El submarí espanyol més modern 's'enfonsa' per excés de pes

L'error en la construcció del submergible, valorat en més de 500 milions d'euros, endarrereix dos anys l'entrega de la nau

Defensa estudia invertir ara 30 milions a allargar la vida operativa del 'Tramontana', que havia de ser donat de baixa el 2016

Construcció del submarí S-81, a la drassana de Navantia a Cartagena, en una imatge d’arxiu.

Construcció del submarí S-81, a la drassana de Navantia a Cartagena, en una imatge d’arxiu. / HANDOUT (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts

El submarí S-81 'Isaac Peral', el primer d'una sèrie de quatre submergibles de la sèrie S-80 que la drassana pública Navantia construeix per a l'Armada espanyola, no estarà acabat el març del 2015. La moderna nau, que té un pressupost de més de 500 milions d'euros, té un excés de pes d'entre 70 i 100 tones. Arreglar-lo suposarà un retard d'entre 12 i 24 mesos i un increment del ja alt pressupost.

Segons ha explicat Navantia, en una revisió tècnica s'han detectat "algunes desviacions relacionades amb el balanç de pesos del submarí". Aquest excés de pes --que posa en perill la flotabilitat de la nau i la possibilitat d'emergir-- ha obligat a realitzar noves proves per valorar "amb detall" l'abast de les desviacions i "els possibles treballs d'enginyeria requerits per corregir-ho". Per a això, comptarà amb l'assessorament d'"un soci tecnològic, que farà un diagnòstic fonamental per avaluar les possibles solucions".

Diverses fonts apunten dues possibles solucions; reduir el pes o allargar l'eslora. Aquesta última opció suposaria un sobrecost de més de set milions d'euros per cada metre allargat.

"L'important no són els problemes que puguin sorgir"

La companyia ha tret importància a l'error de construcció apel·lant a la innovació tecnològica del projecte. Assegura que els endarreriments "són comuns en aquests projectes a tot el món i entren dins de la normalitat" i insisteix que els S-80 són uns "submarins de la següent generació", que s'enfronta a "solucions tecnològiques inèdites", per la qual cosa "no es poden descartar problemes tècnics durant la construcció i proves del primer submarí".

"Es tracta d'un disseny nacional que suposa un gran repte tecnològic per dotar-nos d'independència industrial en un sector estratègic i, al mateix temps, col·locar-nos en una situació competitiva en el mercat d'exportació", afegeix Navantia. "L'important no són els problemes que puguin aparèixer, sinó la capacitat de l'empresa per resoldre'ls mobilitzant els recursos necessaris", remarca.

Quatre submarins per 2.200 milions

L'S-81 és el primer submarí que Navantia construeix en solitari ja que abans coproduïa els submergibles amb la drassana francesa DNC. El Ministeri de Defensa li ha adjudicat la construcció de quatre submarins de la sèrie S-80 (l'S-81, l'S-82, l'S-83 i l'S-84) per un import de 2.200 milions d'euros.

Notícies relacionades

El retard en l'entrega dels submergibles obligarà "probablement" Defensa a prolongar la vida operativa de la seva flota de submarins S-70 més enllà del que inicialment havia previst, per aconseguir una transició adequada. Fonts del Departament que dirigeix Pedro Morenés han indicat que "probablement" s'hagi de sotmetre el submarí 'Tramontana' a una altra gran carena, un procés de revisió completa que permetria allargar la seva vida operativa cinc anys. La gran carena, que també faria Navantia, costaria uns 30 milions d'euros, un desemborsament que està pendent d'autorització pel Ministeri d'Hisenda. Aquesta revisió consisteix a desarmar el submergible i tornar-lo a muntar canviant tots els elements i equips que es trobin en mal estat.

Els submarins S-70 van començar a arribar a l'Armada espanyola la primera meitat dels anys 80. Dels quatre que constituïen la flota, el 'Siroco' va ser donat de baixa l'any passat i el 'Galerna' deixarà d'estar operatiu el 2016. D'aquesta manera, si no s'aprovés la gran carena del 'Tramontana' aquest any, l'Armada es quedaria a partir del 2016 només amb el 'Mistral', que està en aquestes dates en procés de revisió completa i que s'espera que sigui entregat el mes de setembre vinent per a cinc anys més de servei, que allargarien la seva vida fins al 2018. La gran carena del 'Tramontana' li permetria estar operatiu fins a l'any 2020.