CAS DE PRESUMPTA CORRUPCIÓ AL CAMP DE TARRAGONA

Detinguts l'alcalde i el seu equip a Torredembarra

La Guàrdia Civil arresta el convergent Daniel Massagué i sis regidors de CiU i PP

Estan acusats de blanqueig de capitals, tràfic d'influències i prevaricació

Daniel Massagué.

Daniel Massagué. / ACN /ROGER SEGURA

2
Es llegeix en minuts
ESTHER CELMA
TORREDEMBARRA

La Guàrdia Civil va detenir ahir, per ordre del jutjat número 1 del Vendrell, l'alcalde de Torredembarra (Tarragonès), el convergent Daniel Massagué, i cinc regidors més del govern municipal de la localitat, tres de CiU, un del PP i un independent. A més, va posar també sota custòdia un altre regidor de CiU, que havia abandonat l'Executiu municipal, i un empresari local famós entre els veïns pels sopars celebrats al seu restaurant amb membres del govern local, segons fonts pròximes al cas.

Als detinguts se'ls imputa un presumpte delicte contra l'administració pública relacionat amb un suposat blanqueig de capitals que podria derivar-se, segons cada arrestat, en prevaricació, tràfic d'influències i omissió del deure de perseguir delictes.

L'operació policial, desenvolupada ahir des de primera hora del matí, no va enxampar desprevinguts ni els veïns ni l'oposició, tot i que sí que van mostrar sorpresa per la contundència del desplegament. La Guàrdia Civil va convidar el personal de l'ajuntament a sortir de les dependències i va segellar les àrees d'alcaldia, intervenció i tresoreria. Els agents van portar a terme, també, diversos registres domiciliaris i a l'empresa de l'alcalde, dedicada a la fleca.

A la taula del jutjat s'havien acumulat fins a una trentena de denúncies, formulades per diversos veïns i els grups del PSC i d'ERC a l'oposició. El secretari municipal va denunciar el cas també davant l'Oficina Antifrau de la Generalitat (OAC) per diversos contractes presumptament irregulars de lloguers de locals. També per la contractació de la consultoria externa Efial a raó de 18.000 euros al mes.

Aquesta consultoria, especialitzada a assessorar administracions locals, «ha ajudat a traçar tot un ajuntament paral·lel en detriment de l'interventor i del secretari», segons van assenyalar a aquest diari fonts judicials.

RAMIFICACIONS / L'empresa Efial és el nexe comú que guarda l'escàndol de Torredembarra amb les diligències judicials obertes a Tortosa i Gandesa als ajuntaments de l'Ametlla de Mar (Baix Ebre) i Ascó (Ribera d'Ebre), respectivament, informa Silvia Berbís.

Notícies relacionades

I és que el soci majoritari d'Efial, Antoni Marcos, era, a més, gerent d'una empresa municipal de l'Ametlla de Mar i director general en una altra d'Ascó. La denúncia que pesa sobre l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar apunta que l'empresa municipal hauria adjudicat a la consultora de Martos dos contractes valorats en 465.000 i 396.000 euros respectivament entre el 2010 i el 2012. I a Ascó, per la seva part, havia adjudicat a Efial un contracte per un import de 351.750 euros, a proposta del mateix director general. És a dir, de Marcos.

Fonts d'Efial van expressar la seva «total confiança en la justícia» i van assegurar que havien «actuat amb total professionalitat». Aquestes veus van negar també formar part de cap trama corrupta. Segons les declaracions efectuades per diversos treballadors de la consultora davant el jutge, a les quals ha tingut accés aquest diari, Efial facturava entre 100 i 120 euros l'hora per assessorar en diferents àmbits de la gestió municipal, que anaven des dels pressupostos fins a diversos tipus de contractacions.