REVISTA DE PREMSA

¿Cantarà Bárcenas entre reixes?

L'empresonament de l'extresorer té en suspens el PP; "hem travessat la línia vermella" assegura un ministre, segons 'El Mundo'

EL PERIÓDICO, 28-6-2013.

EL PERIÓDICO, 28-6-2013.

9
Es llegeix en minuts
XAVIER CAMPRECIÓS / Barcelona

L'empresonament incondicional i sense fiança de Luis Bárcenas, l'home dels diners lícits i il·lícits del Partit Popular governant des de fa més de 20 anys, acapara tot l'interès de les portades de les primeres edicions dels diaris de Madrid i Barcelona d'avui. Únicament 'Abc' es permet el luxe de coronar aquesta notícia amb el sofert triomf de 'la Roja' en la semifinal de la Copa Confederacions que es disputa al Brasil.

Els titulars d'aquestes primeres pàgines incideixen en la presó per a Bárcenas. És el cas d''El País', 'La Razón', 'Abc', 'Ara', 'El Punt Avui', 'La Vanguardia' i EL PERIÓDICO.

'El Mundo' hi afegeix un altre matís. Més novel·lesc; ja es veurà si l'encerta o no. El que "el PP està en suspens" i ho arrodoneix assegurant que un ministre que no identifica va confessar fora de micro: "Hem travessat la línia vermella", conscient que Bárcenas pot materialitzar la seva amenaça de regirar-se i cantar de cap a peus.

I 'La Gaceta' dóna veu a l'empresonat i titula amb el lament que Bárcenas els va fer telefònicament des de l'Audiència Nacional: "Després de gairebé cinc anys d'instrucció, resulta que ara aprecien risc de fuga".

L'honorabilitat del PP

En el capítol editorial cal ressenyar que 'Abc', a més d'anteposar 'la Roja' a Bárcenas no té editorialment res a dir avui. Res.

I que 'La Razón' l'altre diari més afí a Mariano Rajoy ho liquida amb un editorialet de 14 línies en què reclama que s'observi la presumpció d'innocència i que el cas "se substanciï amb la màxima brevetat", perquè "està en joc l'honorabilitat de l'acusat i la del partit del partit on va treballar molts anys".

Només li queda explicar-ho

El d''El Mundo' és més punyent, encara que tampoc posa tota la carn a la graella com sol fer-ho amb nacionalistes no espanyols. Es titula "A Luis Bárcenas ja només li queda explicar el que sap". Així acaba: "Encara que s'ha de respectar la seva presumpció d'innocència, Bárcenas sap ja que pot passar una llarga temporada a la presó -el jutge suggereix que la vista oral serà aviat- i que la seva estratègia d'amenaçar i no pegar no li ha servit per eludir l'acció dels tribunals. Per això, hauria d'abandonar aquesta actitud que tan mal resultat li ha donat i explicar tot el que sap d'una vegada per sempre, un gest que podria ser valorat positivament per la Justícia.

Som davant un greu escàndol polític que ja no pot ser tapat ni minimitzat. Només queda esperar que les indagacions que està portant a terme l'Audiència prosperin perquè la societat espanyola conegui la veritat. El millor que podria fer el PP és no només respectar la justícia, com va assegurar ahir, sinó a més col·laborar activament amb el jutge Ruz, que ha demostrat que vol arribar fins al final en aquest assumpte".

El mutisme del PP

El d''El País' es titula "Presó contundent. La Fiscalia anticorrupció, el jutge Ruz i les autoritats suïsses assetgen l'extresorer del PP". I aquesta és la tesi: "Més que preguntar-se per les raons que han portat a la presó l'antic gerent i tresorer del PP, cal interrogar-se sobre el temps transcorregut sense que aquesta mesura hagi estat adoptada. Bárcenas estava sotmès fins ahir a mesures cautelars moderades (...), quan porta quatre anys com a imputat en el 'cas Gürtel'. El mutisme del partit governant sobre l'empresonament del seu antic home de confiança no redueix ni mica la importància de la decisió. (...) No hi ha cap causa general contra el PP, sinó la maduració d'investigacions policials i judicials que a poc a poc desentranyen el tortuós cas Gürtel i les seves derivacions. Hi ha qui pensa que l'enduriment de les condicions de vida per a Bárcenas pot tenir funestes conseqüències per al seu antic partit. En tot cas, cal felicitar-se per la creixent cooperació judicial d'Estats com Suïssa. Gràcies a les pressions internacionals s'obren esquerdes en el pesat secret bancari que durant tants anys va protegir els delinqüents de coll blanc. Bárcenas ha pogut constatar-ho..."

