MISSATGE DE CAP D'ANY

Feijóo diu que Galícia "no necessita inventar enemics ni aixecar fronteres"

Acusa Catalunya de "crear esquerdes artificials i greuges fantasmagòrics"

El president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, durant el tradicional missatge institucional de Cap d’Any

El president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, durant el tradicional missatge institucional de Cap d’Any / CONCHI PAZ (EFE)

4
Es llegeix en minuts

El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, ha fet una crida a "conservar l'esperit" d'Angrois, marcat per la "solidaritat" que es va evidenciar després de l'accident ferroviari, i a fer-ne la "divisa" de Galícia, l'"estabilitat social i política" de la qual ha contraposat amb les "aventures" que porten altres comunitats "a divisió i incertesa".

Feijóo no ha citat Catalunya, però ha assegurat: "La nostra identitat és tan forta com qualsevol, no necessita inventar enemics, ni aixecar fronteres, ni fomentar l'aïllament". Núñez Feijoo ha dit: "El nostre país ofereix una estabilitat que contrasta amb les aventures que porten altres comunitats a la divisió i a la incertesa". I és que "per a la idiosincràsia" gallega, al seu entendre, no és fàcil comprendre que les institucions "serveixin per crear bretxes artificials, greuges fantasmagòrics i objectius impossibles".

Des del Centre de Transfusió de Galícia, on la nit del 24 de juliol milers de gallecs van respondre davant la "catàstrofe més gran" de la història de la comunitat amb 79 morts i després de dirigir les seves primeres paraules a les víctimes i a les seves famílies, Feijóo ha explicat que la seva decisió d'emetre el seu missatge de Cap d'Any des d'aquesta ubicació és "una forma de "rendir homenatge" a la "solidaritat" dels gallecs.

"Cap gallec és aliè per a un altre gallec. Existeix entre nosaltres un vincle que ni tan sols pot trencar la distància, com demostra el fet que Galícia estigui present i viva en l'emigració", ha sentenciat, per afegir que el que identifica els gallecs és la seva capacitat per "acollir el compatriota en dificultats" i "socórrer" a qui necessita ajuda.

"No som un país per estar junts, sinó per fer coses junts i unir-nos davant l'adversitat", ha proclamat el president, que ha recordat que el món "va mirar admirat la reacció" dels gallecs davant la catàstrofe ferroviària d'Angrois. "Aquelles jornades ja van quedar inscrites per sempre en la nostra història", ha postil·lat.

Pares de família

Després de remarcar que Galícia es va mostrar, "com sempre en els moments difícils, com una família gran que camina junta des de temps immemorial i que vol mantenir-se junta en el futur", ha al·ludit a les diferents generacions que seuen aquests dies nadalencs al voltant de taules familiars, convençut que "ningú més apte" que els grans per recordar "que cap temps passat va ser millor".

Més enllà d'estadístiques, Feijóo ha admès que la crisi afecta persones que veuen "en perill les seves possibilitats, en risc el seu projecte vital". "Qui té responsabilitats públiques no pot ignorar aquests drames que estan al nostre voltant ni pot enganyar gent afirmant que les solucions són simples. No ho són", ha asseverat.

"Estabilitat social i política"

De la mateixa manera, ha proclamat que "Galícia pot mirar a la recuperació amb la confiança que dóna el deure complert" i ha celebrat aconseguir que "el que és substancial de l'autonomia del benestar" estigui "intacte", per afegir que els gallecs "poden tenir confiança plena" en la "solvència i continuïtat" dels serveis públics.

En aquest escenari, ha manifestat que crear frustració "no és l'objectiu de la política democràtica" i ha alertat que crear "identitats excloents" condueix a "enfrontaments que poden trigar a cicatritzar-se". Davant aquest model "convuls", ha remarcat que els gallecs en segueixen un altre de "tranquil".

"La nostra identitat és tan forta com qualsevol, però no necessita inventar enemics, ni aixecar fronteres, ni fomentar l'aïllament. Veiem Espanya com una pàtria comuna i solidària, i Europa com un marc de convivència compartit. No tenim recel dels veïns, sinó que sempre veiem en ells aliats amb qui unir esforços. Galícia, en definitiva, és responsable i fiable", ha defensat.

INVERSIONS FORANES

En el seu missatge, el president ha remarcat que, precisament, així ho veuen els qui "en els últims temps" van decidir compartir amb Galícia "les seves energies" i ha emfatitzat que la comunitat és una "de les més atractives" per a inversions foranes, en un exercici en què la petrolera mexicana Pemex ha entrat a la drassana viguesa de Barreras i l'entitat veneçolana Banesco ha adquirit Novagalicia Banco.

"Confien en la nostra capacitat, en la nostra qualitat humana i professional", ha sentenciat el president, que ha assenyalat que no considera "casual" que "bona part" d'aquests capitals procedeixi de nacions on els gallecs "van sembrar un prestigi" que "pocs altres pobles tenen". "Galícia està en el món i el món està a Galícia", ha asseverat.

HORITZÓ DE RECUPERACIÓ

Feijóo ha subratllat que, amb l'aposta dels capitals estrangers per Galícia, es compleix "un dels requisits fonamentals" per iniciar la fase de "recuperació" i ha interpretat que "el reconeixement internacional" a la comunitat certifica que la societat gallega "està fent bé les coses".

Després de constatar que Galícia va "en el bon camí" i que els esforços "no són estèrils", s'ha reafirmat en el fet que "dir la veritat és el primer manament d'un governant" i ha repassat les diferents fases d'enfrontament amb la crisi per concloure, com incideix en els últims mesos, que s'obre ara un camí de recuperació.

Notícies relacionades

Així, ha recordat que "quan Galícia va iniciar la seva ofensiva contra la crisi el diagnòstic no admetia pal·liatius" ja que estava "en una situació d'emergència". "Llavors negar-ho era irresponsable. Negar ara que s'entreveu un nou horitzó és abonar-se a un pessimisme que no ajuda gens a reiniciar la via del creixement. Europa, Espanya i Galícia estan sortint a poc a poc de la seva convalescència. S'ha de dir amb tanta prudència com convicció", ha sentenciat.

Finalment, amb el desig que es conservi l'esperit d'Angrois, el president ha desitjat als gallecs que el 2014 doni resposta "a totes les seves esperances". "Som un gran poble que ve de lluny i vol anar lluny. Confiem en nosaltres. Mirem al futur amb decisió", ha dit.