UNA VEU CRÍTICA A L'EXÈRCIT

La mordassa militar

El subtinent Bravo vindica la llibertat d'expressió dels militars, després de 32 dies d'arrest per haver criticat les retallades

El militar i president de l'AUME es reafirma en tot el que va dir

El protagonista 8 El president d’AUME és un referent de la lluita pels drets dels militars.

El protagonista 8 El president d’AUME és un referent de la lluita pels drets dels militars. / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO
MADRID

No fa ni cinc dies que el subtinent Jorge Bravo, president de l'Associació Unificada de Militars Espanyols (AUME), va quedar en llibertat després de 32 dies d'arrest per haver criticat en dues emissores les retallades del Govern central. El suboficial, símbol de la lluita dels militars pels seus drets, mesura ara cada una de les seves paraules, perquè diu que desconeix com és la vara que mesurarà si les seves noves declaracions atempten contra la disciplina militar. Reivindica el que ja empara la llei de drets i deures dels membres de les Forces Armades que va aprovar el Congrés el 2011:«Com a representant associatiu, tinc dret a parlar i seguiré parlant».

Ahir mateix, Bravo, juntament amb representants de les altres dues associacions de militars, es va reunir amb alts càrrecs del Ministeri de Defensa en el consell de personal de les Forces Armades per, sense entrar en els detalls del seu arrest, reconèixer que la llibertat d'expressió que recull la llei de drets i deures, s'haurà d'anar mesurant«cas per cas», segons va explicar la subsecretària de Defensa, Irene Domínguez-Alcahud, en la reunió.

Segons les associacions -tan sols l'AUME compta amb 4.000 afiliats-,

encara falta molta cultura associativa en algunes de les estructures més vetustes dels tres exèrcits.«Alguns ens continuen veient com el germen del sindicalisme, i no entenen que som aquí per lluitar pels drets dels militars professionals», insisteix Bravo.

Notícies relacionades

En la decisió de castigar amb 32 dies el subtinent, va ser la seva unitat la que va acordar obrir-li un expedient disciplinari, i el general en cap dels Sistemes d'Informació, Telecomunicacions i Assistència Tècnica va ser qui va tipificar les seves paraules com a falta molt greu i li va imposar la pena. Ni el Cap de l'Estat Major de l'Exèrcit de Terra (Jeme), ni el ministre de Defensa, Pedro Morenés, van tenir res a veure en el«càstig», però alguns dirigents de l'AUME interpreten el silenci inicial del general Jaime Domínguez Buj i la posterior benedicció de Morenés com la voluntat d'«emmordassar les associacions». Tan sols així entenen que aquells dies el general a la reserva Juan Antonio Chinarro no fos sancionat ni expedientat tot i justificar una intervenció militar per frenar la secessió de Catalunya.

Del seu arrest a la Base San Pedro, a Colmenar Viejo (Madrid), recorda el fred dels primers dies i la música amb què el despertaven. La seva trentena de queixes van forçar la visita del Defensor del Poble. ¿Tornaria a dir el mateix?«Tornaria a proposar que es pot estalviar amb moltes despeses prescindibles. El dia de les Forces Armades costarà aquest any 90.000 euros, un 70% menys. Èticament, el que és correcte en aquests temps».