El PPC considera una "indignitat" que Girona declari Llanos de Luna persona 'non grata'

El consistori aprova la proposta de la CUP amb els vots a favor del govern de CiU i d'ICV

El Govern denuncia ara Alcanar per declarar-se "territori lliure i sobirà"

La delegada del Govern a Catalunya, María de los Llanos de Luna, durant la presa de possessió del càrrec, el 2 de gener.

La delegada del Govern a Catalunya, María de los Llanos de Luna, durant la presa de possessió del càrrec, el 2 de gener. / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts

La moció anunciada per l'Ajuntament de Girona per declarar persona 'non grata' la delegada del Govern a Catalunya, María de los Llanos de Luna, a proposta de la CUP, es va aprovar en el ple d'aquest dimarts a la nit. La iniciativa va comptar amb el suport del govern municipal (CiU) i ICV, mentre que el PSC es va abstenir i el PPC hi va votar en contra. El president popular a Girona i portaveu del partit al Parlament, Enric Millo, ha qualificat aquest dimecres al matí de "lamentable i patètica" la declaració, que considera "una indignitat per als gironins". L'aprovació al consistori de Girona ha coincidit amb la denúncia del Govern a Alcanar (Montsià) per haver-se declarat, com Girona, "territori lliure i sobirà".

Millo ha defensat, en una entrevista a TV-3, que De Luna "fa la seva feina" i no veu cap motiu per "obligar l'Ajuntament a pronunciar-se" en aquests termes. "El que realment lamento", ha dit, "no és el vot de la CUP o d'ICV, que ja coneixíem, sinó que estic segur, tot i que no ho puc demostrar, que no tots els regidors de CiU estaven convençuts del seu vot".

El consistori també recolza en la moció la proposta del Parlament per demanar la destitució de la delegada del Govern per la seva "actitud hostil". Aquesta actitud se li atribueix per haver denunciat als jutjats la contractació de trens, per part de l'Ajuntament de Girona i el de Figueres (Alt Empordà), per anar a la manifestació de l'Onze de Setembre, així com per la declaració del municipi com a territori lliure i sobirà.

"Una virreina en una colònia"

El regidor de la CUP, Carles Bonaventura, ha definit l'actuació de Llanos de Luna com "la d'una virreina en una colònia", mentre que el portaveu d'ICV, Joan Olriz, ha justificat el seu vot dient que, si es perd el respecte entre institucions, cal donar una resposta.

El portaveu de CiU, Carles Riba, per la seva banda, va explicar que el vot a favor de la moció s'ha fet més pensant "en el càrrec i la seva utilització que no en la persona de Llanos de Luna". Segons l'alcalde, Carles Puigdemont, l'Ajuntament no busca la confrontació, però sí demostrar l'"autoritat moral" de la institució local i defensar el que aquesta aprova democràticament.

Per la seva part, el regidor del PSC Xavier Amores condemna l'actuació de Llanos de Luna, però no es va sumar a la proposta perquè considera que aquesta "no és la resposta que ha de donar el consistori" a la delegada del Govern.

Pel que fa a la portaveu del grup municipal del PPC, Concepció Veray, ha lamentat la moció de la CUP i ha defensat el paper de Llanos de Luna: "No ha faltat el respecte. Està fent la seva feina i l'està fent molt bé, simplement procura que la legalitat es compleixi".

Nou recurs

Notícies relacionades

Paral·lelament, la delegació del Govern no cessa la seva ofensiva i ha presentat un contenciós administratiu contra Alcanar, segons fonts municipals. El recurs, que ja va presentar contra la declaració de Girona, argumenta que la moció en què el municipi es declara territori lliure i sobirà és "nul·la de ple dret, perquè l'Ajuntament no té competència per dictar-la, i a més és contrària a principis de neutralitat i excedeix d'una simple declaració de principis ideològics".

La declaració de l'Ajuntament d'Alcanar es va aprovar el 6 de novembre a instàncies d'una proposta d'ERC i CiU, amb els vots en contra del PPC i el PSC.