REVISTA DE PREMSA

El papa Francesc i el dret a decidir, en portada

Els diaris de Barcelona destaquen la majoria del Parlament pel dret a decidir; i els de Madrid, que creix la deriva sobiranista de Catalunya i el dilema del PSOE i Rubalcaba

La {Razón}, 14-03-2013.

La {Razón}, 14-03-2013.

6
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / Barcelona

Jorge Mario Bergoglio, el papa Francesc, reina avui al quiosc. No se'n podia esperar una altra. El cardenal de Buenos Aires es va convertir ahir a la nit als 76 anys en el primer pontífex no europeu de la història recent (des del 754, quan els successors de sant Pere van començar a governar els terrenals Estats pontificis), en el primer llatinoamericà (o italoamericà, que va néixer a Argentina de pares italians emigrants) i en el primer jesuïta elegit Papa blanc. Tot un gir per a qui va exercir en la dictadura militar argentina i va governar l'episcopat d'aquell país durant els governs peronistes dels Kirschner, té un marcat discurs social (jesuïta d'ofici, franciscà de cor, es diu d'ell), va renunciar a donar la batalla per la mitra en l'anterior conclave i afronta ara un Papat a l'ombra d'un Papa emèrit, el dimissionari Benet XVI.

Moltes coses trenquen la tradició vaticana en l'elecció del papa Francesc. I a això es rendeixen les portades d'avui, en especial les monogràfiques i dobles (primera i última) d'Abc (52 de les 96 pàgines del rotatiu d'avui van al relleu del pastor de l'Església catòlica) i de La Razón. En les altres sis portades de les primeres edicions dels diaris de Barcelona i Madrid també hi ha coincidència en la segona notícia --la nova moció del Parlament en favor del dret a decidir dels catalans que s'amplia al 77% de la cambra, a 104 dels 135 escons-- encara que no s'entén igual als dos costats de l'Ebre.

Expectatives editorials

Hi ha coincidència generalitzada, en tot cas, en les expectatives editorials que porta el nou Papa.

El País titula el seu editorial "Esperança de reforma. L'elecció d'un papa dialogant i no europeu pot assenyalar el canvi que necessita l'Església". I així acaba el text: "Ningú esperaria un papa revolucionari i a vegades les expectatives no responen al perfil de l'elegit, però les credencials de Francesc I d'home recte i dialogant, unides a la seva condició de jesuïta, poden ser una carta decisiva per a l'evolució requerida".

El d'El Mundo es titula "Un Papa fora de motllos per renovar l'Església". I es remata així: "És cert que no es poden esperar canvis radicals en una institució que té 20 segles i en què el dogma té un pes molt important. Però Bergoglio pot fer alguns passos a què no es va atrevir Benet XVI, que al final del seu mandat va llançar oberts missatges de repudi a algunes actituds de la Cúria. (...) En qualsevol cas, el Papat imprimeix caràcter i el lema dels jesuïtes és 'Ad maoirem Dei gloriam'. Això fa bastant imprevisible el camí que pot seguir el nou pastor vaticà, encara que hi ha nombrosos indicis que permeten augurar que hi haurà importants canvis a l'Església. Jesuïta i argentí, una gran sorpresa".

I un llarg editorial d'Abc --diari que entre moltes altres coses destaca que l'enginyer Bergoglio va estudiar tres anys una vegada ordenat sacerdot el 1969 a Alcalá de Henares-- es titula "Un Papa per a la nova evangelització" i ressalta al final: "No és un 'progressista', en el sentit que esperen alguns sectors d'opinió -molts d'ells aliens i hostils a l'Església catòlica-, però tampoc un immobilista. S'hi endevina la fortalesa suficient per assumir el pes d'un Papat obert a grans esperances i desafiaments que el Pontífex haurà d'encarar amb fermesa".

El de La Razón es titula, com la seva portada, "Un Papa que resa en espanyol", i aquesta és la seva conclusió: "El nou Sant Pare, des de la talaia dels seus 76 anys, pastorejarà més de 1.200 milions de catòlics, la majoria hispanoparlants".

