'The New York Times' mostra les objeccions d'empresaris catalans davant el procés sobiranista
El rotatiu americà analitza el conflicte polític català des del punt de vista de l'elit econòmica

L’article publicat a ’The New York Times’ sobre el punt de vista d’empresaris catalans en el procés sobiranista
'The New York Times' ha publicat aquest dimecres un reportatge sobre què pensen els empresaris catalans en referència a una possible independència de Catalunya. L'article, firmat per Raphael Minder des de Sant Sadurní d'Anoia, exposa els dubtes que tenen les grans empreses que centren les seves vendes en l'exportació i analitza el conflicte polític entre la Generalitat i el Govern central.
"Els catalans han defensat sempre la seva cultura i la seva llengua ancestral", afirma Minder per explicar el perquè del procés sobiranista, malgrat que assegura que la incorporació del pensament polític a la realitat social catalana va aparèixer "fa poc més d'un any". Minder es remunta a quan el president del Govern, Artur Mas, "no va aconseguir convèncer" el president espanyol, Mariano Rajoy, sobre el Pacte Fiscal per aconseguir "reduir la contribució de Catalunya al Estat".
"Al setembre, centenars de milers de persones a favor de la independència es van donar la mà per formar una cadena humana", afegeix l'autor per justificar la iniciativa del Govern a "seguir endavant amb els plans per celebrar un referèndum l'any que ve", encara que deixa clar que aquesta consulta quedaria fora del marc legal espanyol.
Minder explica que Catalunya representa "una cinquena part" dels ingressos econòmics del país, malgrat que només és "el 16% de la població espanyola". A partir d'aquestes xifres, el periodista americà posa en relleu les dades revelades pel Govern de Mas dimarts passat i que quantifiquen en "més de 9.400 milions d'euros" els que Espanya deu a la Generalitat per desavantatges fiscals. No obstant, també subratlla que en certs moments de la història "Catalunya s'ha beneficiat" de l'Executiu central, i com exemple cita els Jocs Olímpics del 1992 que "van ser finançats en part pel Govern" i que "van ajudar a transformar Barcelona en una de les ciutats més visitades d'Europa".
L'article també mostra les discrepàncies internes que pateix la força política de CiU valorant que "està lluny de ser unida" davant el procés "separatista", els "escàndols de corrupció" com el 'cas Palau' i el malestar social que viu Catalunya davant "les retallades d'austeritat impopulars fets per sanejar els comptes públics".
Preocupació entre els empresaris
Notícies relacionadesMinder recull les opinions de certes empreses catalanes i assegura que totes senten una "seriosa preocupació" davant la possibilitat que Rajoy pugui "vetar l'adhesió de Catalunya a la Unió Europea si la independència s'ha aconseguit sense l'aprovació de Madrid".
"No tots els empresaris estan segurs de trencar llaços amb Espanya", sentencia el periodista, que cita els executius d'empreses "emblemàtiques" a Catalunya com Freixenet, pel "boicot" que ja va patir "liderat pel consumidor espanyol", La Caixa, Abertis, FemCat, Cecot i Simon, com a exemple de diferents punts de vista fins i tot entre les mateixes elits econòmiques.
- Accident Una persona morta al centre comercial Via Sabadell en desprendre's un plafó de formigó d'una botiga
- Dos grups d’experts reformaran la DGAIA en un termini de tres mesos
- Funció pública El Govern central promet als funcionaris pagar-los «ben aviat» la pujada salarial del 0,5% que els deu des de l’any passat
- Ferran Corominas: "Vam jugar 10 minuts plorant, ens vèiem a Segona"
- L’atropellament revifa el malestar veïnal a Cornellà pel trànsit
- Necessitat de talent L’FP es converteix en la via més directa a l'ocupació que demanen les empreses
- Acord amb els Comuns Catalunya tanca la seva oficina d’Acció Exterior a Israel
- El Cercle rebutja una fusió del BBVA i el Sabadell per frenar el poder de Madrid
- L’home que ho sap tot
- El Govern regularitzarà 500.000 immigrants arribats abans del 2025