El germà de Sánchez, un altre cop al centre de la tempesta política

El familiar del president està investigat per frau fiscal al viure a Portugal i treballar en la Diputació de Badajoz

zentauroepp39157307 david sanchez170703185656

zentauroepp39157307 david sanchez170703185656

3
Es llegeix en minuts
ROCÍO SÁNCHEZ RODRÍGUEZ

Va ser fa set anys. La Diputació de Badajoz va crear un nou càrrec, el de Coordinació d’Activitats dels Conservatoris de Música, amb règim laboral d’alta direcció, i buscava candidat. Hi va haver 11 aspirants. D’entre ells, algú anomenat David Sánchez Pérez-Castejón. Es va convertir en l’elegit "pel seu currículum, la defensa del projecte, les propostes de millora realitzades i la contestació a les preguntes que es van formular en l’entrevista". Així va quedar recollit en la resolució publicada el 3 de juliol del 2017 en el Butlletí Oficial de la Província de Badajoz (BOP). Aquell dia va començar la polèmica. Era el germà de Pedro Sánchez.

El primer a alçar la veu va ser el llavors secretari general de Podem a Extremadura, Álvaro Jaén, que va remarcar que es tractava d’un càrrec "que no existia" i va demanar "explicacions". Va al·legar que no hi havia mediat cap tribunal. Tan sols una entrevista en un despatx. A la crítica també es van afegir el PP i Ciutadans.

Pedro Sánchez acabava de recuperar el lideratge del PSOE guanyant les primàries a Susana Díaz i Patxi López quan el seu germà va accedir al càrrec en la Diputació de Badajoz. La denúncia de Podem va ressonar fort. A Jaén li va contestar, entre altres, el llavors secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos: "¿Quin és el problema? ¿Ser germà? ¿Concursar per a un lloc? ¿No emigrar?", es va preguntar.

De president de la Diputació de Badajoz el 2017 hi havia el socialista Miguel Ángel Gallardo, que ara és secretari general del PSOE a Extremadura.

Passió per la música

¿Qui és David Sánchez ? Va estudiar batxillerat a Maine (EUA) i es va llicenciar en Ciències Econòmiques i Empresarials a ICADE, un centre privat. La seva passió per la música, no obstant, el va portar fins a Sant Petersburg, on es va graduar en Composició i Direcció d’Orquestra al Conservatori Estatal, entre altres èxits que apareixen en un llarg currículum. El seu nom artístic és David Azagra.

Després de la primera polèmica pel lloc adjudicat, l’assumpte es va oblidar i el germà de Sánchez va passar a un segon pla. Però set anys més tard ha tornat la tempesta. Aquesta vegada ha començat el PP acusant Azagra de treballar a Badajoz i tributar i viure a Elvas, una localitat portuguesa a 20 quilòmetres de distància. Els populars, sense tenir dades reals, van suggerir que ho feia així per evitar el pagament d’impostos a la regió. Allà va començar tot. Un mes després, el PP, des de l’oposició, va aconseguir que es convoqués un ple en la Diputació de Badajoz sobre David Sánchez. Se l’acusava de no acudir al llocde treball i d’aconseguir un augment de sou per canvi de funcions sense que hagi existit cap procés. Del ple no va en sortir cap conclusió. Només l’acord per crear una comissió d’investigació.

Gallardo, mentrestant, no va aclarir si el germà del president del Govern assistia de manera presencial a la seva feina. "Aquí es treballa per objectius les 24 hores al dia, tots els dies de l’any, i els objectius estan clarament marcats i assumits", va dir. També va afegir, amb referència al PP: "Si ho demostressin, seria cessat".

L’augment de sou

Segons les dades oficials, Azagra va entrar-hi cobrant 55.188 euros bruts a l’any i actualment en guanya 63.462, una pujada del 13%. "La mateixa que han rebut els altres treballadors", defensen en la Diputació. Va ser a l’octubre del 2022 quan va passar a ser cap de l’Oficina d’Arts Escèniques mentre estava també al càrrec del programa cultural Ópera Joven. No obstant, l’increment de salari ha sigut gradual, independentment de les noves funcions.

Notícies relacionades

Però el que ha fet reaparèixer el tema ha sigut la denúncia de Manos Limpias, que també ha portat als tribunals Begoña Gómez, la dona del cap de l’Executiu. L’organització ultra acusa Azagra de delictes fiscals, malversació i frau. La denúncia, que es basa en retalls de premsa, també va dirigida contra Gallardo i el cap de Recursos Humans, Alejandro José Cardenal. Llavors la clau va passar a ser si la jutge obria o no diligencies d’investigació. Ho va fer. Es va anunciar dilluns passat, l’endemàga de les eleccions europees.

Al carro ha pujat després Vox, que ja ha dipositat la fiança al jutjat per ser acusació popular i ha demanat la dimissió de Gallardo. Aquest, per la seva banda, diu que no té "res a amagar" i que volen "trencar" la seva imatge perquè és el nou líder del PSOE extremeny.