El fenomen 'Guanyem' s'expandeix per les capitals de província fomentant aliances entre el 15-M i l'esquerra

Madrid, Valladolid, Múrcia o Màlaga són algunes de les ciutats on han sorgit iniciatives 'Guanyem' després de la pionera 'Guanyem Barcelona'

Presentació d’Ada Colau del moviment Guanyem Barcelona. 

Presentació d’Ada Colau del moviment Guanyem Barcelona.  / JOSEP GARCIA

4
Es llegeix en minuts

Podem mira a les eleccions municipals. El sorgiment de la plataforma 'Guanyem' a Barcelona de la mà de l'exportaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAHAda Colau ha propiciat la creació de col·lectius similars en altres capitals de província espanyoles amb el mateix objectiu: conformar candidatures ciutadanes arran de la confluència de moviments socials i partits polítics per guanyar les pròximes eleccions municipals i, segons diuen, "fer fora la màfia de les institucions". Així, a més de Barcelona, ja compten amb el seu propi 'Guanyem' les ciutats de Madrid, Valladolid, Logronyo, Múrcia o Màlaga, en alguns casos amb projectes més consolidats que en altres, però tots amb la intenció presentar una candidatura en les pròximes eleccions locals del maig del 2015. El partit de Pablo Iglesias amplia les seves basesPablo Iglesias

El tret de sortida d'aquest moviment va ser el manifest firmat per més 200 personalitats que va donar origen a Guanyem a Barcelona a finals de juny. Gairebé dos mesos després, aquest fenomen s'ha anat expandint a altres punts de la geografia catalana.

Així, ja s'ha presentat una plataforma similar a l'Hospitalet de Llobregat, la segona ciutat més poblada de Catalunya, i estan sorgint iniciatives similars en altres municipis del cinturó metropolità de Barcelona, com Rubí, Cerdanyola del Vallès i Mollet del Vallès. En tots els casos, es pretén buscar de cara a les pròximes eleccions municipals la unitat entre associacions de veïns i moviments socials i diferents forces d'esquerres --ICV, EUiA, CUP i Podem--.

Sense estructura piramidal

Davant el sorgiment de tots aquests grups sota aquesta "marca" presentada a Barcelona, la plataforma en què s'integra Colau ha aclarit recentment que "no tenen inconvenients" a compartir la denominació amb altres plataformes ciutadanes que tinguin projectes afins, si bé ha aclarit que aquest projecte no tindrà "l'estructura piramidal de partits polítics convencionals".

Esquerra catalana

De fet, a la presentació de la plataforma a Barcelona hi van assistir representants d'ICV, EUiA, CUP i Podem, com el colíder d'ICV, Joan Herrera; els regidors ecosocialistes a Barcelona Ricard Gomà, Janet Sanz i Isabel Ribas; els diputats al Parlament David Fernández (CUP) i David Companyon (ICV-EUiA); l'exdiputat del PSC Toni Comín i els eurodiputats electes Ernest Urtasun (ICV-EUiA) i Pablo Echenique (Podem).

No obstant, Guanyem Barcelona s'ha donat de termini fins al 15 de setembre per recollir 30.000 avals i constatar així que compten amb el suport de la ciutadania. A més, Colau, una de les cares més visibles del projecte, va voler deixar clar que la iniciativa no pretén ser el seu "xiringuito" particular.

Municipalia

A Madrid, el projecte conformat sota la marca 'Ganemos Madrid', que va començar dient-se 'Municipalia', ja ha celebrat dues reunions --l'última amb una assistència de dos centenars de persones-- i té previst convocar-ne una altra a finals de setembre per perfilar les bases d'aquest moviment que té com a objectiu prendre-li l'alcaldia de Madrid al PP.

Igual que a Barcelona, el procés ha congregat tant activistes de moviments socials com la PAH, el 15-M o les marees, com a simpatitzants, de moment a títol individual, de partits polítics tals com Izquierda Unida, Podem, Equo o el Partit X.

Segons ha explicat a Europa Press Nuria Sánchez, portaveu de la iniciativa madrilenya, la possibilitat que aquestes forces i col·lectius concorrin junts en una mateixa llista sota la "marca blanca" de 'Guanyem' està "a sobre de la taula", si bé recorda que tot acord haurà de ser fruit del consens.

El 15-M i Podem

Així mateix, l'activista ha reconegut que l'inesperat resultat de Podem en els darrers comicis europeus, en què la formació liderada per Pablo Iglesias va aconseguir cinc escons tot i ser la seva primera compareixença electoral, ha servit per demostrar, segons el seu parer, "que es pot guanyar i que hi ha una majoria social que està pel canvi i que ha decidit participar".

No obstant, Nuria Sánchez recorda que la idea d'"aglutinar" forces entre els descontents amb el sistema actual ja venia d'abans. De fet, assenyala que va ser el 15-M, moviment del qual procedeixen molts dels participants en aquesta iniciativa, el que fa tres anys va establir les bases necessàries perquè avui neixin aquest tipus de projectes.

Maduresa política

En aquesta mateixa línia, la portaveu de 'Guanyem Regió de Múrcia' Margarita Guerrero ha assegurat en declaracions a Europa Press que el "15-M va ser el despertar del poble espanyol, que es va cansar d'estar al marge de les decisions polítiques". "El 15-M mai va arribar a organitzar-se en un partit, però a partir d'aquí neixen organitzacions que continuen el seu treball de politització", afegeix. Segons Margarita Guerrero, aquesta evolució es deu a una qüestió de "maduració política", a la creixent necessitat de la gent de tenir una participació més activa en la política, i també al "missatge clar" del "sí que es pot" que, segons el seu parer, ha llançat la formació de Pablo Iglesias amb els seus resultats en les europees i en les últimes enquestes.

Notícies relacionades

Així mateix, la portaveu de 'Guanyem Regió de Múrcia', que preveu celebrar la seva primera trobada a finals de setembre, ha explicat que des que han començat a organitzar-se han notat que "hi ha receptivitat en els militants dels partits que participen en el projecte", de cara a conformar una candidatura conjunta, que en aquest cas aniria més enllà de la capital murciana, per arribar a tants municipis de la regió com sigui possible.

IU, EQUO, Podem

A Valladolid, on Guanyem es va presentar a finals de juliol, el projecte també ha tingut "bona acollida" en formacions com IU, Equo i Podem, segons va explicar la portaveu María Velázquez. "Hi ha bon feeling amb ells", va afegir.