EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

Mas defensa que un Estat català seria un "bon aliat" d'Espanya

El president insta Rajoy i al PSC a superar "recels i temors" amb la consulta

El cap del Govern es bolca en el referèndum i relega la crisi en el seu missatge de Cap d'Any

Missatge de Cap d’Any del president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas. / periodico

3
Es llegeix en minuts

Prova que el 2014 serà un any crucial per al seu Govern, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha canviat el pistó dels últims anys en el tradicional missatge de Cap d' Any i, aquest dilluns, s'ha bolcat en la defensa de la consulta i del dret dels catalans a decidir la seva relació amb Espanya, i ha relegat el missatge d'optimisme en la remuntada de l'economia el 2014. Després d'haver blindat el seu acord amb ERC salvant el més complex dels esculls, la pregunta, el líder de CiU ha interpel·lat directament el Govern del PP perquè s'avingui al diàleg: "Vull demanar a l'Estat que ens deixi votar, que escolti la veu del poble català i que no aixequi murs per silenciar-la. Que deixi decidir a qui sent la necessitat de decidir".

En un intent de desactivar els discursos de la por a la ruptura, Mas ha dirigit un missatge a la resta d'Espanya, i, de passada, als estaments internacionals, perquè no percebin Catalunya com un territori hostil. En aquest sentit, ha garantit que un Estat català pot ser el millor amic de l'Estat espanyol: "Que l'Estat no ens vegi com un adversari, ni molt menys com un enemic. Hem estat quan hem pogut, volem ser ara i podem ser en el futur un aliat, un bon aliat, però des de la llibertat".

El president català ha evitat aprofundir en el debat sobre els avantatges de la independència i s'ha centrat a fer campanya per implicar també els no independentistes en la consulta del 9 de novembre, admetent que la seva aposta no concita "unanimitat" entre les forces catalanes. "No hi ha res més democràtic que votar. Resoldre els grans temes a les urnes no ha de provocar ni recel ni temor", ha assegurat en un missatge dirigit al PSC, el PPC i Ciutadans.

A aquests grups també ha volgut alertar-los que només votant es podrà demostrar si les seves tesis favorables a mantenir els llaços amb Espanya són majoritàries o no. "Són els vots i les urnes els que han de decidir i determinar les proporcions i la magnitud de les majories i de les minories del país", ha advertit Mas, que s'ha compromès a garantir un procés que sigui respectuós amb la pluralitat d'opinions i que aquestes puguin ser defensades "en bona convivència".

A les portes d'un any simbòlic per la commemoració del tricentenari del 1714, en el discurs de Mas no hi ha faltat el to èpic. Ha estat a l'hora de justificar per què els catalans "s'han guanyat el dret a decidir" el seu futur. "Perquè els catalans han sabut mantenir viva la seva identitat, la seva cultura, la seva llengua i el seu dret; perquè han sabut acollir i integrar milions de persones vingudes d'altres territoris d'Espanya o de països forans, i perquè han sabut mantenir dempeus la seva voluntat d'autogovernar-se, en contra de totes les circumstàncies històriques que ho volien impedir".

Notícies relacionades

Fins i tot ha qualificat de "miracle" que, tres segles després, "un poble que tenia totes les de perdre no només segueix existint, sinó que es planteja amb més força que mai guanyar una batalla democràtica". I ha postil·lat: "El poble català prefereix governar-se que ser governat".

On el president no espera "solucions miraculoses" és en la recuperació econòmica. Sí que confia en un "canvi de tendència positiu" que permeti iniciar la "remuntada", però ha advertit que caldrà "temps, perseverança, talent i coratge" per "refer-se del tot". També al contrari que l'any passat, Mas sí que ha pronunciat aquesta vegada la paraula 'crisi', si bé no ha dedicat temps a justificar les retallades. S'ha centrat a avisar que les "ferides" que ha causat la recessió trigaran a cicatritzar i que mai es podrà tornar als "comportaments" que van precedir a la crisi. Però no ha dubtat a defensar que "moltes coses estan canviant, a millor".