DEBAT DE L'ESTAT DE LA NACIÓ

Rajoy allarga la mà a Mas però avisa que "no posarà en qüestió la unitat d'Espanya"

El cap de l'Executiu reprèn el 'president' per haver "dilapidat" els diners en la celebració d'una consulta "perniciosa"

1
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

El president del Govern s'ha referit, en el seu discurs inicial en el debat de l'estat de la nació, al problema territorial amb Catalunya, si bé no s'ha distanciat de la fermesa amb què, fins ara, ha afrontat les ànsies independentistesMariano Rajoy ha assegurat que manté la seva "disposició a trobar punts d'entesa" amb Artur Mas, encara que ha advertit que no se saltarà les línies vermelles que marquen les lleis.

"Mai acceptaré que es posi en qüestió la unitat, la sobirania nacional, la igualtat dels espanyols i els drets fonamentals", ha proclamat, just abans que la bancada popular irrompés en un llarg aplaudiment. El cap de l'Executiu ha reiterat que no està disposat a "violar" el que diu la Constitució ni que la Carta Magna es modifiqui per procediments diferents dels que la norma preveu.

Rajoy ha subratllat, a més, que el marc constitucional ha permès una "descentralització" com mai fins ara, i al mateix temps ha destacat que Espanya és un "Estat democràtic i de drets en què tots" estan sotmesos a la llei.

Les crítiques a la consulta

Notícies relacionades

En aquest sentit, el president ha aprofitat per recordar que la consulta celebrada a Catalunya va ser "il·legal" i "perniciosa", ja que en la seva opinió va trencar la igualtat dels espanyols i el dret del conjunt a decidir sobre el seu futur. Per això el Govern hauria preferit, ha assenyalat, que la Generalitat no hagués "dilapidat tants recursos i energies" en la celebració d'un referèndum "sense legitimitat" i hagués destinat el diner públic a estimular l'economia catalana.

Rajoy ha tret pit, finalment, de l'actuació "ferma però proporcionada" i "prudent però amb determinació" que va mantenir l'Executiu davant la consulta.