'TRAMA GÜRTEL'

El PSOE exigeix explicacions urgents al PP pel 'cas Bárcenas'

Hernando recorda que els populars van ser expulsats de la causa per intentar defensar l'inculpat

Luis Bárcenas surt de l’Audiència Nacional el 25 de febrer passat.

Luis Bárcenas surt de l’Audiència Nacional el 25 de febrer passat. / ARXIU / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts

El PSOE ha exigit aquest dijous al PP que doni explicacions àmplies i de forma immediata davant l'ingrés a la presó de l'extresorer d'aquest partit Luis Bárcenas, un fet "prou greu i alarmant perquè no guardi silenci".

El secretari de Relacions Institucionals i Política Autonòmica del PSOE, Antonio Hernando, ha fet aquestes declaracions a la seu socialista del carrer Ferraz, de'sprés de conèixer-se l'acte d'ingrés a la presó de Bárcenas decretat pel jutge de l'Audiència Nacional, Pablo Ruz. Preguntat per si el PSOE demanarà ara la dimissió del president del Govern, Mariano Rajoy --com va fer al febrer el secretari general del partit, Alfredo Pérez Rubalcaba-- Hernando ha recordat que el cap de l'Executiu "és a Brussel·les negociant en nom d'Espanya" un pla per a la reactivació econòmica i l'ocupació juvenil que és "prou important per a l'interès general de tots els espanyols". "Serem prudents i responsables en el dia d'avui", ha continuat Hernando, que, no obstant, ha assenyalat que "ja vam dir en el seu moment que tot l'escàndol de corrupció al voltant del senyor Bárcenas i el finançament del partit portaria molta cua".

Hernando ha recalcat que Bárcenas va ser "durant més de 20 anys" tresorer del PP i, per tant, va controlar les finances "del partit del Govern", que ha considerat "motiu suficient perquè el PP doni explicacions aquesta mateixa tarda" i "obri una nova etapa de col·laboració amb la justícia". "No pot seguir mirant cap a un altre costat", ha asseverat, abans de precisar que aquestes explicacions han de ser "àmplies i convincents".

CRÍTIQUES AL PAPER DEL PP

Notícies relacionades

Ha recordat que Bárcenas ha "mogut" 8.000 milions de pessetes que "tothom sap que això no surt de comissions" de la coneguda com a trama Gürtel. En aquest sentit, ha instat el PP a col·laborar amb els tribunals i el jutge Ruz "per saber d'on ha sortit una quantitat de de diners tant ingent" i ha fet incidència que aquest partit "va ser expulsat de la causa perquè el seu paper no era ajudar a aclarir fets", sinó "defensar" Bárcenas.

Ha afegit que el PP "ha carregat" a més contra el jutge instructor i els fiscals, "dient que era una causa general" contra aquest partit i li ha exigit que "rectifiqui". "S'ha d'obrir una nova etapa en què el PP ha d'aclarir d'una vegada per sempre el seu finançament", ha indicat, així com els "tripijocs" del seu extresorer, i dir "què és el que ha passat en aquesta enorme i monumental trama de corrupció".