Rajoy ho porta malament

El d''El Punt Avui', titulat "Un PP sense estratègia per a Bárcenas", acaba d'aquesta manera: "El PP ha portat el 'cas Bárcenas' de la pitjor manera possible. (...) Mariano Rajoy va encaixar aquest cas amb la seva estratègia habitual. És a dir, la de no fer res i esperar que el temps, d'alguna manera, ho arreglés tot. Rajoy és va equivocar i ara es troba amb un greu problema de corrupció que pot esquerdar el seu partit en el pitjor moment. I encara més perquè les activitats de Bárcenas es van desenvolupar, precisament, durant l'etapa d'Aznar. Molts electors van votar el PP en les últimes eleccions amb l'esperança que aquella època tornés. ¿Canviarà d'estratègia el PP? És molt poc probable".

El de 'La Vanguardia' es remata d'aquesta manera: "Malgrat que els dirigents populars ho han negat per activa i per passiva i han arribat a insinuar un possible xantatge de l'extresorer, serà impossible que el partit del Govern no es vegi afectat en la seva imatge pública de manera greu. La sospita sobre el PP s'augmentarà inevitablement. El malestar ciutadà per la crisi i la multitud de casos de presumpta corrupció política aconsellen el màxim esforç en favor de la transparència pública. L'empresonament de Bárcenas ratifica, en tot cas, que la justícia segueix funcionant. I aquest és motiu més que suficient per renovar la plena confiança en els mecanismes de l'Estat de dret en uns moments de greu deteriorament de la credibilitat de les institucions".

Campi qui pugui

I Raúl del Pozo, que presumeix de tenir una gola profunda que ja havia d'haver xerrat però no ho va fer, es deixa anar així a la contraportada d''El Mundo': "Bárcenas pres, campi qui pugui". Aquí va:

"Luis Bárcenas, emmanillat, en un furgó, va arribar al capvespre a Soto del Real. A les set i cinc vaig trucar a Rosalía Iglesias. «He parlat amb Luis ara mateix -explica sanglotant-, m'ha dit que sigui fort, que ell ho serà». Comenta que no sap què fer, que ja no es fia de ningú. Li aconsello que confiï en els seus advocats i en els seus amics.

Em diu el Tercer Home: entre l'inert Rajoy i l'espavilat Gallardón ho han fotut tot; tot el que passi a partir d'avui al PP és el resultat de la por i la ineptitud del nucli dirigent de Gènova. És l'hora de la migdiada (32 graus), no arriben notícies de l'Audiència i li avanço al meu confident que estan redactant l'acto de presó. «¡És acollonant!», li sento dir. Després explica amb ira que les fiscals de Rubalcaba i els advocats del PSOE van a collar els ous a Bárcenas perquè canti i enfonsi al PP.

Em pregunto si s'estaran tirant a Gènova pels balcons. El meu 'garguero', font solventíssima, diu: «Hi ha dues postures: els que diuen que s'ha de negociar amb algú que ha ficat la mà al calaix i els que diuen que s'ha de negociar amb ell quan estigui més feble. ¿Negociar amb algú que et va tenir en la seva mà tota la vida? Ell ja té poc a explicar, ho ha cantat tot».

Torno a connectar amb el TH. Li pregunto per la capacitat de resistència de Luis; m'explica que és un tio lleial i sencer, així es va portar durant el dia d'ahir. M'intenta convèncer que no és cert que s'estigués emportant els diners de Suïssa als Estats Units i Uruguai perquè els comptes estaven bloquejadíssims; afegeix que això del risc de fuga és una estupidesa, que no s'ha tingut en compte la prescripció i sobretot el fet que la presó sense judici per un delicte fiscal xoca amb la presumpció d'innocència.

