, encara ha de consolidar el seu discurs a nivell intern. El diputat d'IU parlarà de "la realitat del carrer" davant la realitat "de la família Botín" i de les grans fortunes, segons ha explicat.

Per part de CiU, Josep Antoni Duran Lleida, remarcarà la incapacitat "manifesta" del president del Govern per oferir una resposta política a les demandes catalanes.

L'ORGANITZACIÓ DEL DEBAT

Notícies relacionades

El debat començarà al migdia amb la intervenció del president del Govern. La sessió es reprendrà a les quatre de la tarda, amb les intervencions dels portaveus dels grups de l'oposició, de més gran a més petit, començant pel líder socialista.

La cita continuarà dimecres amb els portaveus que no hagin intervingut en la primera jornada, mentre que dijous es debatran les propostes de resolució i les conclusions fruit del debat, que presentaran els grups parlamentaris.