EL CONSISTORI sospita que VA OBTENIR INFORMACIÓ INTERNA

Girona declararà persona no grata la delegada del Govern

CiU recolza la CUP i denunciarà Llanos de Luna pel seu atac contra el sobiranisme

L'ajuntament no descarta denunciar-la per un presumpte cas de prevaricació

Llanos de Luna, en un acte celebrat el mes de desembre passat a la Delegació del Govern.

Llanos de Luna, en un acte celebrat el mes de desembre passat a la Delegació del Govern. / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL
BARCELONA

L'Ajuntament de Girona sembla decidit a anar a la guerra contra la màxima representant del Govern central a Catalunya, María de los Llanos de Luna. A proposta de la CUP i amb el suport del govern local de Convergència i Unió, la capital gironina declararà persona no grata Llanos de Luna en el pròxim ple municipal, per haver portat als tribunals la contractació de trens per part del consistori per a la manifestació de la Diada. El jutge va acabar estirant les orelles de tots dos contendents per fer un ús partidista del cas. Però no només es tracta que es declari persona no grata Llanos De Luna, sinó que el consistori podria recórrer a la via judicial per denunciar per prevaricació la delegació del Govern si es confirma que ha obtingut de forma il·lícita informació interna del consistori sobre la contractació dels trens per assistir a la manifestació de l'Onze de Setembre.

L'equip de govern municipal sospita que la delegada podria haver accedit a un esborrany d'acord local sobre la contractació dels combois. Un esborrany, que, segons van explicar fonts municipals, s'identifica amb un codi alfa-numèric, a diferència del text que es va fer públic i que estava identificat amb un codi de barres.

ACCÉS A UN TEXT INTERN / ¿Com va poder disposar Llanos de Luna d'aquest esborrany? Aquesta és la pregunta que es fa el grup municipal de CiU i que ha traslladat ja formalment a la Delegació del Govern perquè aclareixi els fets. L'ajuntament assegura que a l'expedient que Llanos de Luna va utilitzar per denunciar judicialment el consistori hi va incorporar aquest esborrany.

Notícies relacionades

El jutge va sentenciar que el consistori es va extralimitar en les seves competències, però també va acusar la delegació de «malgastar» recursos judicials en un cas que sabia que tindria «poca o nul·la» transcendència jurídica. El jutge va imposar a les dues parts que es fessin càrrec a parts iguals de les costes del procés.

El conflicte és una mostra més del xoc institucional obert entre la delegació i diversos municipis de perfil sobiranista, tant per l'ús exclusiu de la senyera com per la decisió d'alguns ajuntaments de declarar-se territori català lliure, com és el cas de Llançà, Celrà i Vidreres, contra els quals ha presentat recurs. La vicepresidenta del Govern català, Joana Ortega, va proposar ahir suprimir la Delegació del Govern espanyol perquè sembla que «no té cap altra ocupació que anar perseguint banderes».