El més greu -m'assessora un il·lustre advocat- és un acte hostil contra qualsevol ciutadà, xoca contra la llei de la naturalesa, en la fórmula hobbesiana. El mateix advocat, quan llegeix l'acte del jutge Ruz, reconeix: «És una gran peça jurídica».

Bárcenas fa cada dia gimnàstica i ho va demostrar el dia que amb jersei de natzarè va fer la 'peineta' als periodistes que l'acorralaven. Ahir va sortir del seu cotxe de baixa gamma amb menys elasticitat, li van dir «perdulari» i ja no va fer la 'peineta'. Fer la 'peineta' ve d'Itàlia, on la practiquen els mafiosos. Va entrar al jutjat amb certa melancolia per enfrontar-se amb els ensotanats després dels xiulets de Génova, on està el seu partit, pel qual tant va haver de traginar".

Titulars de portada

El Mundo: "El PP en suspens a l'ingressar Bárcenas a la preisó a petició del fiscal"; "La pública Adif emetrà deute a Irlanda per motius fiscals"; "El PP aprova en solitari una reforma judicial que és contrària al seu programa"; "Wert rebaixa a 5,5 la nota de les beques per no pagar taxes universitàries".

La Gaceta: "Presó sense fiança per a Bárcenas. Després de gairebé cinc anys d'instrucció, resulta que ara aprecien risc de fuga. És una bogeria"; "Espanya derrota Itàlia en els penals i jugarà la final de la ConfeCup"; "Montoro es queda sol en la defensa del seu model de dèficit autonòmic"; "La reforma educativa espanyola, d'acord amb les d'altres països europeus".

Abc: "Espanya pateix per arribar a la final. Espanya 0 Itàlia 0 (penals 7-6)"; "Presó sense fiança per a Bárcenas. El jutge Ruz l'acusa de simular falses vendes d'art i ordena l'empresonament per risc de fuga"; "PSOE i PP critiquen Almunia per no defensar les drassanes espanyoles"; "El Govern crea avui dos impostos verds i apuja els del tabac i l'alcohol".

La Razón: "Bárcenas, a la presó. El jutge Ruz sosté en el seu acte que han augmentat tant el risc de fuga com el de destrucció de proves"; "La final somiada. Espanya entra a la final al guanyar en els penals (7-6) Itàlia i s'enfrontarà diumenge al Brasil"; " Montoro confirma la pujada de l'alcohol i del tabac i que les grans empreses perdran part de les deduccions"; " Brussel·les avança els 6.000 milions contra l'atur juvenil"; "Almunia posa en perill el sector naval, que podria perdre 87.000 llocs de treball"; "Wert rebaixa a 5,5 la nota de les beques de matrícula gratuïta i manté el 6,5 per a les que tenen dotació econòmica".

El País: "Presó incondicional per a Bárcenas. Els detonants de l'empresonament són la simulació de compravendes d'art i els moviments en paradisos fiscals"; "L'èpica d'Espanya arriba a Maracaná. La Roja jugarà la final contra Brasil al derrotar Itàlia en els penals"; "Hisenda apuja els impostos de l'alcohol i el tabac"; "Europa fa un primer pas en la lluita contra l'atur"; "La UE obliga a tornar 2.800 milions en ajudes a les drassanes".

El Punt Avui: "Bárcenas, a la presó"; "60 grups al Concert per la Llibertat".

Ara: "Bárcenas a la presó"; "Lluís Llach: Com és pot aturar l'anhel d'un país?"; "França congela l'ampliació de la xarxa de TGV"; "Wert fa marxa enrere parcial amb les beques".

Notícies relacionades

La Vanguardia: "Bárcenas, a presó"; "El Fòrum Impulsa anima els joves a arriscar"; "El Govern apuja tabac i alcohol i crea una taxa verda".

"EL PERIÓDICO: "A la presó. El jutge Ruz ordena presó sense fiança per a l'extresorer del PP Luis Bárcenas al percebre "risc de fuga""; "Espanya, finalista per penals"; "Tabac i alcohol pagaran més impostos".