El desafiament sobiranista

Rubalcaba busca implicar les autonomies en el seu pla federal

El PSOE registrarà passades les europees una proposta concreta de canvi constitucional

La iniciativa segueix sense tenir el suport del PP ni de la majoria de partits catalans

1
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA
MADRID

Com més temps passa i més s'acosta la consulta, més es carrega de raons el PSOE per impulsar la seva reforma federal de la Constitució. En un primer moment, l'estiu passat, quan Alfredo Pérez Rubalcaba va pactar amb les federacions del partit i el PSC la proposta de modificació, els socialistes van evitar elaborar iniciatives d'aquest tipus al Congrés. Més tard, després de la convocatòria del referèndum, van presentar un escrit a la Cambra baixa que advocava per crear una subcomissió que estudiés el model territorial. La proposta es va debatre però no va arribar a ser registrada. Ara, en canvi, el líder del PSOE vol que el Congrés estudiï una fórmula més concreta.

«Tenim un problema polític de fons i hi hem de posar fi: dialogar, pactar i votar», va dir ahir el secretari general a Catalunya Ràdio. Aquest nou «marc de diàleg» no solament implicaria els grups al Congrés, sinó que els socialistes volen que les comunitats autònomes, a través dels seus governs o parlaments, participin en aquesta comissió. La iniciativa es presentarà després de les eleccions europees del 25 de maig, perquè fins llavors tot estarà marcat per la campanya. Per començar a tirar endavant, necessitaria el suport del PP, que continua ridiculitzant la proposta del principal partit de l'oposició, que entre altres coses advoca per blindar les competències autonòmiques, reconèixer els fets diferencials i reformar el Senat.

Notícies relacionades

LES CRÍTIQUES / Tampoc la majoria dels partits catalans veuen amb bons ulls l'enfocament socialista. El portaveu del Govern, Francesc Homs, va titllar la proposta de «no concreta» i va dir que mentre no se'n coneguin els detalls entrar a valorar-la suposa «perdre el temps». Els candidats d'ERC i ICV a les europees, Josep Maria Terricabras i Ernest Urtasun, també van criticar la iniciativa. El primer va dir que buscava «desil·lusionar». El segon la va considerar «cosmètica». Només el secretari general d'UDC i conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, va alabar la proposta, al considerar-la«vàlida» perquè pretén impulsar el «diàleg».

Ja ho havia dit Rubalcaba poc abans durant l'entrevista radiofònica. Unió, i en especial el seu líder, Josep Antoni Duran Lleida, comparteixen els seus «arguments».