expectació en l'opinió pública

Les altes esferes de l'Estat desmenteixen oficialment les tesis de Nicolás

El jove, de 20 anys, comença a estirar la manta a la televisió i implica notables de tot Espanya, entre ells el rei Joan Carles

Francisco Nicolás assegura que la vicepresidenta del Govern va ser qui el va convidar al balcó de Génova. / ATLAS

3
Es llegeix en minuts
EDUARDO LÓPEZ ALONSO / BARCELONA

Nicolás està en el focus d'atenció. La seva aparició dissabte al programa de Telecinco 'Un tiempo nuevo', presentat per Sandra Barneda, va batre rècords amb una quota de pantalla del 21,1% i ha merescut una sorprenent onada de reaccions per part de les més altes instàncies de l'Estat. El Ministeri de Defensa, el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), el Ministeri d'Economia, la vicepresidència del Govern, l'alcaldia de Madrid i fins i tot la Casa del Rei han desmentit les afirmacions de Francisco Nicolás Gómez, de 20 anys i aconseguidor com a activitat reconeguda. La ràpida reacció de les institucions ha sorprès tant com l'aparició pública de l'ínclit, que més que impostor va semblar a la petita pantalla un entabanador d'alt nivell que la vergonya d'enganyats ha forçat a rectificacions gairebé mai merescudes per altres. 

El conegut com 'El petit Nicolás' va ser detingut el 14 d'octubre acusat d'estafa, falsedat documental i usurpació d'identitat per fer-se passar per assessor del Govern d'Espanya. L'assumpte està a l'espera del procés judicial, mentre l'imputat assegura que posseeix "material molt sensible que afecta totes les institucions de l'Estat" i pel qual "hauria de dimitir moltíssima gent".

UN JOVE AMB INFLUÈNCIES

Al marge de la rellevància o no de les proves de què presumeix Nicolás, el cert és que la galeria fotogràfica de què disposa evidencia que la classe política i econòmica d'Espanya va veure en aquest noi d'aspecte presumptuós i veu cursi el seu referent ideal de jove promesa. Mentre que per a la majoria Nicolás seria una espècie a protegir de possible 'bullying' escolar, per a la classe política de les altes esferes el jove va semblar la clau per relacionar-se amb qui controla els fils del poder. Mentre que per a alguns tertulians Nicolás és carn de frenopàtic, per a altres opinadors Nicolás és una mostra vivent de la fusió entre una ment privilegiada i un ego desmesurat aplicat a prosperar.  

APARICIÓ ESTEL·LAR A TV

"De tots els encàrrecs i tots els serveis que jo realitzo hi ha proves i hi ha testimonis", va manifestar a Telecinco. En el moment de la seva detenció, la policia li va demanar la seva "contrasenya de correu i el mòbil", segons ell, per "destruir" tota la informació que pogués. Francisco Nicolás defensa que ha col·laborat amb el CNI --on certs agents li van demanar portar a terme actuacions "alegals"--, la vicepresidència del Govern i la Casa Reial, en concret, amb la infanta Cristina i el rei Joan Carles. "El dia de la seva abdicació li vaig enviar un missatge", va explicar a la TV, que Joan Carles li va respondre agraït. El noi, amb molta retòrica i més fredor, va explicar davant les càmeres que la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, el va convidar a estar la nit electoral al balcó de Génova, i que va assistir a reunions sobre Eurovegas en una finca de la presidenta del PP de Madrid, Esperanza Aguirre, que va mediar amb el sindicat Manos Limpias en la imputació de la infanta Cristina en el 'cas Nóos'...

CASA DEL REI

La Casa del Rei ha assegurat oficialment que "mai" va encarregar res a Francisco Nicolás Gómez, encara que reconeix que sí que va rebre l'interès a ser rebut pel Rei Joan Carles. Com va aconseguir el telèfon personal del monarca és una incògnita. 

DEFENSA

"Defensa desmenteix que el senyor Francisco Nicolás Gómez Iglesias hagi utilitzat vehicles o tingut relació amb aquest departament", ha informat el Ministeri de Defensa en un comunicat oficial. Una cosa semblant han fet tant la vicepresidència del Govern a través de la Secretaria d'Estat de Comunicació com, posteriorment, el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI).

CNI

El director del CNI, Félix Sánz Roldán, s'ha posat "a disposició dels òrgans de control que la llei estableix per donar fe" de la inexistència de la relació amb 'el petit Nicolás'. El secretari d'Estat de Comerç, Jaime García-Legaz, també ha declarat que no és "padrí de ningú", després que el 'petit Nicolás' utilitzés aquest terme per referir-se a ell. 

COMUNITAT DE MADRID

Notícies relacionades

La Comunitat de Madrid també ha negat cap relació entre el president regional, Ignacio González, i Francisco Nicolás Gómez. Sembla que el 'petit desconegut' ha manifestat tenir "una relació molt bona" amb Ignacio González i amb les seves filles, i haver celebrat el seu 18è aniversari a la vivenda de González.

El nombre d'espectadors de l'entrevista de dissabte va ser d'uns 2,7 milions. Les pròximes aparicions de Nicolás a televisió apunten a audiències similars. L'espectacle està servit.