El PSOE i Catalunya

Si els diaris barcelonins ressalten que amb el PSC s'amplia la majoria del Parlament que recolza una consulta pactada pel dret a decidir, com precisa la portada d'EL PERIÓDICO, els diaris madrilenys treuen una altra punta al tema.

Des de la primera d'El País ("Artur Mas reforça el seu pla sobiranista amb la votació del Parlament. El 77% dels diputats recolzen la proposta del PSC que rebutja el PSOE"), que no fa cap consideració editorial, fins a la d'El Mundo. "El PSC --titula aquest en portada i dins-- exerceix el seu dret a decidir i deixa en ridícul Alfredo Pérez Rubalcaba". I una peça editorial acompanya: "El PSC, aliat amb el sobiranisme, dóna una nova bufetada al PSOE" és el seu titular, i la seva tesi.

I Abc es recrea per partida doble, amb els socialistes espanyols i amb Catalunya. La primera pàgina útil després de les 51 del Papa destaca que "els barons del PSOE no descarten ja un congrés per aturar la crisi. La majoria exigeix a Rubalcaba canvis en l'executiva abans de la conferència". I la segona, que "el PSC aplana la via kosovar de CiU i ERC i avala el 'dret a decidir".

Els quatre diaris afins al Govern de Rajoy, d'altra banda, defensen a una la 'doctrina Parot' davant la possibilitat que el tribunal de la UE la tombi.

I Wert, un pusil·lànime

Per a El Mundo, d'altra banda, és notícia rellevant l'última entrega de la croada contra la immersió lingüística a l'escola catalana. Aquí va el titular: "La reforma educativa és inconstitucional. Sis associacions en defensa del castellà --aclareix el subtítol-- acusen José Ignacio Wert de 'deixació de funcions".

El text afegeix que --després d'haver presentat 15 esmenes a l'avantprojecte de llei d'una Lomce que després de successives reformes és "clarament insuficient" per castellanitzar els nens catalans, inclosa la indemnització per als pares als quals no se'ls garanteixi l'espanyol-- els representants de les sis associacions van expressar la seva por que la "presència del castellà sigui com fins ara, un maquillatge".

Titulars de portada

EL PERIODICO: "Argentí i jesuïta. Primer Papa no europeu de la història. Jorge Mario Bergoglio, de 76 anys, adopta el nom de Francesc I"; "El 77% del Parlament recolza una consulta pactada"; "Hotelers i eixos turístics demanen horaris comercials més flexibles".

La Vanguardia: "Francesc. El Papa del nou món. L'argentí Bergoglio ocupa als 76 anys la cadira de Sant Pere"; "Montoro negociarà el dèficit amb les autonomies"; "El Parlament amplia la majoria a favor del dret a decidir".

El Punt Avui: Gir vaticà. L'argentí Jorge Bergoglio és elegit papa amb el nom de Francesc I. Escollit per primer cop un jesuïta i llatinoamericà"; "104. El suport al dret a decidir supera els cent diputats al Parlament. Montoro s'obre ara a negociar el dèficit".

Ara: "Papa Francesc. L'argentí Jorge Mario Bergoglio, de 76 anys, serà el primer pontífex jesuïta i no europeu. El nou sant pare recull el suport de moderats i progressistes pel seu discurs amb accent social"; "Més dret a decidir. El Parlament fa visible, amb els vots del PSC, suport rotund a la consulta. Sí, 104. No, 27".

El País: "L'elecció del jesuïta argentí Bergoglio augura un gir a l'Església"; "Mas reforça el seu pla sobiranista amb la votació del Parlament"; "Mestres sense nocions de primària".

El Mundo: "Jesuïta i argentí. El nou Papa escull el nom que comparteixen Sant Francesc d'Assís i Sant Francesc Xavier"; "El PSC exerceix el seu dret a decidir i deixa en ridícul Rubalcaba"; "Hi haurà eleccions a Navarra si Barcina perd el congrés d'UPN diumenge".

Abc: "Benvingut Francesc I. L'argentí Jorge Mario Bergoglio, nou Papa".

Notícies relacionades

La Razón: "Papa Francesc: Un home humil que resa en espanyol".

La Gaceta: "Habemus papam': Francesc I".