Mas denunciarà el Govern per "abús de poder i dret"

El president demana que els catalans participin en el nou 9-N "per donar una lliçó de democràcia"

Vídeo de la compareixença d’aquest divendres del president Mas. / ELISENDA PONS / VÍDEO: ATLAS

1
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

El president de la GeneralitatArtur Mas, ha fet una crida a la ciutadania catalana perquè mantingui la seva participació en el 9-N i doni “una lliçó de democràcia i de civisme”. Mas ha mantingut la seva ferma convicció de celebrar el procés de participació el 9 de novembre tot i la impugnació per part de l'Estat, contra el qual ha anunciat que estudia accions legals per “abús de poder i de dret”.

“El que el Govern vol parar no es pot parar”, ha assegurat. “Volen suspendre una cosa que no s'està fent, se n'està fent una altra i aquí és on estan desconcertats i fan el ridícul. ¿Volen suspendre l'acció dels voluntaris? No són funcionaris, són voluntaris, que s'apunten voluntàriament, perquè volen”, ha afirmat.

Mas ha afirmat que el Govern “travessa la línia del ridícul” perquè ha passat de mofar-se i riure's del nou procés participatiu a portar-lo davant el Tribunal Constitucional (TC). El president ha assegurat que l'operatiu està pràcticament llest: “Completarem l'operatiu de cara al procés del 9-N que ja està pràcticament acabat”.

Notícies relacionades

A la pregunta concreta de si està en condicions de garantir que s'instal·laran les urnes el 9-N independentment del que dicti el TC, Mas ha contestat: "Estic en condicions de garantir que tot el dispositiu estarà a punt, l'operatiu està preparat, la voluntat manifesta del Govern és la que coneixen vostès. Si no ¿per a què hem estat treballant? La voluntat és total. ¿Què pot passar la setmana que ve? ¿Fins on pot arribar el Govern espanyol? Ho ignorem. Davant d'això ens podem defensar. Ens podem defensar i fer coses i podem demostrar una cosa, que ens volen anul·lar una cosa que no estem fent".

El president ha carregat durament contra l'Executiu del PP per actuar de forma “hipòcrita” per afirmar que el procés cap al 9-N no té garanties democràtiques quan, ha recordat Mas, ha estat el mateix Govern espanyol el que ha suspès la consulta basada inicialment en el decret firmat per Mas i la llei de consultes que va aprovar el Parlament. Mas ha acusat el Govern espanyol d'usar el TC de forma “impúdica” fent-li exercir funcions que no li corresponen.