REVISTA DE PREMSA

De l'avortament als milions que Jordi Pujol Ferrusola va invertir a Puerto Rosario

La dreta mediàtica celebra el tancament de files del PP amb la contrareforma de Gallardón i la diatriba de 60 directius empresarials europeus contra la independència de Catalunya

El Mundo explica que l'examant del fill de l'expresident va desvelar que a l'Argentina es va invertir diner públic del port de Tarragona, a més de sumes de paradisos fiscals

La Vanguardia, 12-02-2014.

La Vanguardia, 12-02-2014.

8
Es llegeix en minuts
XAVIER CAMPRECIÓS / Barcelona

El tancament de files del PP per defensar al Congrés la contrareforma de l'avortament de Ruiz-Gallardón és l'assumpte estel·lar a les portades de les primeres edicions dels diaris de Madrid Barcelona d'avui. Dels vuit rotatius, només tres (El Mundo, Ara i El Punt Avui) eviten la batalla parlamentària en primera pàgina. Els altres obren amb això. Encara que ho fan des de trinxeres enfrontades. Perquè no diuen el mateix els titulars d'Abc ("El PP vota unit en defensa de la vida"), La Razón ("Lliçó d'unitat del PP davant la llei de l'avortament") i fins i tot La Vanguardia ("El PP aguanta el desafiament del PSOE per l'avortament") que els d'El País ("El PP imposa disciplina de vot en l'avortament davant les fissures internes") i EL PERIÓDICO ("El PP es retrata amb la llei de Gallardón")

Al quiosc cap també el 'dedazo' amb què Rajoy tanca la disputa pel control del PP andalús; la deriva hispano-catalana amb el pronunciament de directius empresarials europeus contra la independència de Catalunya; que la UE investiga les prospeccions petroleres en aigües balears d'Eivissa, catalanes i valencianes beneïdes pel Govern espanyol (Ara); que el comerç a Catalunya no aixeca el cap i va perdre 2.200 botigues el 2013 (El Punt Avui); així com noves revelacions de l'examant de Jordi Pujol Ferrusola a la policia i la justícia que assenyalen que part dels diners que aquest va invertir en el fluvial Puerto Rosario de l'Argentina era fons públics del port de Tarragona obtinguts per CiU.

Cospedal perd, Soraya guanya

El més cridaner a la capital del regne és que Rajoy ha desautoritzat la secretària general del seu partit, Maria Dolores de Cospedal, al designar Juan Manuel Moreno Bonilla per presidir el PP d'Andalusia. Aquest era el candidat de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría Javier Arenas, mentre que l'actual president del partit andalús, Juan Manuel Zoilo, i Cospedal defensaven l'opció de José Luis Sanz.

El Mundo obre amb això, i el titular d'un editorial consigna que el nomenament de Moreno "deixa ferits a la cúpula del partit". Més explícit es mostra Federico Jiménez Losantos en la pàgina anterior, al preguntar-se: "¿Què han fet els andalusos perquè el Jehovà de la Moncloa els condemni a vagar 40 anys més pel desert del Susanato", mentre carrega contra la llarga vida política de Moisès Arenas i es malícia que aquest nou triomf del "sempre derrotat" líder de la dreta andalusa assegura la continuïtat del PSOE al capdavant de la Junta d'Andalusia.

No va tan enllà El País, que no deixa d'assenyalar que el 'dedazo' de Rajoy deixa tocada Cospedal i ha d'interpretar-se també en clau de futur dins del PP, a la vegada que especula amb la possibilitat que aprofitant les eleccions europees del 25 de maig per a les quals el PP fins i tot no té candidats Rajoy escometi un canvi de Govern, Wert inclòs.

Directius europeus

Pel que fa a la deriva hispano-catalana del dia, la caverna espanyolista madrilenya treu punta de la bel·ligerant diatriba d'uns 60 directius empresarials europeus residents a Catalunya contra la independència. El País ho explica a dins, com a tancament d'una crònica que desvela en què consistiria "l'oferta d'Estat" que Artur Mas sol·licita per renunciar a la independència, segons va desvelar el mateix president a la delegació de Cercle d'Economia que ahir el va visitar.

