EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

La suspensió de la convocatòria de la consulta del 9-N, portada a 'The New York Times'

Les principals capçaleres de la premsa internacional es fan ressò de la decisió del Tribunal Constitucional

La notícia de la suspensió de la consulta, en la portada de l’edició europea de ’The New York Times’.

La notícia de la suspensió de la consulta, en la portada de l’edició europea de ’The New York Times’.

1
Es llegeix en minuts

La decisió del Tribunal Constitucional de suspendre la convocatòria de la consulta del 9-N ha estat recollida per les principals capçaleres de la premsa internacional, començant per 'The New York Times', que situa el tema a la portada de la seva edició europea.

'The New York Times' assenyala que si "els catalans insisteixen a seguir endavant amb el referèndum fins i tot amb l'oposició del Govern central", això "crearà una profunda ruptura interna, animarà altres separatistes a Europa --inclosa la regió espanyola del País Basc-- i deixarà Mariano Rajoy amb un volàtil desafiament polític".

La cadena de televisió pública britànica BBC, l'alemanya Deutsche Welle, diaris italians com 'Il Corriere della Sera' o els francesos 'Le Monde' i 'Le Figaro' informen de la decisió del Constitucional. "La justícia espanyola suspèn el referèndum d'independència català", titula 'Le Monde'. El diari francès subratlla que Mariano Rajoy s'ha expressat "en termes molt durs" ja que ha qualificat la iniciativa catalana de "demagògica i antidemocràtica".

El diari novaiorquès subratlla que les enquestes assenyalen que els catalans estan "dividits sobre la qüestió secessionista", però que "la majoria està a favor" de la consulta. Dit això, el rotatiu cita José Ignacio Torreblanca, responsable de l'oficina espanyola del Consell Europeu de Relacions Internacionals, que afirma que Rajoy "pot tenir raó des del punt de vista legal, però segueix tenint al davant un creixent problema de legitimitat que no se solucionarà tret que recondueixi la qüestió del futur de Catalunya i de la seva sobirania".

"CRISI SENSE PRECEDENTS"

'Le Figaro' explica que Catalunya "té la seva pròpia llengua i la seva cultura, i el desig d'independència té un ampli suport". El rotatiu francès recorda que els sondejos apunten que "una gran majoria de catalans són favorables a l'organització d'un referèndum".

A Itàlia, 'Il Corriere della Sera' parla d'"una crisi sense precedents" entre Madrid i la Generalitat, i assegura que "els juristes i els mitjans de comunicació" es pregunten "fins on arribarà el xoc institucional" entre el Govern català i l'espanyol.

Notícies relacionades

L'agència de notícies anglosaxona Reuters afirma que la sentència del Constitucional "podria trigar anys" a arribar, però que l'admissió a tràmit del recurs per part del tribunal "suspèn" la celebració de la consulta. Reuters remarca que el TC ha pres la decisió "en una reunió d'emergència d'una hora".

La BBC, per la seva part, assenyala que el TC "ha actuat a petició del Govern espanyol".