EL 'CAS GÜRTEL'

El PP es distancia de l'extresorer Luis Bárcenas però tem una futura 'vendetta'

El Govern insistirà davant els ciutadans en la seva "col·laboració" contra els corruptes

Dirigents populars creuen que Bárcenas prendrà represàlies pel seu ingrés a la presó

Mariano Rajoy, Cristóbal Montoro i Alberto Ruiz-Gallardón declinen fer declaracions sobre l’entrada de Bárcenas a la presó. / ATLAS

2
Es llegeix en minuts
GEMMA ROBLES / Brussel·les

Ahir Mariano Rajoy va arribar a la seu del Consell de la UE una hora abans del que havia anunciat. El seu equip va decidir no avisar la premsa del canvi horari. El president, segurament, preferia no trobar-se amb els periodistes el dia en què a la seva agenda estava prevista una negociació intensa a Brussel·les i, per decisió de la fiscalia i del jutge Pablo Ruz, va acabar afegint-s'hi l'empresonament de Luis Bárcenas, l'home a qui Rajoy va confiar la tresoreria del PP el 2008 i que, anys enrere, havia custodiat mà a mà amb Álvaro Lapuerta les finances populars.

Un cop es va fer oficial la notícia, els responsables de comunicació del Govern i del partit van marcar el camí a seguir: parlar de l'assumpte com menys millor, marcar distància i manifestar respecte a la decisió judicial, i prou. Es va triar el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, com a portaveu governamental per incidir en aquest respecte als tribunals i afegir, de passada, que hi seguirà havent "col·laboració" amb la justícia, una actitud que, segons persones pròximes a l'extresorer, mai ha entès Bárcenas, confiat que els populars controlarien a favor seu la policia (UDEF) i la fiscalia una vegada arribessin al poder.

"No hi ha ningú, ni al PP, ni en cap sector de la societat espanyola que pugui estar en contra de la investigació de tots i cada un d'aquells fets que la justícia entengui que hagin de ser sotmesos a investigació", va emfatitzar ahir Gallardón. Altres companys de files, no obstant, admetien cert temor davant la 'vendetta' que es pogués derivar de l'ingrés a la presó, una situació que, segons diuen, sempre ha estat temuda per l'extresorer.

Minicomunicat

Notícies relacionades

Aquest argument suggerit per Gallardón, el de la "col·laboració" perquè els corruptes paguin encara que siguin del partit, és el que en els pròxims dies la cúpula popular pensa explotar a nivell nacional i regional (s'ha de recordar que arriben eleccions europees i autonòmiques), com es veurà en el comitè executiu que el PP celebrarà dilluns que ve. Mentrestant, el desig dels responsables polítics i de comunicació de la Moncloa i de la seu de la madrilenya carrer Génova és que s'evitin les declaracions públiques. Aquest anhel explica que la direcció popular emetés ahir a la nit un dels comunicats més curts de la seva història: "El PP manifesta, com ha fet sempre, respecte a les decisions judicials en tots els procediments".

Lluny queda el text extens, de suport explícit, que el partit va redactar el 2009, quan Bárcenas va deixar el seu càrrec per la seva imputació. Lluny també les disputes entre l'ara empresonat i la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, partidària d'haver fet fora l'extresorer molt abans del que es va fer. Al cap de diversos dirigents consultats, la incògnita sobre el que Bárcenas pugui "explicar" --segons uns-- o "inventar", segons altres en els pròxims dies. Ja es veurà.