El Mundo ho dóna en portada i recolza amb un editorialet les alarmes patronals, considerant una "greu irresponsabilitat" que el Govern  català denunciï que és Rajoy qui no vol dialogar. La Razón ho dóna més petit en portada, però hi dedica l'editorial gran: "Seriosa advertència a Mas. Valenta denúncia dels directius de les empreses estrangeres contra el separatisme". Abc ho dóna en primera, felicita editorialment Juan Rosell, president de la CEOE, pel seu pronunciament antisobiranista i obre la secció d'economia a tota castanya: "Els empresaris es rebel·len contra la independència de Catalunya".

A la premsa barcelonina, EL PERIÓDICO recorda en la seva informació que Albert Perters, expresident del Cercle de Directius de Parla Alemanya –entitat que es va desmarcar del pronunciament--, ja havia acompanyat Sánchez-Camacho en un acte electoral del PP el 2012. I Antoni Bassas, editor d'Ara, denuncia que els que perpetren aquests "disbarats contra la democràcia" "o són ignorants o tenen interessos econòmics que oculten rere l'argument de la catàstrofe".

La Reina i el Rei

Tots els diaris madrilenys assenyalen amb més o menys èmfasi que el rei Joan Carles i la reina Sofia tornen a viatjar junts: "La Reina viatja amb el Rei dos anys després" (El Mundo, portada), "La Reina es va sumar en l'últim moment al viatge del rei a Lisboa" (Abc) i "Sofia s'apunta al viatge del Rei a Portugal" (La Razón).

Els diners de Jordi Pujol júnior

El més cridaner, amb tot, potser sigui la nova entrega d'El Mundo amb què l'examant de Jordi Pujol Ferrusola, Victoria Álvarez Martín, va aportar a policies, jutges i fiscals més que simples testimonis orals de les suposades irregularitats del seu exnòvio amb diner públic o de paradisos fiscals: va posar en mans de l'Oficina Antifrau de Catalunya la custòdia del contingut dels seus ordinadors (centenars de correus) i telèfons mòbils (innombrables SMS), i el més rellevant ja està en mans de la fiscalia anticorrupció. Aquí va el final de la informació titulada "Pujol Jr. va comprar Puerto Rosario amb diner públic":

"El Mundo ha tingut accés a les dues compareixences prestades per Álvarez Martín. Segons asseguren fonts pròximes a l'Audiència Nacional, l'exparella de Pujol Ferrusola va comparèixer davant l'Oficina Antifrau catalana per advertir que havia prestat declaració davant el Jutjat d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional i que desitjava ampliar les dades que havia aportat fins ara al jutge Pablo Ruz.

«A l'Audiència Nacional vaig exposar unes suposicions que ara he pogut confirmar», va apuntar Álvarez Martín en una declaració que va ser gravada amb el seu consentiment i en què va posar a disposició dels investigadors una sèrie de proves documentals. Segons va assenyalar Martín, va ser Lluís Badía Chancho, exdirector del port de Tarragona i històric dirigent de CiU, qui «va aconseguir 30 milions d'euros perquè s'invertissin en aquella operació», en referència a l'adquisició de l'explotació del port fluvial de Rosario, ubicat a la riba del riu Paraná i que constitueix un dels pulmons financers del país.

