debat sobre l'elecció directa dels alcaldes

El PP pressiona per canviar la llei electoral i el PSOE reitera el 'no'

Arenas repta el partit socialista a presentar una mesura «més democràtica»

El principal grup de l'oposició diu que no negociarà això «ni ara ni mai»

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez (centre), en una visita de treball dimarts a Eivissa.

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez (centre), en una visita de treball dimarts a Eivissa. / EFE / SERGIO G. CAÑIZARES

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN
MADRID

Convençut que la mesura té bona acollida entre els ciutadans i que pot donar prestància al conjunt de mesures de regeneració democràtica que el PP vol posar sobre la taula a la recta final de la legislatura per recuperar el vot perdut, el president del Govern, Mariano Rajoy, i la cúpula conservadora tenen intenció d'aprovar «sí o sí» abans de les eleccions municipals de la primavera que ve un canvi en la llei electoral que propiciï que als ajuntaments governi la llista més votada, segons confirmen fonts del partit. És el que els populars denominen «elecció directa» dels alcaldes, una reforma que impediria els «pactes de despatx» i que l'Executiu pretén tirar endavant malgrat l'oposició frontal del PSOE, que ahir va ressonar amb més força.

Després que diversos diaris reafirmessin a la portada que Rajoy està disposat a imposar el nou sistema encara que això signifiqui canviar la llei electoral sense consens, cosa que només s'ha fet en comptades ocasions -per exemple, quan José Luis Rodríguez Zapatero va aprovar que les llistes electorals fossin paritàries-, la pilota i la pressió informativa va quedar, per tant, a la teulada dels socialistes, que van sortir en tromba a subratllar que de cap manera combreguen amb aquesta proposta.

TAMPOC EN EL FUTUR / Per intentar acabar amb els titubejos d'alguns dirigents que sí que s'han mostrat disposats a asseure's a parlar amb el PP quan hagin passat els pròxims comicis i s'allunyi la presumpció que el canvi només busca beneficiar els uns i els altres, l'alcalde de Vigo, vicepresident de la Federació de Municipis i Províncies i membre de l'executiva socialista, Abel Caballero, va ser l'encarregat de marcar la posició oficial del partit a l'assegurar que el PSOE no negociarà l'elecció directa dels alcaldes «ni ara ni mai, perquè seria avalar un intent antidemocràtic i regressiu». El líder dels socialistes, Pedro Sánchez, per la seva banda, va aprofundir en la idea que els conservadors només pretenen canviar les regles del joc per assegurar-se determinades alcaldies. «El PP només busca una elecció directa: la del PP», va assenyalar en un tuit.

Notícies relacionades

Al PP s'estén la preocupació davant la possibilitat que prengui cos aquesta premissa, i la ciutadania percebi que són capaços de saltar-se tots els consensos amb la condició d'obtenir rèdit electoral. Es per aquest motiu que els populars bascos van subratllar ahir que a Euskadi l'elecció local directa beneficiaria Bildu, mentre que el vicesecretari popular de política local, Javier Arenas, es va afanyar a assenyalar que els conservadors parlaran amb la resta de grups «fins a l'extenuació», atès que de moment no preveuen aprovar el canvi en solitari. Cosa que va desmentir fins i tot la líder del PP a Astúries, Mercedes Fernández, que va reconèixer sense dissimular que la reforma es farà hi hagi acord o no. Arenas va reptar a més el PSOE a presentar una proposta «que sigui més democràtica».

EL REBUIG DE LA RESTA  / També UPD, IU, Podem i alguns partits nacionalistes van abjurar de la reforma. Rosa Díez (UPD) va dir que és un «cop de mà» mentre que José Luis Centella (IU) va assenyalar que «evidencia el nerviosisme del PP» davant de les pròximes cites electorals.