Susana Díaz demana "reconèixer els errors" i "obrir un procés de canvi" al PSOE

La presidenta d'Andalusia secunda Rubalcaba i afirma que el primer és definir el rumb polític del partit i no qui el dirigeix

Susana Díaz, durant l’entrevista a la cadena SER, aquest matí.

Susana Díaz, durant l’entrevista a la cadena SER, aquest matí. / Javier Lizón (EFE)

2
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO

La presidenta de la Junta d'Andalusia i futura secretària general del PSOE andalús, Susana Díaz, s'ha mostrat d'acord que la conferència política que la seva formació comença aquest divendres a Madrid s'haurà de centrar en quin ha de ser el full de ruta del partit i no a elegir un candidat. “Per a això no hauríem fet aquesta conferència, sinó un comitè federal, i hauria sigut molt més senzill”.

En una entrevista a la Cadena Ser, Díaz reconeix que el PSOE “té un problema” en aquests moments de “lideratge social, de reconèixer errors, admetre retrets de ciutadans al carrer i de mirar el futur dient que hi ha esperança”, però que és necessari “un partit fort” que respongui a ciutadans que ho passen malament. Per combatre aquesta situació advoca per “reconèixer els errors i fer un projecte creïble” que respongui els ciutadans. “¿És normal que ens barallem pel lideratge quan els ciutadans surten a defensar educació, sanitat i drets socials?”, ha preguntat.

Així, s'ha mostrat convençuda que “el secretari general i la direcció federal han d'obrir un procés de canvi” primer en el projecte, i després per posar veu a aquest full de ruta, encara que no s'ha pronunciat sobre les dates possibles per a unes primàries. En aquest punt, ha assegurat que espera que hi hagi uns quants candidats perquè “això demostra la riquesa i pluralitat del partit”, tot i que ha fet una crida a no obrir divisions internes perquè el que necessita el partit és “unitat”. “Quan el PSOE està unit està fort”, ha apuntat.

Reforma de la Constitució

Notícies relacionades

Quan les enquestes separen els socialistes encara més del PP, la presidenta andalusa ha reconegut que “hem fet malament moltes coses” i els ciutadans “no veuen que les nostres decisions es corresponguin amb els valors que representem”. “I ens hem de preguntar, ¿per què?", ha suggerit. Entre aquests errors ha assenyalat la reforma de la Constitució “en una nit”, encara que ha defensat que “si es vol”, aquesta reforma “dóna marge perquè hi hagi una sortida de la crisi diferent” i que el Govern intervingui perquè “no siguin els mercats, que ningú elegeix, els que s'imposin”.

La solució passa, segons Díaz, per “no oblidar que som un partit de govern” i per ampliar la base social recuperant la confiança dels que els van votar durant més de 20 anys, lluitant contra les desigualtats socials, el repartiment just de la pressió fiscal i la igualtat d'oportunitats. “És defensar l'educació pública, però també que quan un jove surt de la universitat estigui en igualtat de condicions per transformar aquest coneixement en creació d'empreses”, ha assenyalat sobre la fluïdesa del crèdit, “i aquest pas l'ha de liderar l'esquerra”.