El desafiament sobiranista
Martí Zuviría, vetat
L'Instituto Cervantes posposa la presentació de 'Victus' a Utrecht perquè «les circumstàncies actuals són de gran sensibilitat»

Albert Sánchez Piñol, ahir a Barcelona. /
L'Instituto Cervantes d'Utrecht va anul·lar dijous, en l'últim moment, la presentació de l'exitós llibre Victus, un acte en què havia de participar el seu autor, Albert Sánchez Piñol. Un portaveu d'aquesta institució, que va complir ordres de l'Ambaixada d'Espanya a Holanda, i aquesta al seu torn del Ministeri d'Afers Estrangers, va argumentar que es va posposar perquè «les circumstàncies actuals són de gran sensibilitat» i no permetien assegurar que només s'hauria tractat d'un esdeveniment cultural, sense connotacions polítiques.
A pocs dies de l'Onze de Setembre, al Govern central li devia semblar suficient que el llibre
-que narra l'èpica defensa de Barcelona en la guerra de successió espanyola i la seva caiguda el 1714 des del punt de vista de l'enginyer militar Martí Zuviría- es presentés a Amsterdam dimecres passat, en un acte organitzat pel Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat). I l'Executiu va vetar l'acte organitzat pel Cervantes a Utrecht, on fa 301 anys es va firmar el tractat que suposadament posava fi a la guerra de successió. «Es tracta d'un ajornament derivat de les presentacions que s'estan produint del llibre en un curt període de temps», va dir la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría.
Una ordre «impresentable»
Novament a Barcelona, Sánchez Piñol va oferir una roda de premsa ahir a la tarda en què va assegurar que tot ha estat degut a «un conflicte entre Diplocat i l'ambaixada espanyola». «És una situació desagradable i ha acabat disgustant molta gent. Jo no tenia cap intenció de divulgar-ho, però els holandesos s'ho van prendre com un atac a la llibertat d'expressió», va afegir. L'escriptor considera que l'ordre donada per l'Executiu espanyol és «impresentable en determinades latituds europees».
El president, Artur Mas, va denunciar el «boicot» del Gabinet de Mariano Rajoy. «Sé com actuen des del Govern espanyol. Sé com funciona això. Sé que es volen fer accions a l'estranger i que el Govern espanyol normalment intenta boicotejar-ho tot, si pot», va denunciar. «És una decisió autoritària», es va queixar Ferran Mascarell, conseller de Cultura.
Notícies relacionades¿I Obiang?
CiU i ERC demanaran explicacions a l'Executiu central al Congrés dels Diputats. La federació preguntarà al ministre de Cultura, José Ignacio Wert, durant la sessió de control de la setmana que ve si aquest episodi suposa que «ha recuperat el dret a censura». Els republicans, per la seva part, van sol·licitar la compareixença de Wert i, en una pregunta escrita, es van interessar per saber si veu «més perillosa i polititzada» la presentació de Victus que la conferència que el president de Guinea Equatorial, el dictador Teodoro Obiang, va protagonitzar a l'abril a l'Instituto Cervantes de Brussel·les.
- L’home que ‘va predir’ l’apagada
- Les renovables generaven el 74% de l’electricitat en el moment de la fallada
- Estalvi Un milionari revela quina és la manera d’estalviar amb un salari baix
- Investigació Així era la «casa dels horrors» d’Oviedo: els tres germans alliberats, d’entre 8 i 10 anys, no anaven a classe, dormien en bressols i portaven tres mascaretes posades
- Efemèride Blanquejar Hitler 80 anys després
- Successos Detinguts tres menors a Mataró per la brutal agressió a un adolescent
- Equipament Glòries posa a prova la complicada convivència entre ciclistes i vianants
- Cita destacada BCN es bolca amb les Setmanes de l’Arquitectura
- Àrea natural El delta del Llobregat aposta pel turisme sostenible
- FESTIVAL DEL 26 DE JUNY AL 4 D’AGOST El Grec obre etapa amb Leticia Martín al davant i aposta per més música i teatre