Segons va revelar a aquest diari el soci de Pujol Ferrusola en aquest negoci, Gustavo Shanahan, el fill de l'expresident català va arribar a injectar en aquesta instal·lació portuària almenys 12 milions de dòlars procedents de paradisos fiscals com Andorra, Panamà Suïssa, i assenyalava també Badía Chancho com un dels artífexs de la inversió. Álvarez amplia considerablement la xifra aportada per Pujol Ferrusola i precisa que l'origen de la resta dels diners s'ha de buscar «al Port de Tarragona i en altres administracions de la zona» governades pels nacionalistes. Álvarez va explicar als membres de l'Oficina Antifrau que l'origen d'aquesta informació l'ha pogut obtenir gràcies a les converses que ha mantingut últimament amb una de les persones de la màxima confiança de Pujol Ferrusola a Rosario; amb qui, assegura, també va mantenir una relació íntima.

Si bé la identitat d'aquesta persona ha estat posada en coneixement de l'Oficina Antifrau catalana, els investigadors han decidit preservar el seu anonimat.

«L'operació es va portar a terme a través de l'empresa Terminal Puerto Rosario, va començar el 2004 i 2005 i es va materialitzar el 2006», va recordar Álvarez en la seva compareixença. «El recorregut dels diners va ser Andorra, Londres i Panamà», va agregar, confirmant –tal com va constatar també Shanahan– que el centre d'operacions dels Pujol es troba al Regne Unit".

Titulars de portada

El País: "El PP imposa disciplina de vot en l'avortament davant les fissures internes"; "Cada vegada som menys benvinguts'. El desconcert es multiplica entre els estrangers que treballen a Suïssa"; "Rajoy desbarata el pla de Cospedal per a Andalusia"; "La Xina pressiona Espanya després de l'ordre d'arrest de Jiang Zemin"; "El règim de Veneçuela ofega la premsa escrita".

El Mundo: "Rajoy desautoritza Cospedal en el pols del PP d'Andalusia"; "La Reina viatja amb el Rei dos anys després"; "Concedeixen doble pensió a la filla d'una dona assassinada pel seu marit"; "Jordi Pujol Jr. va pagar part de Puerto Rosario amb fons públics segons la seva exnòvia"; "Empresaris europeus que tenen la seva seu a Catalunya alerten contra el separatisme"; "Comissaris de la UE intenten frenar el pacte Alumnia-Google".

Abc: "El PP vota unit en defensa de la vida. El PSOE fracassa en el seu intent de dividir els populars malgrat la votació secreta"; "Rajoy imposa a Moreno com a líder del PP a Andalusia"; "Grans empresaris europeus es planten a Barcelona contra la independència".

La Razón: "Lliçó d'unitat del PP davant la llei de l'avortament"; "La Policia prendrà declaració a l'advocada enviada per Saavedra sobre la filtració del vídeo de la Infanta"; "Rajoy va telefonar a primera hora del matí per designar Moreno en contra del criteri de Cospedal"; "Empresaris establerts a Catalunya firmen un manifest contra la independència per les seves 'nefastes conseqüències".

Ara: “Petroli a Eivissa?”; “Pequín amenaça Espanya per la gestió del cas del Tibet”; “Els Mossos busquen els autors de l’anunci pedòfil”.

El Punt Avui: “Calaixos eixuts”; “Guindos insta a mantenir la moderació salarial”; “El 150.2 avança al Congrés”; “Cop de gràcia del PP a la justícia universal”; “França refà aliances”.

Notícies relacionades

La Vanguardia: "El PP aguanta el desafiament del PSOE per l'avortament. La Xina adverteix a Espanya mentre el PP limita la justícia universal"; "Sense diàleg. El portaveu del Govern de Mas, Francesc Homs, creu que la negativa de Rajoy a parlar porta a un "carreró sense sortida", que, per a Duran, són eleccions anticipades"; "Un centenar de morts a l'estavellar-se un avió algerià"; "Les restes del cotxe el van delatar. Per detenir el conductor que va matar un ciclista, els Mossos van buscar tots els vehicles del mateix model".

EL PERIÓDICO: "El PP es retrata amb la llei de Gallardón"; "Ofensiva empresarial pel risc de secessió de Catalunya"; "La protesta del transport creix a BCN"; “Husa es col·lapsa amb 200 milions de deute”; “Aules en perill”.