EL DEBAT SOBIRANISTA

Mascarell creu que la reforma de la Constitució de Rubalcaba arriba tard

El conseller de Cultura augura que l'actitud tancada de Rajoy "canviarà una miqueta" després de les eleccions europees

Ferran Mascarell creu que la reforma de la Constitució de Rubalcaba arriba tard / ACN

1
Es llegeix en minuts

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, considera que la proposta de reforma de la Constitució del secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, per a donar millor encaix a Catalunya i avançar cap a un Estat federal no té "cap possibilitat de modificar l'actual procés català" perquè arriba tard i perquè utilitza fórmules obsoletes.

En una entrevista concedida a l'agència de notícies ACN, l'exmembre del PSC també ha qüestionat que la reforma de la Constitució beneficiés els catalans: "Si amb l'actual Constitució es fan lleis de recentralització o d'unitat de mercat, ¿per què he de pensar que la reforma anirà bé per als interessos dels catalans?", s'ha preguntat.

Mascarell ha celebrat que "alguna cosa es mogui" després que Rubalcaba hagi proposat debatre al Congrés, després de les eleccions europees del 25 de maig, la qüestió catalana, no obstant no confia "gaire, per no dir gens" que la iniciativa socialista serveixi per resoldre les reivindicacions de Catalunya. "Al meu entendre, s'està movent tard i amb unes fórmules que el 2006 estaven sobre la taula i ningú va defensar", ha assenyalat.

També ha opinat que la proposta arriba "de forma una mica oportunista" i que no solucionarà "l'element de fons del que planteja Catalunya, i que va molt més enllà del que puguin imaginar els dirigents del PSOE".

Estat amb tics totalitaris

El titular de Cultura del Govern ha criticat l'actitud tancada del Govern espanyol i ha assenyalat que l'Estat "mai ha estat dialogant". Segons el seu parer, Catalunya pateix les conseqüències d'un Estat que "històricament ha estat jeràrquic, amb tics totalitaris i que li ha costat entendre els principis bàsics de la democràcia i el diàleg".

Notícies relacionades

Malgrat aquest panorama, Mascarell augura que la postura "de negar-ho tot" del Govern de Mariano Rajoy "canviarà una miqueta" després de les eleccions europees.

No ha volgut el conseller valorar possibles escenaris en cas que el Govern no autoritzi la consulta del 9 de novembre perquè "posar alternatives sobre la taula perjudica els catalans". Segons Mascarell,  ara tots els esforços s'han de centrar a celebrar la consulta i intentar-ho a través de totes les vies democràtiques. "Si finalment no és possible, ja en parlarem", ha dit.