El PSOE veu el líder del PP incapaç de netejar la política

Sánchez i Díaz critiquen els escàndols populars i carreguen contra el 9-N de Mas

Susana Díaz i Pedro Sánchez, ahir, a Sevilla.

Susana Díaz i Pedro Sánchez, ahir, a Sevilla. / EFE / JULIO MUÑOZ

2
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / MADRID

La relació entre Susana Díaz i Pedro Sánchez ha passat per moments millors. La presidenta d'Andalusia, principal artífex de l'ascens del madrileny al lideratge socialista, va agafar distància del secretari general fa un parell de setmanes al deixar clar que ni compartia totes les seves decisions ni estava supeditada a la seva «estratègia». Van ser paraules que van causar alarma a la cúpula del principal partit de l'oposició. Ahir, però, els dos dirigents van compartir escenari durant un míting a Sevilla i van desterrar qualsevol imatge de divisió. Sánchez es va desfer en elogis a Díaz, principal referent que encara aguanta del PSOE. Aquesta, per la seva banda, va renovar l'aliança. «Vull que ho sentis alt i clar: tens el suport de tots els socialistes andalusos i el meu carinyo i afecte -va explicar-. Junts, tots junts, aconseguirem capgirar Espanya».

Els principals eixos de l'acte van ser la corrupció i Catalunya. Just després que el president del Govern, Mariano Rajoy, anunciés des de Càceres la seva intenció de comparèixer al Congrés per informar de les seves mesures contra els draps bruts en els partits, cosa que li reclamaven tant el PSOE com IU, els socialistes van negar que el líder del PP tingui capacitat per lluitar contra aquesta plaga. «¿Qui parlarà al PP sobre bon govern?», es va preguntar Sánchez, que en la seva primera etapa com a líder s'ha caracteritzat per la seva contundència contra la corrupció, abans de reclamar al cap de l'Executiu que demani la «dimissió» del president extremeny, José Antonio Monago, pels 32 viatges a les Canàries, sense justificar i pagats amb diner públic, entre el 2009 i el 2010, quan era senador.

Notícies relacionades

Arran del cas dels ERO, Andalusia és l'autonomia on el PSOE es troba sota més sospita. Dijous passat, en referència als seus dos antecessors al capdavant de la Junta, Manuel Chaves i José Antonio Griñán, Díaz va dir que qualsevol dirigent del partit que sigui imputat hauria de deixar el seu escó. Ahir, en canvi, va obviar aquesta iniciativa. «Estic convençuda de l'honestedat de Chaves i Griñán. Més aviat que tard s'aclarirà la veritat a Andalusia. ¡Ja està bé!», va assenyalar després de tornar a carregar contra el fenomen polític dels últims temps, que amenaça d'acabar amb l'hegemonia del PSOE a l'esquerra: Podem, un partit, en la seva opinió, que promet «paradisos» que no pot complir.

«US ESTIMEM» / Pel que fa a Catalunya, un dia abans del succedani de consulta, Díaz i Sánchez es van repartir els missatges. La primera, molt activa en el debat sobiranista, va criticar el president Artur Mas. «Alguns pretenen enganyar els ciutadans de Catalunya. Dilluns, quan es llevin, tindran el mateix atur i la mateixa desigualtat. És moment de concòrdia, de diàleg. Ja està bé de polítics que divideixin», va sostenir. El segon va optar per atacar Rajoy, a l'insistir que el president, amb el seu «immobilisme», és «gasolina per a l'independentisme». El seu discurs va transitar aquí per zones conegudes -la reforma federal de la Constitució com a manera de solucionar el conflicte territorial- i va acabar en termes sentimentals. «Hem de dir alt i clar des de Sevilla que us estimem, Catalunya», va dir.