EL PRES NÚMERO 3.612

Mor Luis Perea, un dels últims supervivents espanyols de Mauthausen

Durant la joventut es va allistar al bàndol republicà per lluitar contra l'Alzamiento en la guerra civil i, després d'exiliar-se, es va unir a la resistència francesa contra la invasió nazi

Visitants observen els noms dels més de 81.000 presoners morts a Mathausen, Àustria.

Visitants observen els noms dels més de 81.000 presoners morts a Mathausen, Àustria. / Ronald Zak (AP)

1
Es llegeix en minuts

EFE / Sant Sebastià

Luis Perea Bustos, un dels últims supervivents espanyols del camp de concentració nazi de Mauthausen, ha mort a la localitat bascofrancesa d'Hendaia als 96 anys.

Luis Perea Bustos, nascut a Socuéllamos (Ciudad Real) el 3 de febrer de 1918, ha mort aquest diumenge al seu domicili d'Hendaia acompanyat de la seva dona i la seva filla, segons ha informat el periodista Carlos Hernández, amic de la família.

Notícies relacionades

El pres 3.612 del camp de concentració de Mauthausen havia lluitat prèviament en la guerra civil espanyola en el bàndol republicà, i després es va exiliar França per evitar les represàlies dels vencedors. Una vegada allà, es va allistar a l'Exèrcit francès per lluitar contra els nazis en la segona guerra mundial, fins que va ser capturat pels alemanys, el juny del 1940, i es va convertir així en un dels 9.000 presoners espanyols als camps de concentració nazis.

Luis Perea va passar quatre anys al camp, va aconseguir sobreviure i va ser alliberat per les forces armades nord-americanes el 5 de maig de 1945. Les restes mortals de l'expresoner seran incinerades demà a Biarritz (França), per desig del mateix Luis Perea.