Investigació a la família de l'expresident

Ruz demana a Andorra el bloqueig dels comptes de Jordi Pujol fill

La mesura afecta set bancs i sis entitats financeres no bancàries

El primogènit va traspassar 2.435.000 euros a Mèxic després de ser citat a declarar

Jordi Pujol Ferrusola, després de declarar com a imputat davant el jutge Ruz el 15 de setembre passat.

Jordi Pujol Ferrusola, després de declarar com a imputat davant el jutge Ruz el 15 de setembre passat. / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

El jutge Pablo Ruz va demanar ahir a Andorra que bloquegi els comptes oberts per Jordi Pujol Ferrusola i la seva exdona, Mercè Gironès, a set bancs d'aquest país i que l'informi dels diners immobilitzats. La mateixa petició va formular a sis entitats financeres no bancàries. I va cursar comissions rogatòries a quatre països sobre les transferències de diners a empreses del matrimoni del primogènit de Jordi Pujol Soley. Aquestes diligències s'han acordat després que el fill de l'expresident negués davant el jutge, el 15 de setembre, tenir comptes bancaris a l'estranger i després d'haver transferit més de dos milions d'euros des d'Andorra a Mèxic sis dies després que Ruz emetés l'acte en què fixava la cita de la declaració de Pujol Ferrusola a l'Audiència Nacional.

La Fiscalia Anticorrupció revela en un informe, que assumeix en la seva totalitat el jutge, que Jordi Pujol fill va negar en la seva compareixença judicial que tingués oberts comptes a l'estranger, mentre que la seva exdona únicament va reconèixer que en tenia un a Miami i que havia estat titular d'un altre a Luxemburg.

El fiscal també revela que el 4 d'agost passat, sis dies després que el togat cités a declarar com a imputat Pujol fill i cursés una comissió rogatòria a Andorra, el primogènit del clan va traspassar 2.435.000 euros des de la Banca Privada d'Andorra a la societat mexicana Anzuelos Soluciones, que es dedica al món editorial, agropecuari, forestal i a la comercialització i que té comptes oberts al Banco Santander.

Notícies relacionades

ALTRES PERSONES / Per aquest motiu, el fiscal insta al bloqueig dels comptes de Pujol i de Gironès que estan repartits per set bancs d'Andorra. Una petició atesa pel magistrat, que també sol·licita a les autoritats d'aquest país que l'informin de l'ús de caixes de seguretat dels imputats i que identifiquin les persones que van presentar el matrimoni Pujol Gironès a les entitats bancàries i «si aquests han presentat algun altre client», que així mateix haurà de ser identificat.

A més a més, Ruz, a requeriment del ministeri públic, amplia la comissió rogatòria cursada a Andorra i demana informació a Mèxic, el Regne Unit i Liechtenstein perquè li facilitin dades sobre els ingressos rebuts en empreses del matrimoni Pujol Gironès de firmes radicades en aquests països. Aquestes societats van percebre, per exemple, 448.554 euros entre el 2005 i el 2008 d'una companyia creada a Liechtenstein el 2005 i dissolta el març del 2014 després d'haver-se iniciat el procediment judicial. La citada societat operava amb un banc d'aquest paradís fiscal i d'Irlanda. Finalment, el magistrat instructor ha demanat un registre dels immobles de Pujol Ferrusola i Gironès i de les seves societats, i ha donat ordre que se'ls prohibeixi vendre'ls.